Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

'Vođa zelenog svijeta Al Gore osvrnuo se na poplave u Hrvatskoj'

Ivo Josipović
Foto: Reuters/PIXSELL
23.09.2014.
u 17:52

– Klimatske promjene su sada već vidljive golim okom – kazao je u New Yorku hrvatski predsjednik

Predsjednik Ivo Josipović pozvao je bivšeg američkog potpredsjednika i jednog od vodećih aktivista u borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, Ala Gorea, da klimatsku konferenciju održi u Hrvatskoj.

Josipović se danas u New Yorku, uoči UN-ova klimatskog summita, sastao s Goreom za kojeg je kazao da je "vođa zelenog svijeta" koji je prije dva dana okupio 400 tisuća ljudi u protest protiv tehnologija koje ugrožavaju ekološku ravnotežu te su upozorili da je zemlja ozbiljno ugrožena klimatskim promjenama koje osjećaju svi dijelovi svijeta, a među njima i Hrvatska.

"Osvrnuo se na poplave koje su nas zadesile"

– S Alom Goreom razgovarao sam kako klimatske promjene utječu, pa i na Hrvatsku, on se osvrnuo i na poplave koje su nas zadesile. Razgovarali smo o planovima koji su pred čovječanstvom da se klimatske promjene spriječe ili barem ublaže – rekao je Josipović te najavio da je razgovarao o tome da se sljedeće godine simpozij, odnosno trening za ljude koji rade na ekološkim projektima, održi u Hrvatskoj.

– Predložio sam Alu Goreu da se takav skup za Europu održi u Hrvatskoj 2015. godine – kazao je Josipović i dodao da je Gore dobro upoznat sa situacijom u našoj regiji te da smatra da smo izloženi ozbiljnim prijetnjama klimatskih promjena.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Klimatske promjene vidljive su golim okom

Josipović je najavio da će glavna teza njegova govora na summitu biti da je napokon došlo vrijeme da politika bezrezervno stane iza novih industrija i istraživanja koja će otkloniti opasnost od klimatskih promjena. – One su sada već vidljive golim okom, ono što se događa, pa i u Hrvatskoj, ozbiljno nas upozorava da više ne možemo ovako kako smo dosad činili. Imamo sretnu poziciju da imamo dostupnu energiju iz sunca i vjetra i to moramo iskoristiti – rekao je predsjednik te dodao kako znamo i cijelu priču s plinom i novu poziciju Hrvatske u kontekstu ukrajinske krize.

– Na nama je da mudrom politikom iskoristimo naš položaj, da s jedne strane ublažimo klimatske promjene i njihov negativni utjecaj, ali i da razmišljamo o cirkularnom gospodarstvu, o zelenom gospodarstvu i o novim tehnologijama koje mogu otvoriti nova radna mjesta – rekao je predsjednik i dodao da su netočne tvrdnje da uvođenje zelenih tehnologija znači zastoj u gospodarskom rastu.

– Postoje vrlo relevantna istraživanja kako rast i zelena tehnologija mogu zajedno – zaključio je Josipović.

>>Josipović: Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv ISIL-a

>>IDS podržao kandidaturu aktualnog predsjednika Ive Josipovića

Komentara 4

DU
Deleted user
18:28 23.09.2014.

Pokraj takvih idiota kao što je drug Yusipović mislim da gospodin Gore nije mogao gore proći. Točno je da Hrvatska ima problem, ali glavni problem je što smo članice odnosno kolonija starih kolonijalnih sila i vode nas iz Brisela. Drugi problem jest da na vladi imamo glupe gluplje i najgluplje, mislim da je to osnovni kriterij biranja ministara, koji čak ni ne znaju napisati jedan suvisan program koji bi u Briselu ocijenili ispravnim i korisnim te nam poslali pomoć za poplavljene. No pomoći nema, koristimo resurse našeg krnjeg proračuna koji je zbog članarine do danas kraći 6 milijardi kuna.

C0
cos 01
21:24 23.09.2014.

Kako to da na prvoj strani ima samo pet poruka predsjednika Josipovića . Dobro je jedino to što su sve potkrepljene fotografijama i mto u krasnim državničkim pozama.

CA
cavecanem
20:05 23.09.2014.

a da se malo predsjednik i vlada osvrnu na poplave u hrvatskoj? osim naslikavanja s nesretnim ljudima u predizborne svrhe malo brige i pomoći gospodine predsjedniče?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije