Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. godišnjica smrti

Vlado Gotovac nije bio svetac, već samo čovjek od krvi i mesa

gotovac
Patrik Macek/PIXSELL
07.12.2013.
u 17:00

Poziv političara posve je izgubio na vrijednosti, o moralu da se i ne govori

'Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje', poruka je Vlade Gotovca nadolazećim generacijama koja danas, točno 13 godina nakon njegove smrti, precizno pogađa u srž aktualnog hrvatskog trenutka.

Baš kao Mandela

Upravo proročanski, kako je to umio taj, ponajprije, filozof i pjesnik pa tek onda političar, koji je kroz politiku pokušao izraziti ono najljepše u čovjeku, možda i jedini kojemu je to i uspjelo. Stoga ima i neke simbolike da se Vlade Gotovca prisjećamo u trenutku dok se svijet oprašta od Nelsona Mandele, karizmatičnog borca za ljudska prava koji je za svoje ideale bio spreman žrtvovati osobnu slobodu, baš kao i Vlado Gotovac.Kao jedan od proljećara, osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zbog intervjua koji je 1977. dao švedskoj televiziji ponovno je osuđen, ovaj put na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava. Hrvatskog uznika pamtimo i kao vrsna, neponovljiva govornika. U kolektivnu svijest Hrvatske ostat će urezan njegov govor na Krešimirovu trgu u Zagrebu ispred ondašnje zgrade Komande 5. vojne oblasti u kolovozu 1991. godine kao podrška majkama vojnika koji su silom zadržani u JNA. Naposljetku, obljetnicu Gotovčeve smrti važno je dolično obilježiti u vrijeme kada je poziv političara posve izgubio na vrijednosti, o moralu da se i ne govori.“Politika ne mora biti prljava, ako se njome bave čisti i odgovorni, moralni ljudi”, riječi su Vlade Gotovca koje za njega nisu pusta fraza. Želio je državu koja će uzorno služiti građanima, želio je da institucije ne degradiraju čovjeka. Davno prije nego što će Hrvatska postati dijelom europske obitelji, govorio je: “Hrvatska je naš imperativ, jedina i nezamjenljiva.

Ona bi trebala biti moderna država, dio svijeta, ravnopravna uz moderne zajednice.” Je li ovo Hrvatska kakvu je sanjao?– Hrvatska još nije zemlja Gotovčevih snova i vjerojatno nikada neće biti, no to ne znači da ne treba i dalje sanjati – mišljenja je povjesničar dr. Ivo Banac, čovjek iz Gotovčeve blizine, kojeg pitamo i nedostaje li današnjoj Hrvatskoj Vlado Gotovac.– Apsolutno, to je posve jasno. Bio je predstavnik jedne manjinske skupine koja je vjerovala da se u Hrvatskoj može ostvariti pluralna demokracija – kaže profesor Banac, pa se sjeća kako je Gotovac vodio titanske bitke protiv jakih protivnika

.– Danas je situacija nešto bolja, ali njegov primjer može biti nit vodilja svima koji žele zagovarati istinu, a ne ideološku liniju – ističe dr. Banac pa se prisjeća zajedničke večere nakon izborne pobjede koalicije lijevog centra 3. siječnja 2000. godine.

Svjestan uspona i padova

– Ispričao mi je tada kako su ga grlili na ulicama i govorili mu: pobjeda je naša. Rekao je tada da to baš i nije njegova pobjeda. Bio je vrlo skeptičan prema desnici i ljevici, svakoj lažnoj politici, pokušao je naći istiniti put, iako to nije uvijek mogao, jer to nitko ne može uvijek. Bio je realan, svjestan svojih uspona i padova, ni blizu toliki sanjar kakvim ga predstavljaju – kaže dr. Banac koji drži da ima ironije u tome da Gotovčeva stranka danas ne postoji jer je postala plijenom tendencija protiv koji se on za života borio. Ironija je i to da su oni koji su njime za života na razne načine manipulirali, nastavili svoju rabotu i nakon njegove smrti.– Od njega su stvorili bezazlenu ikonu, pa današnji naraštaji nemaju jasnu predodžbu o Vladi Gotovcu jer u njemu vide zašećerenog sveca, što on nije bio. Govore o “svetom Gotovcu” koji nije postojao, već samo čovjek od krvi i mesa...

Komentara 16

LI
livoguza2
18:42 07.12.2013.

Tko Vladu Gotovca smatra političarom, o politici pojma nema. Da je Gotovac bio političar, ne bi se spanđao s izrodima poput Goldsteina, Manolića, Boljkovca, Degoricije... A da je Gotovac bio pošten čovjek i hrvatski domoljub, to je. Laka mu hrvatskaatska gruda! Počivao u miru!

CV
crna vrana
17:31 07.12.2013.

Gotovčeva -'Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje' precizno pogađa u srž aktualnog hrvatskog trenutka, reče kolumnistica i 'promaši ceo fudbal'. Naime, ona niskost politike vladajuće bolumente i njihovu odioznost prema neistomišljenicima imputira cijelom hrvatskom puku, što je notorna neistinastina ! Navodna posljednja rečenica, u Marseilleu ubijenog Aleksandra Krađorđevića- 'Čuvajte mi Jugoslaviju' preciznije pogađa u srž aktualnog hrvatskog trenutka, ali to zahtjeva širu eksplanaciju od referiranja na jedan novinarski uradak koji bi htio biti čitljiv panegirik Gotovcu, ali iscrpio se u svom mediokritetstvu i paušalnosti ocjene današnje hrvatske političke scene.

DU
Deleted user
17:34 07.12.2013.

U politici Gotovac Vlatko bio je, na žalost, korak do naivne budale. Slično kao i stranački mu sudrug Budiša Draško.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije