Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA POMILOVANJA

Šeks žrtvovan, 'opeglao' imidž predsjednice

Vanja Goldberger
Foto: Facebook
1/3
06.02.2016.
u 15:05

Nejasno je i zašto je pomilovan diler iz Šibenika Darijo Stančić

U tjednu u kojem je počela, afera o pomilovanjima je i okončana, i to odlukom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da raspusti svoju Komisiju za pomilovanja.

Ipak, u sjeni skandala koji je izbio nakon što je predsjednica donijela odluku da Vanji Golderbergu zamijeni neizdržani dio zatvorske uvjetnom kaznom, zaboravilo se na mnoga puno spornija pomilovanja od ovoga. Ponajprije je tu riječ o pomilovanju Leona Sulića i zamjeni zatvorske kazne uvjetnom Danku Seiteru, no u najmanju je ruku čudno i neobično i smanjene kazne Dariju Stančiću. Sulić je nekadašnji vlasnik Croatia busa kojemu je suđeno jer je za privatizacije iz te tvrtke izvukao milijune i milijune kuna. Svojedobno je bio izdašan donator HDZ-a. Odluku da ga oslobodi zatvora za neizdržani dio kazne od godine i mjesec dana Komisija za pomilovanje opravdala je njegovim iznimno lošim zdravstvenim stanjem. Isti je razlog i za zamjenu zatvorske kazne uvjetnom u slučaju Seitera, koji je osuđen jer je oprostio milijun kuna kredita u Karlovačkoj banci obrtu Hanžel, čiji je vlasnik Nikola Hanžel bio najveći pojedinačni donator u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović doniravši za kampanju kandidatkinje HDZ-a 197.565 kuna.

Šeks lobirao

Ako su u sva ova tri slučaja razlozi za odluku koja ide na ruku osuđenicima ponajprije njihovo loše zdravstveno stanje, ostalo je neodgovoreno kojim se argumentima predsjednica vodila odlučivši za čak godinu i pol smanjiti kaznu dileru iz Šibenika Dariju Stančiću, koji je “zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama” bio osuđen na tri i pol godine zatvora. Upravo zbog odluke o pomilovanju Sulića, Seitera i Stančića ne čudi što iz krugova Vladimira Šeksa dolaze informacije da je on žrtvovan kako bi se sanirala šteta zbog spornih odluka i “opeglao” predsjedničin imidž u javnosti. Naime, Šeksa je javno priznanje da je u Komisiji za pomilovanja lobirao da predsjednici predloži milost za njegova bivšeg savjetnika Goldbergera stajalo funkcije posebnog savjetnika predsjednice RH. Vanja Golderberg u molbi za pomilovanje naveo je okolnosti za koje je smatrao da mu idu na ruku i da će ga “spasiti” od dijela kazne za nedozvoljeno posjedovanje droge i oružja. Smatrao je da iz zatvora treba izići ranije zato što je u međuvremenu postao otac i zato što ima zdravstvenih problema. Većinu dosuđene mu dvoipolgodišnje kazne Golderberg je i izdržao u Kaznionici u Glini. Na slobodu je pušten osam mjeseci ranije.

Politička odgovornost

– Prijedlog mene kao ministra u slučaju Golderberga, Sulića i Seitera, ali i u većini onih koji su sada pomilovani bio je da se pomilovanje odbije – kaže bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

On smatra da bi zbog ovih odluka predsjednica trebala snositi političku odgovornost.

– Kod prve sljedeće izmjene Ustava trebalo bi uvesti ograničenje za odluke o pomilovanju. Nije na razini demokracije da te odluke nisu javno obrazložene – rekao je Miljenić.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da je problem što nigdje nisu propisani kriteriji za donošenje odluka o pomilovanju i čime ih treba poduprijeti:

– Pomilovanje je pravni akt samo po definiciji. Zapravo je riječ o političkom aktu, odnosno aktu milosti vladara – objašnjava Miljević.

Predsjedničina odluka o raspuštanju Komisije mogla se, kaže, naslutiti.

>> Predsjednica ukinula Komisiju za pomilovanja

>> Predsjednica razriješila posebnog savjetnika Vladimira Šeksa

Komentara 60

AL
Alkana
16:00 06.02.2016.

Kad će konačno VL vidjeti i nešto pozitivno u predsjednici i novoj vladi? Ili kad će barem biti neutralan? Jedno je konstruktivna kritika a drugo zlonamjerno izmišljanje, podlo tumačenje i navođenje ljudi da krivo zaključe.

DU
Deleted user
15:27 06.02.2016.

Za razliku od političara kriminalci ne zaboravljaju svoje ljude koji su im pomogli u životu.

DU
Deleted user
15:37 06.02.2016.

Pa vi ovce zaokružujte i dalje. Kriminlci donatori se aboliraju a gospodja kraj moje zgrade kopa po kontejneru. Blee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije