Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks predstavio knjigu

'Bilo je jako puno protivnika hrvatske države koji su poraženi'

Vladimir Šeks
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/38
30.06.2015.
u 23:27

U prepunom atriju muzeja " Mimara" okupili su se brojni Šeksovi suputnici iz vremena stvaranja hrvatske države, među kojima su bila dva premijera i mnogi ministri, potom jako izaslanstvo HDZ-a predvođeno Milijanom Brkićem, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i brojni drugi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također je došla podržati svoga savjetnika

Doajen hrvatske politike Vladimir Šeks okupio je na predstavljanju svojih memoara respektabilan broj uglednika iz javnog i političkog života koji se rijetko viđa u ovakvim prigodama. U prepunom atriju muzeja "Mimara" okupili su se brojni Šeksovi suputnici iz vremena stvaranja hrvatske države, među kojima su bila dva premijera i mnogi ministri, potom jako izaslanstvo HDZ-a predvođeno Milijanom Brkićem, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i brojni drugi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također je došla podržati svoga savjetnika.

Govoreći u ime nakladnika Večernjeg lista, glavni urednik Dražen Klarić istaknuo je da je Šeksova knjiga nezaobilazno štivo za sve koji žele proučavati ključne godine nastanka hrvatske države. Urednik knjige Zdravko Milinović govorio je o suradnji s Vladimirom Šeksom te izrazio želju da će se plodna suradnja nastaviti.

- Imao sam priliku vidjeti, doduše s pristojne udaljenosti, duboke Šeksove ormare u kojima su uredno posložene stotine, vjerojatno tisuće bilježaka i dokumenata koje je on desetljećima pažljivo skupljao - rekao je Milinović.

Dr. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta smatra da Šeksovi memoari predstavljaju prvorazredni povijesni izvor jer se u njima tematiziraju brojne odluke koje su dovele Hrvatsku do položaja samostalne države. Šeks u knjizi odgovara na brojne optužbe da je bio šef "urotničke skupine" koja je htjela svrgnuti Franju Tuđmana.

- Šeks u svojim sjećanjima demantira optužbe o "uroti" i argumentirano obrazlaže kako je riječ o neželjenom utjecaju na Tuđmana koji je ponajviše potaknut rovarenjem njegovih unutarstranačkih protivnika i, čini se, uspješnom obavještajnom operacijom Beograda - rekao je Miškulin dodajući da neke grupacije u hrvatskom političkom životu nikad nisu do kraja prekinule s jugoslavenskim komunističkim iluzijama. U odnosu na druge memoariste, nastavio je Miškulin, Šeksov "politički obračun" korektan je i utemeljen pa ga stoga treba svrstati u rijetke primjere ovakve literature kod nas.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Akademije pravnih znanosti dr. Željko Horvatić, glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić, Vladimir Šeks, akademik Davorin Rudolf i urednik knjige Zdravko Milinović

Predsjednik Akademije pravnih znanosti dr. Željko Horvatić naglasio je da se Šeksova knjiga razlikuje od mnogobrojnih memoara preplavljenih subjektivnim interpretacijama objektivnih činjenica. Upozorio je sve buduće čitatelje da ne izvlače citate izvan konteksta te da ih tako ne zloupotrebljavaju.

Ministar vanjskih poslova iz 1991. godine Davorin Rudolf prisjetio se vremena kada je Hrvatska na čelu s Franjom Tuđmanom pokrenula pitanje svoje neovisnosti te naglasio važnost Šeksovih memoara.

- Bez ove knjige ne može se pisati povijest Hrvatske - rekao je Rudolf.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj

Vidno ganut riječima promotora i velikim brojem ljudi koji su došli na promociju, Vladimir Šeks nije govorio o svom djelu jer smatra da pisac sve treba reći u knjizi. Zato je svoj kratki govor uglavnom posvetio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu kojeg je nazvao vizionarom i strategom najzaslužnijim za stvaranje hrvatske države.

- Bilo je jako puno protivnika hrvatske države koji su poraženi. Jednako tako su poraženi i svi osporavatelji Franje Tuđmana koji će biti upamćeni u enciklopedijama beščašća - zaključio je Šeks.

>> 'Zanemario sam savjet da budem pametan i prešutim neke istine o 1991.'

>> Bio sam jastreb, a Tuđmanu su lagali da će ga snaći naš metak

Komentara 40

DA
Djeca_Arbata
00:57 01.07.2015.

Hrvatska iznad svega

DA
Djeca_Arbata
01:08 01.07.2015.

Komunisti...uzalud Vam trud svirači....Vaše vrijeme je prošlo...najbolje bi bilo da si tražite nešto za Vas i za Vaše najbliže...nešto si nađite...uvijek je moguće promijeniti kaput i odati svoje najbliže...ali to je odvratno....nije to ok...iako ste se protivnicima osvečivali bez imalo grižnje savjesti....slali ste vrhunske ljude na burzu bez imalo grižnje savjesti...pa gdje je tu izostala kolegijalnost...uglavnom, ispali ste kao gomila krvopija...na žalost...

DA
Djeca_Arbata
02:29 01.07.2015.

Kada se sjetim tog jutra kada su nam poubijali naše dečke u Borovu naselju, pa opet svakih sedam ili osam dana neke druge...pa kada je tenk prošao preko naših dečki...nema te isprike komunjare...nema toga i nikad toga neće biti...može Vam Milanović lizati jaja, ali to je smeće od čovjeka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije