Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rektorski zbor:

Vladi predlažemo razrješenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

Vlatko Silobrčić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
04.12.2016.
u 22:50

'Odbor koji je ostao bez čelnika i koji je, bez važne konstitutivne sastavnice članova s najvećeg hrvatskog sveučilišta, bitno okrnjen u sastavu izgubio je vjerodostojnost i formalni legitimitet za daljnje djelovanje', ističe se između ostalog u prijedlogu Rektorskog zbora

Predsjednik Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Šime Anđelinović poslao je premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu prijedlog za razrješenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te za donošenje odluke o objavljivanju poziva za predlaganje članova Odbora.

Prijedlog prenosimo u cijelosti:

"Rektorski zbor Republike Hrvatske razmatrao je, na sjednici održanoj u Mostaru 4. prosinca 2016., najnoviju eskalaciju krize u djelovanju Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Dva člana Odbora koja su izabrana u Odbor na prijedlog Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. sc. Enes Midžić i prof. dr. sc. Josip Baloban) podnijela su ostavku na članstvo u Odboru, dok je predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora. Odbor koji je ostao bez čelnika i koji je, bez važne konstitutivne sastavnice članova s najvećeg hrvatskog sveučilišta, bitno okrnjen u sastavu izgubio je vjerodostojnost i formalni legitimitet za daljnje djelovanje. 

Mnogo veći problem predstavlja gubitak moralnog kredibiliteta za što postoje dva krucijalna razloga: 

1. Proširenje ovlasti Odbora izvan zakonski zadanog okvira, što je Odbor za etiku učinio na sjednici 15. lipnja 2015. donošenjem Izmjena i dopuna Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa uveden je „hijerarhijski red postupanja“, prema kojem prvu razinu etičkih tijela predstavljaju fakultetska povjerenstva, drugu razinu sveučilišna, dok „završnu razinu“ predstavlja Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, što je u protivnosti s ustavnim načelom autonomije sveučilišta. Rektorski zbor podržao je na sjednici 4. studenoga 2016. inicijativu Sveučilišta u Zagrebu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Izmjena i dopuna Etičkog kodeksa. 

2. Eklatantno kršenje Poslovnika o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji u članku 30. propisuje stroga pravila kojima se rad odbora štiti od medijskih i političkih pritisaka i manipulacija. Tako se zabranjuje iznošenje u javnosti povjerljivih podataka sa sjednica Odbora u što ulaze ne samo dnevni red ili zapisnici nego i "stajališta drugih članova Odbora o pitanjima koja su iznesena u kontekstu rasprave na sjednici", te "dijelovi rasprave ili osobna imena vezana uz raspravu". Istim člankom Poslovnika utvrđuje se da nepridržavanje odredbi o tajnosti rada Odbora predstavlja  osnovu za pokretanje postupka za razrješenje članstva u Odboru. Brojnim medijskim istupima predsjednika Odbora posljednjih mjeseci sustavno su kršene odredbe Poslovnika, dok je djelovanje Odbora pretvoreno u sredstvo politički motivirane medijske kampanje."

Rektorski zbor stoga predlaže "Vladi Republike Hrvatske da, u skladu s čl. 112., st. 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju podnese prijedlog Hrvatskom saboru za razrješenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u postojećem sastavu te da donese odluku o objavljivanju javnog poziva za predlaganje članova Odbora i time pokrene postupak imenovanja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u novom sastavu."

> > Nema rasprave o prijavi za plagijat protiv Barišića?

Komentara 6

JM
jezero-matica
03:50 05.12.2016.

Dokle će komunistička partija vladati fakultetima?

AF
afer
06:34 05.12.2016.

Bilo je više vrijeme maknuti jugoslave iz povjerenstva

DU
Deleted user
09:29 05.12.2016.

Tja, kaj se more. Plenumski revolucionari (da baš ne rečeno jugokomunjarska i kriptoudbaška klika) sa zagrečakoga Filozofskog fakulteta na putu su da zadaju posljednji udarac hrvatskoj znanosti i visokom školstvu, odnosno onomu što je još ostalo od njih, to višee što im se, objektiovno gledajući, nema tko suprotstaviti. Nitko u vlasti ne prepoznaje pravu bit njihove tobožnje demokratske borbe za institcionalnu legalnost. Nama tzv. akademskim građanima (i građanama) preostaje jedino da sa zebnjom pratmo daljnji razvoj događaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije