Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

Bankarski menadžeri imat će manje bonuse i plaćetine, a nekome u oporbi je zbog toga krivo

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.09.2015.
u 10:38

Konverzija bi se izračunavala na način da se početna glavnica u švicarcima izračuna u eurima

Vlada je na današnjoj sjednici potvrdila izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se usvaja plan konverzije potrošačkih kredita u švicarskim francima.

 - Načelo konverzije kredita je da se položaj potrošača kredita u francima izjednači s onim u kojima bi bili da su ih uzeli u eurima. Građani su bili u dužničkom ropstvu. Maksimalno smo uključili najveći broj potrošača. Zakon na snagu stupa 30.09., a banke će građanima u roku od 45 dana morati dati nove anuitete i otplatne planove. Savjetujem ih da se odmah pripreme. Moramo pokazati da u Hrvatskoj vlada Vlada, a ne banke, kazao je Lalovac i istaknuo kako će se osim potrošačkih, konvertirati i krediti onih koji obavljaju slobodna zanimanja, obrtnika, trgovaca pojedinaca i nositelja OPG-a.

Premijer Milanović kazao je kako vlada nije 'udarala po bankama, ali što je puno, puno je'.

 - Ovo će pogoditi bankarske menadžere koje će imati manje bonuse i manje plaćetine. Nekome u oporbi je to krivo. Sada ćemo postaviti pitanje zašto su kamatne stope na višegodišnje angažmane toliko više od onih u drugim članicama Europske unije. Tražit ćemo i bit ćemo dosadni kao udav dok svakome ne bude jasno zašto mora plaćati kamatnu stopu dva i pol puta veća nego u Njemačkoj. Nema nikakvih ishitrenih mjera, ali to se pitanje mora otvoriti. Ovo su ozbiljne stvari, kazao je premijer i dodao se kako se nada da nitko neće misliti da je ovo jezik ulice.

 - Drago mi je da građani ovo podržavaju. Glavni razlog je solidarnost. Znaju da će dužnici vratit dug, ali ne preko razumne mjere. Nama su građani na prvom i drugom mjestu, a trećeg nema, kazao je Milanović.

Prihvaćeni su i izmjene i dopune Zakona o tržištu električne energije i Zakona o energiji.

 - Ne smijemo dozvoliti mogućnost isključenja plina ili struje socijalno ugroženim građanima u kritičnim trenucima. Solidarna naknada bit će 3 lp/kWh, ali s opskrbljivačima smo dogovorili model koji neće opteretiti 4 milijuna građana, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

 - Iz ove mjere su mjeseci rada, a nikakak populizam, kazao je premijer Milanović.

Dopunjen je i  Zakon o Umirovljeničkom fondu prema kojem bi umirovljenici u prosincu, kao svojevrsnu božićnicu trebali dobiti novac iz sredstava Umirovljeničkog fonda.

Umirovljenici bi novac trebali dobiti nakon 18. prosinca kada budu oslobođena sredstva koja su u ovom trenutku blokirana u Umirovljeničkom fondu, te bi oni s najnižim mirovinama mogli dobiti od 300 do 350 kuna takve jednokratne naknade.

Vlada je danas uoči sjednice koja je počela u 10 sati, na telefonskoj sjednici, Hrvatskom saboru uputila amandmane Vlade RH na Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača te usvojila Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača.

>> Ministar Lalovac angažirao Miluna: Dužnici preplatili od 15 do 40.000 kuna

>> Grčić: Oporbeni kritičari očito imaju senzibilitet prema bankama

Komentara 118

RE
renjo4
09:21 10.09.2015.

A sta s onima koji su izgubili posao, kucu, stan zbog tog kredita?? Sta ste radili 3 i pol godine... mazete ljudima oci 2 mjeseca prije izbora.

Avatar de_niro
de_niro
10:11 10.09.2015.

Dakle Vlada usvaja HDZ-ov prijedlog...

LE
lea3010
09:16 10.09.2015.

Vlada počela "raditi" 5 do 12

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije