Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada se pohvalila sama

Vlada tvrdi da se brine za radnike, brine li se i za onih 363.000 s burze?

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.12.2013.
u 20:05

Vlada tvrdi da je za poticaje prijavljeno projekata vrijednih 9,4 milijarde. Zašto su ti investitori “nevidljivi”?

Prve dvije godine mandata Vlada si je danas čestitala reklamnom brošuricom “Pola puta”. Kad ih već drugi vrlo rijetko hvale, onda su se naši vladari iz Banskih dvora odlučili sami pohvaliti svojim “velikim” uspjesima.

Slab ulov lažnih branitelja

Fiskalizacijom smo uveli red u plaćanja gotovinom, ukinuli smo povlaštene mirovine za saborske zastupnike i ustavne suce, osigurali smo besplatno studiranje za uspješne i redovite studente... neki su od poteza kojim su se pohvalili građanima. Navedenim potezima hvalila bi se, sigurni smo, i svaka druga vlada jer kako kritizirati odluku da se zastupnicima ukine privilegij povlaštene mirovine ili pak “iz aviona” vidljive pozitivne rezultate fiskalizacije.

Samo u prvih šest mjeseci 2013. prijavljeno je čak 13 milijardi kuna više oporezivih isporuka u svim djelatnostima nego u istom razdoblju lani, zbog čega se u državni proračun u prvih šest mjeseci slilo čak pola milijarde kuna više od očekivanog.

Vlada se hvali i smanjenjem stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto, čime su gospodarstvenici sigurno puno dobili. No ne i radnici... Hvale se i objavom Registra branitelja, što također valja pozdraviti jer su to i obećali biračima, no samo vrlo neskromni ljudi pohvalili bi se istodobno i činjenicom da je do sada svega 55 osoba izgubilo status branitelja i beneficije koji im time pripadaju.

Premda u Banskim dvorima računaju da će time uštedjeti čak 55 milijuna eura, kako biti zadovoljan time da je u prijevari dosad uhvaćeno samo 55 (!) lažnih branitelja?

Vlada se hvali da je iz popisa birača izbrisala 763.814 “duhova”. Svaka čast, ali što je s najavama o ukidanju županija i stvaranju nekoliko većih regija, što bi donijelo velike uštede jer bi administraciju moralo napustiti na tisuće “radnika-duhova”?

Hvale se i Zakonom o strateškim investicijama, kao i time da su poreznim poticajima zainteresirali mnoge investitore.

Gdje su ulaganja?

Trenutačno je za poticaje, kažu, prijavljeno čak 40 velikih projekata vrijednih 4,2 milijarde kuna i još 173 manja vrijedna 5,2 milijarde... Lijepo zvuči, ali građani još ne primjećuju te silne “zainteresirane investitore”. Vlada tvrdi da se brine za radnike, da se plaća više ne može isplatiti bez doprinosa. Brinu li se i za 363.473 građana na burzi rada?     

Pet gospodarskih mjera/poteza:

1. Fiskalizacija

Porezni inspektori proveli su više od 33.000 nadzora, a u proračun se samo u prvih šest mjeseci slilo 500 milijuna kn više od očekivanog.

2. Smanjen PDV u turizmu

PDV je sa 25% smanjen na 13%, a od siječnja do rujna 2013. u turizmu je zabilježen prihod od 18,7 mlrd. kn što je 11,7 % više nego u istom razdoblju 2012. godine.

3. "Brinemo se za radnike"

Zaustavili smo isplatu plaća bez doprinosa, neisplata plaća postala je kazneno djelo. Povećali smo iznos minimalne plaže koja sad iznosi 3017,61 kn.

4. Otvoren put za strateške investicije

Zakonom o strateškim investicijama omogućena JR lakša i brža realizacija strateških investicija projekata vrednijih od 150 milijuna kuna.

5. Fondovi Europske unije

Vlada je u dvije godine ugovorila za 114 % vrednije projekte u okviru EU-projekta IPA nego prošla vlada tijekom cijelog četverogodišnjeg mandata.

Pet ostalih mjera/poreza

1. Ukinute povlaštene mirovine

Vlada je ukinula povlaštene mirovine saborskim zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru.

2. Objavljen registar branitelja

Status branitelja izgubilo je 55 osoba. Procjena uštede iznosi 55 milijuna eura.

3. 763.814 birača manje

Sređuje se popis birača - već na izborima za Europski parlament Hrvatska je imala 763.814 birača manje nego na prošlim, parlamentarnim izborima.

4. Otvorena Vlada

Sjednice Vlade više se ne odvijaju iza zatvorenih vrata, već su otvorene za javnost, a snimke dostupne na YouTubeu.

5. Besplatno studiranje i sufinanciranje prijevoza učenika

Komentara 15

Avatar popišulja
popišulja
21:50 23.12.2013.

da, slažem se da se brinu. ali nisu rekli koliko je novozapšoslenih srba u postotcima na njihovu nezaposlenost i u odnosu na Hrvate. dam se kladit da je postotak oko 90%:10% u korist srba. nekako mi se čini da srba uopće nema nezaposlenih u Hrvatskoj

KA
kafka
09:45 24.12.2013.

363 636 s burze za vladu nisu radnici - ne prihoduju u državni proračun i na trošku su države. Vladu zanimaju samo oni koje može oderati porezom!!

HE
heri12
13:47 24.12.2013.

A koja je to "svaka druga vlada" ukinula povlaštene mirovine, našla lažnjake, uvela fiskalizaciju? Recite mi Vi, gospon Špljar ako znate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije