Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlada sutra o naknadi štete za uništenu perad

hrv-steta-txt.jpg
import
25.10.2005.
u 16:12

ZAGREB - Hrvatska Vlada sutra će i formalno odlučiti o naknadi za perad uništenu nakon pojave virusa ptičje gripe na ribnjacima Grudnjak i Našičkim ribnjacima.

Za vlasnike peradi u naseljima oko ribnjaka Grudnjak izdvojit će se oko milijun kuna, a koliko će se izdvojiti za vlasnike na našičkom području precizno će se znati sutra, kad se završe popisi.

Ptičja gripa na ribnjacima Grudnjak kod Zdenaca potvrđena je u petak, 21. listopada, a nakon toga u krugu tri kilometra u 9 naselja, kod 508 gospodarstava uništeno je 17.299 komada peradi.

Kako je danas najavio ministar poljoprivrede Petar Čobanković, uz cijenu po komadu, koja se kreće od osam kuna za male piliće, preko 45 kuna za kokoši, ili po sto kuna za domaće patke, biserke ili ukrasne ptice, pa do 300 kuna za purice, po gospodarstvu će biti isplaćeno i 200 kuna "za izgubljenu dobit".

U naseljima oko Našičkog ribnjaka uništavanje peradi započelo je jutros.

Prema podatcima resornog ministarstva, u pet naselja koja su u krugu tri kilometra od ribnjaka je 400 do 450 gospodarstava, a na njima će se, procjenjuje se, uništiti manje od 10.000 komada peradi.

Na sutrašnjoj sjednici, Vlada će biti izviještena i o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, te će raspravljati o pripremama za sljedeću sezonu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije