Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJE CIJENE

Dobra vijest za građane! Evo koliko ćete ubuduće plaćati izradu putovnice i vozačke dozvole

pleso, putnici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
26.01.2017.
u 12:10

Donesena je i odluka kojom se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje za početak prodaje diplomatske i konzularne imovine bivše države.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se upravne pristojbe koje se plaćaju tijelima državne uprave, a čine prihod državnog proračuna, smanjuju za 30 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je to još jedan korak kojim se rasterećuju i građani i poduzetnici.

Ta se uredba, primjerice, odnosi na pristojbe koje građani plaćaju za izradu putovnice, koja će se sada plaćati 50 kuna (200 kn u žurnom postupku), za izradu vozačke dozvole, što će sada stajati 15 kuna ili za osnivanje trgovačkog društva, za što će pristojba iznositi 250 kuna.

Pristojbe se smanjuju i poduzetnicima, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je da ta uredba pokazuje kako je glavni cilj ekonomske politike Vlade smanjiti teret gospodarstvu, što je zajednički zadatak svih resora.

Donesena je i odluka kojom se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje za početak prodaje diplomatske i konzularne imovine bivše države.

Odluka je temeljena na informacijama sadržanima u rezoluciji Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ iz listopada prošle godine.

Riječ je o nekretninama, umjetninama i drugoj imovini, a ovom odlukom Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je suglasnost za početak prodaje nekretnina s najmanjom traženom cijenom.

HRT će sjednice Vlade snimati bez naknade

Donesen je i zaključak u vezi s potpisivanjem aneksa ugovora između Vlade i Hrvatske radiotelevizije, na osnovi kojeg će HRT od sada sjednice Vlade snimati bez naknade

Vlada i HRT ugovor o pružanju usluga snimanja sjednica Vlade i drugih događaja potpisali su početkom 2014. godine, a početkom 2015. dopunjen je odredbom da će se za tu uslugu HRT-u plaćati naknada.

Obveza Vlade da HRT-u plaća snimanja istječe 31. siječnja ove godine, a Vlada je odlučila da se naknada za sjednice Vlade neće plaćati, dok će se snimanje drugih događaja u dvorani u kojoj se inače održavaju sjednice mjesečno plaćati 15,9 tisuća kuna plus PDV.

>> Vlada podržala Barišića: Predlažemo Saboru da ne donosi odluku o iskazivanju nepovjerenja

Komentara 10

KA
Karizma
13:07 26.01.2017.

Zasto se ne ukine pokazivanje moje adrese na osobnoj karti i putovnici i zasto ja moram promjenom adrese mijenjati i osobnu kartu i putovnicu.Zasto mi građani moramo gubiti radno vrijeme i novac samo zbog necijeg interesa za izradu sto veci broj putovnica i osobnih karata.Sigurno netko ima dobre provizije za taj posao a mi građani i poslodavci gubiti vrijeme za nepotrebna cekanja.

Avatar babas
babas
16:20 26.01.2017.

Otkad smo u EU putovnice velikoj većini građana više ni ne trebaju,osim ako ne letiš na druge kontinente. Vozačka vrijedi po 30 godina,tako da ni tu nema neke uštede. Interesantno je da nisu smanjili davanja na osobne karte koje su daleko najveći trošak.

Avatar Hazl113
Hazl113
13:45 26.01.2017.

A osobne?! Zašto je izrada poskupila i trajanje skraćeno sa 10 na 5 god. Tko šljivi putivnicu kada je ne moraš imat isto kao i vozačku. Osobnu moraju imati skoro svi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije