Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči pregovora

Vlada sindikatima nudi 2% više plaće od siječnja

vilim ribić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
08.12.2016.
u 16:30

Sindikati traže od Vlade da poveća plaće za 3 posto u siječnju pa još 3 posto u srpnju, zahtijevaju da se održi obećanje staro 7 godina

Proračun za 2017. je sastavljen i tijekom dana Vlada će ga uputiti na usvajanje u Sabor, ali u njemu i dalje postoji otvorena stavka. Sporazum sa sindikatima zaposlenika državnih i javnih službi nije postignut pa će se o eventualnom kompromisu poslodavca-države i zaposlenika raspravljati i u petak, stoga je moguće da Vlada uputi amandman kojim bi se regulirala prava radnika. Sindikati su pred resornog ministra Tomislava Ćorića, kažu nam izvori, došli sa zahtjevom teškim dvije milijarde kuna, a sudeći po smjernicama koje je Vlada objavila prošli tjedan, država im je na početku razgovora nudila poboljšanje uvjeta koje bi stajalo do 400 milijuna kuna.

Kompromis obaju strana

Uzmemo li u obzir da povećanje plaće za 0,5 posto koje svake godine dobivaju zaposlenici svih dijelova državnog sektora, njih oko 240.000 s kojima se vode pregovori, stoji oko 150 milijuna kuna, očigledno je da je država spremna ponuditi dodatnu povlasticu, ali sindikati zasad ne odustaju od zahtjeva da se ispuni obećanje dano prije sedam godina o povišici plaća za šest posto. Ipak, spremni su na kompromis pa su Vladi ponudili opciju da poveća plaće za tri posto u siječnju pa za dodatnih tri posto u srpnju, a prema izvorima iz krugova sindikata, Vlada je bila spremna dati povišicu od dva posto u siječnju pa dodatnih dva posto u prosincu iduće godine. Prijedlog sindikata stajao bi oko 1,4 milijarde kuna u 2017. godini, a ponuda Vlade stajala bi proračun 650 milijuna kuna. Hoće li se naći na pola puta teško je predvidjeti, ali obje strane spremne su za kompromis i ne žele da spor završi sudskim procesima. Ako Vlada potpuno popusti sindikatima, deficit proračuna premašit će 2,3 posto BDP-a što je otegotna okolnost u borbi za izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita, ali ako bi se sindikati i Vlada našli na pola puta pa možda i osmislili dogovor koji bi ukupno stajao do 700 milijuna kuna, mogla bi se postići win-win pozicija, u kojoj bi zaposlenici državnih i javnih službi dobili povišicu, a ciljani bi deficit ipak ostao oko dva posto BDP-a.

Deficit od 6,8 milijardi kuna

Podsjetimo, u smjernicama fiskalne politike naznačeno je da će proračun za 2017. uključiti rashode države od 126,5 milijardi kuna uz očekivane prihode od 119,6 milijardi kuna čime bi se proračunski deficit odredio na 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto bruto domaćeg proizvoda.     

>> Sindikatima javnih službi Vladina ponuda neprihvatljiva

>> SSSH: Hrvatski će radnici biti zamijenjeni jeftinijim radnicima iz trećih zemalja

Komentara 7

RP
rpzagreb
16:53 08.12.2016.

Jedino tete u vrtićima, učitelji, nastavnici, medicinske sestre i liječnici bi trebali dobiti zasluženu povišicu. Svi ostali državni i javni službenici tek moraju pokazati i dokazati svim građanima da su oni tu zbog njih, da im je stalo do radnog mjesta, da budu kulturni i uslužni. Kako i na koji način pristupaju poslu, rade te kakav nedodirljiv odnos većina ima prema građanima i postojeće plaće su im previsoke. Daleko manje daju nego što dobivaju.

FI
fila123
00:33 09.12.2016.

Samo igrokaz ,svi su na istim jaslama.

VI
VisAVis2
00:50 09.12.2016.

smanjit mirovinama 10% i to dati sindikatima i kvit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije