Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

'Ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima u politici'

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
24.04.2014.
u 11:20

– Ovo što danas donosimo, vezano uz proračun i usklađivanje s EU, služit će kao okvir, kao opći pravac porezne i monetarne politike – kazao je Milanović

– Zacrtali smo jasan put fiskalne konsolidacije u sljedeće tri godine. Zadali smo i sebi jasne zadatke u smjeru kontrole tog procesa – kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je predstavio nacionalni program reformi.

– Nacionalni program reformi sadrži dubinsku analizu te kvalitativnu procjenu utjecaja reformskih mjera – kazao je Grčić i kazao da reformske mjere uključuju četiri ključna područja, odnosno javne financije, financijski sektor, tržište rada i konkurentnost.

– Pitanje konkurentnosti je najvažnije. Moramo mijenjati generalno imidž Hrvatske na karti država koje investitorima mogu biti zanimljive. I tu smo napravili pomake – rekao je Grčić i dodao kako im još ostaje "jačanje poduzetničke klime".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Ovo je crno na bijelo"

– Ostaju nam mjere koje bi trebale radikalnije, odnosno sustavnije podržati investitore o kojima smo ovih dana razgovarali – rekao je Grčić i dodao da u lipnju očekuju ocjenu Europske komisije o tom dokumentu.

– Ulaskom u EU, na očaj demagoga i populista, instrumenti politike i programi postaju transparentniji. Ovo je crno na bijelo i to zatvara prostor svim demagozima i varalicama u politici, posebno u oporbi – kazao je premijer Zoran Milanović i dodao: – Ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima u politici.

– Ovo što danas donosimo, vezano uz proračun i usklađivanje s EU, služit će kao okvir, kao opći pravac porezne i monetarne politike – kazao je Milanović.

Nulta stopa rasta

Ministar financija Slavko Linić predstavio je prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2017. godine. – Procijenili smo da će u 2014. godini biti nulta stopa rasta BDP-a, a u sljedećim godinama će biti 1,2; 1,3 i 1,5 posto – rekao je ministar Linić i dodao da se u 2014. godini očekuje usporavanje rasta i kretanje prema deflaciji.

– Učinke smanjenja deficita nastojimo ravnomjerno rasporediti na prihodovnoj i rashodovnoj strani, da ne bi utjecali na potrošnju – kazao je Linić.

– U uštedama smo značajne rezultate postigli već u 2013. godini i to pokrenutim reformama – kazao je Linić i rekao da će deficit u ovoj godini biti 4,2 posto, a 2016. godine ćemo biti ispod 3 posto.

– U tri godine ćemo značajno smanjiti i strukturne deficite. Problem nam je ova godina jer imamo puno članstvo u EU i to je trajni rashod koji teško namirujemo – rekao je Linić i dodao kako ćemo javni dug uspjeti zaustaviti na oko 70 posto BDP-a.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Ako nemamo rasta, svaki dug je neodrživ"

– U 2014. godini je pitanje hoćemo se ići zadužiti za prvi kvartal 2015. godine. Ako i to ukalkuliramo, imali bismo u ovoj godini dug od 237 milijardi kuna – rekao je Linić i dodao da u sljedeće tri godine naš dug ne bi trebao prelaziti 2017. godine i te godine možemo očekivati smanjivanje javnog duga.

– Sve se to temelji na pretpostavci gospodarskog rasta. Država nam je skupa i neefikasna i to je kronična bolest u Hrvatskoj – rekao je premijer Zoran Milanović te je ispričao priču o uspjehu Švedske.

– Preskupi smo. Ja stalno govorim o državi, a ne o građanima. Ako nemamo rasta, svaki dug je neodrživ – zaključio je premijer.

Ministar Mirando Mrsić predstavio je prijedlog plana implementacije Garancije za mlade. – Iz Inicijative za zapošljavanje mladih za 2014. i 2015. godinu osigurano je 66,35 milijuna eura. Iz europskih fondova do 2016. osigurano je oko 150 milijuna eura – rekao je ministar Mrsić.

"Ovo je megapitanje investicijske klime"

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući nacrt konačnog prijedloga Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, kazao je da se njime precizira postupak izvlaštenja. – Postupak ubrzavamo, ali štitimo i vlasnike. Stajemo na kraj špekulantima – kazao je Miljenić.

– Ovdje je riječ o projektima koji su u interesu Hrvatske, a što je s nekom prometnicom u Zagrebu, lokalnog karaktera? – pitao je ministra Miljenića premijer Milanović.

– Kućica koja se deset godina ne može maknuti, a na nekoj je trasi i vlasnik za nju traži milijun dolara za kvadratni metar, što će biti s tim? – upitao je Milanović, a Miljenić mu je kazao da se novi zakon odnosi na to, a ne samo na projekte koji su u državnom interesu.

– Da nije bilo racionalnog zakona o izvlaštenju, nikada ne bismo imali autoceste. Skraćivanje vremena u kojem traje izvlaštenje je megapitanje investicijske klime. Ako se to može skratiti s četiri godine na šest mjeseci, to je jako važna stvar – kazala je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nakon što je Miljenić predstavio nacrt konačnog prijedloga Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade kojem bi se izvlaštenje trebalo olakšati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Zvuči komplicirano, ali nije"

– Ovim zaključkom utvrđujemo da najrazvijenije regije manje razvijene NUTS2 regije ne mogu dobiti veću potporu od najnerazvijenijih regija razvijenije NUTS2 regije. Zvuči komplicirano, ali nije – rekao je potpredsjednik Branko Grčić te objasnio da se time štite one najnerazvijenije regije u Hrvatskoj.

– Internim ograničenjem ćemo smanjiti djelomično iznos koji ide po tvrtki, a ostat će više novca za veći broj tvrtki koji prođu postupak – kazao je Grčić predstavljajući Prijedlog zaključka o uvažavanju stupnja razvijenosti županija prilikom izrade programa regionalnih potpora i određivanja dozvoljenog intenziteta potpora.

Na današnjoj sjednici Vlade ministri su zadužili Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjere broj i vjerodostojnost potpisa birača koji traže referendum o pravima nacionalnih manjina u javnosti nazvan "referendum o ćirilici".

Kotromanović nasmijao ministre

– Otpisujemo potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika HV-a. Otpisano je oko 37 posto dugovanja u 1.444 predmeta – rekao je ministar financija Slavko Linić predstavljajući prijedlog odluke o otpisu dospjelih i nedospjelih potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske.

Ministar Ante Kotromanović predstavio je godišnje izvješće o obrani za 2013. – Imamo možda najviše aktivnosti od svih ministarstava u Hrvatskoj – kazao je na početku predstavljanja Kotromanović na što su se drugi ministri nasmijali.

"Učinili smo puno više u godinu dana nego drugi u 20 godina"

– Učinili smo puno više u godinu dana nego drugi u 20 godina i jedva čekam ovu raspravu u Saboru – rekao je ministar branitelja Predrag Matić predstavljajući izvješća o provedbi Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja za 2013. godinu i ono o radu Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja za 2013. godinu.

>>Porezi se neće dirati, ali samo u ovom mandatu

>>Vesna Pusić kopira Radimira Čačića i uvodi savjetnike

Komentara 110

Avatar navijač
navijač
10:06 24.04.2014.

Bolje bi im bilo da provjere popis stanovništva u Vukovaru koji je vjerodostojan koliko i pred izborna obećanja kukuriku koalicije .

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:28 24.04.2014.

eto... nisu prošle ni tri godine, a vlada već ima plan... baš su brzi.

TA
tamanitelj
09:52 24.04.2014.

Kakva provjera ,več provjereno ,Peđa bi bio najbolji za brojanje ako može biti maneken za Belgijsko pivo onda može i brojiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije