Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Grčić na sjednici Vlade: Radimo reforme, one se ovih dana jako puno spominju

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
12.11.2015.
u 10:37

Ministarstvu unutarnjih poslova trebalo bi biti odobreno 11,58 milijuna kuna, Robnim zalihama 4,4 milijuna kuna, a DUZS-u 2,9 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih uz zbrinjavanje migranata.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić na sjednici Vlade predstavio je izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi i posebnih preporuka Vijeća za države članice 2015. za razdoblje od srpnja do rujna 2015.  – Ovih dana jako puno se spominju reforme pa bi htio barem nešto reći o ovom izvješću s obzirom na to da je u njemu navedeno čitav niz stvari koje su tu izvršene u potpunosti s Nacionalnim programom reformi koje smo uskladili s Europskom komisijom – kazao je Grčić aludirajući na pokušaj stvaranja saborske većine i pregovore s Mostom koji inzistira na reformama. 

– U nekoliko ključnih područja, jačanju fiskalnog okvira i smanjenja deficita i zaustavljanju rasta javnog duga, zatim učinkovitosti mirovinskog sustava, smanjenju fiskalnih rizika u zdravstvenom sustavu, u području reforme sustava socijalnih naknada, u području poboljšanja funkcioniranja javne uprave, ali, isto tako važno, javnih poduzeća – kazao je Grčić da su ostvarili napredak. 

– Određenim aktima definirali smo izbor uprava javnih poduzeća isključivo putem javnih natječaja. Izborom profesionalnog menadžmenta u javnim poduzećima bitno će se unaprijediti upravljanje tim poduzećima – naglasio je Grčić i dodao da su smanjili troškove poslovanja poduzeća kako bi ojačali poslovnu klimu i jačanje konkurentnosti poduzeća.  – I ove godine ostvarili smo veliki pomak na ljestvici Doing Business, Hrvatska je u ovom trenutku 40 na toj listi. U našem mandatu pomaknuli smo se za više od 45 mjesta – pohvalio se Grčić te dodao "radimo reforme u skladu s onim što smo uskladili s Europskom komisijom".

Dodatni novac za izbjegličku krizu

Vlada je donijela odluku i o izdvajanju dodatnih 18,9 milijuna kuna za troškove izbjegličke krize. Ministarstvu unutarnjih poslova odobreno je 11,58 milijuna kuna, Robnim zalihama 4,4 milijuna kuna, a DUZS-u 2,9 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih uz zbrinjavanje migranata. 

– Ministarstva su se do 28.2.2016. dužna osposobiti za primanje strukturiranih računa u e-obliku – kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući prijedlog odluke o zaprimanju strukturiranih računa u elektroničkom obliku i pratećih isprava za tijela državne uprave/proračunske korisnike državnog proračuna.

Vlada je i Lučkoj upravi Rijeka dala suglasnost za ugovaranje posla projektiranja rekonstrukcije željezničkog kolodvora Rijeka Brajdica i kontejnerskog terminala Brajdica u luci Rijeka. Ukupna vrijednost posla je 35,5 milijuna eura. Za sufinanciranje će biti osigurana bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda od 30,2 milijuna eura. Projekt se neće financirati iz državnog proračuna, već ostalih prihoda Lučke uprave Rijeka. Projekt predviđa rekonstrukciju željezničke stanice Rijeka-Brajdica i izgradnju intermodalnog terminala za ukrcaj i iskrcaj vagona te predstavlja unapređenje željezničke infrastrukture koja povezuje riječku luku s glavnim koridorima transeuropske prometne mreže. Hrvatskim cestama je, pak, Vlada odobrila izmjenu Plana građenja i održavanja državnih cesta za 2015. godinu,, kojima se ukupna ulaganja i troškovi umanjuju za 201,4 milijuna kuna u odnosu na prvotni plan i sada iznosi 2,46 milijardi kuna. Izmjenama je predviđeno smanjenje ukupnih ulaganja za 50,6 milijuna kuna te smanjenje troškova za 150,8 milijuna kuna. 

>>Jesu li građani za Vladu s krnjim Mostom

>>Na koji način bez većine u Saboru imati Vladu

Komentara 29

BO
Bogodol
10:11 12.11.2015.

"Vlada prebacuje novac" pitam se čiji, bezplatan prievoz izbjeglica je ludost jer su puni €ura (čast nekoj sirotinji koja služi kao kamuflaža ovim kolonama mudžahedina), moje djete kad putuje iz Sl. Broda za Zagreb mora kupiti kartu kao i ostali građani Hrvatske Države no ove izbjeglice ne, a zašto ne zato što su poslužile Milanoviću, Ostojiću i ostalima u predizbornoj kampanji, a i prije i sve viesti na tzv. HTV-u i tiskovine bile su pune vladajućih koji su to koristile kao promidžbu za sebe i točno sam se bojao da bi se ovo što se dogodilo na izborima moglo dogoditi, bivša ( a na žalost možda i buduća) vlada je dobila toliko glasova da se mediji u Njemačkoj čude kako je ta bez idejna i nesposobna vlada dobila toliko glasova. Hrvatski narod koji je stradao u poplavama ili drugim elementarnim ne pogodama nije dobio niti kune, a za izbjeglice ima, zanima me dokle tako. Ovo je još jedan dokaz da je ovo ne narodna vlast, Hrvatsku Državu zadužuju vani kreditima i to troše na izbjeglice, bitno je da se našteti Hrvatskoj koja od njih nije ni željena.

DV
dvauosam
09:38 12.11.2015.

Milanoviću ne gubi vrijeme na gluposti , radije probaj još nekog kupiti iz mosta. Ako neznaš kako se to radi pošalji taju on će ih disciplinovati po komunistički.

LU
lunar777
10:03 12.11.2015.

Plan za novih 8 smeđih manjinskih zastupnika ide po planu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije