Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na trošarinama

Vlada: Proizvođači cigareta oštetili su proračun za 20 mil. kuna

cigarete, pušenje (1)
Borna Filić/PIXSELL
20.06.2013.
u 16:40

Proizvođači duhanskih proizvoda povećali su svoje cijene iznad potrebnog u studenom 2012. godine te si na taj način osigurali dodatne prihode više od 100 milijuna kuna, kažu iz Vlade

Nakon što se na današnjoj sjednici ministar Slavko Linić obrušio na proizvođače cigareta, Vlada je objavila da je došlo do gubitka prihoda zbog stvaranja zaliha duhanske industrije.

– Oporezivanje trošarinama na duhanske proizvode u Hrvatskoj bilo je znatno ispod zahtijevanih standarda oporezivanja u Europskoj uniji, pa je stoga kroz određeno dogovoreno razdoblje potrebno uskladiti trošarine u RH s navedenim standardima. Da bi se izišlo u susret duhanskoj industriji, kako ne bi pretrpjela velike gubitke tržišta i prihoda, ispregovarano je prijelazno razdoblje u kojem se trošarine na duhan u RH moraju uskladiti s onima u EU.

Jedno takvo povećanje trošarina trebalo je uslijediti početkom 2013. godine. Poučeni iskustvom iz prethodnih podizanja trošarina na duhanske prerađevine (u siječnju 2009. i u listopadu 2010. godine), kada su proizvođači duhana nagomilali zalihe po starim trošarinama, odlučilo se s povećanjem trošarina krenuti mjesec dana prije predviđenog roka, odnosno krajem studenog 2012. godine. U skladu s donesenom odlukom, a zbog osnovane sumnje u ponovno nagomilavanje zaliha cigareta i pokušaj izbjegavanja plaćanja trošarina na duhanske proizvode po novim višim trošarinama (s obzirom na to da je utvrđeno nerazmjerno povećanje količina naručenih i preuzetih duhanskih markica u odnosu na prosječne), 13. 11. 2012. godine u prijepodnevnim satima Ministarstvo financija nalaže obustavu markica za označavanje duhanskih prerađevina. Istog dana, neposredno prije nego li je izdavanje stvarno obustavljeno, iz trezora Carinske uprave povučena je velika količina markica, koja je uz one ranije povučene dostatna za nešto više od dva mjeseca.

Na taj način proizvođači duhana platili su manje trošarine nego li su stvarno trebali da su istu količinu naručili u vrijeme kada im je ona bila stvarno potrebna za tržište i oštetili državni proračun za više od 20 milijuna kuna po osnovi trošarina i PDV-a.

Također, zbog takvog poteza duhanske industrije promijenjena je dinamika uplate trošarina u državni proračun te je tijekom prvih mjeseci 2013. godine uplaćen znatno manji iznos po osnovi trošarina na duhan nego što je planirano i očekivano.

Također, analizom je utvrđeno da su proizvođači duhanskih proizvoda svoje cijene povećali iznad potrebnog zbog povećanja trošarina u studenom 2012. godine te si na taj način osigurali dodatne prihode više od 100 milijuna kuna.

U cilju sprečavanja stvaranja zaliha cigareta, a s obzirom na planirano povećanje trošarine, kontinuirano su se provodile analize naručenih i izdanih količina duhanskih markica te istovremeno vršilo praćenje količina cigareta puštenih u potrošnju, a što je posljedično dovelo do obustave izdavanja duhanskih markica.

S time u vezi razvidno je da dosadašnji sustav trošarinskog oporezivanja cigareta nije bio dostatan za sprječavanje stvaranja špekulativnih zaliha koje su imale za cilj izbjegavanje plaćanja trošarine. To je imalo izravne štetne fiskalne učinke za prihode državnog proračuna Republike Hrvatske te nejednak tretman svih obveznika.   

Upravo s ciljem stvaranja sustava koji bi onemogućavao stvaranje špekulativnih zaliha, odnosno koji bi omogućio porezni tretman i takvih zaliha i nastup štetnih fiskalnih učinaka za prihode državnog proračuna Republike Hrvatske te ujedno osigurao jednak tretman za sve trošarinske obveznike predložene su izmjene i dopune Zakona o trošarinama. Potrebno je voditi računa kako predloženo normativno rješenje u cijelosti korespondira s načelima trošarinskog oporezivanja te je sukladno načelima europskog prava. Time Republika Hrvatska, sukladno načelima trošarinskog oporezivanja, uvodi sustav kontrole zaliha cigareta te se u tom smislu na odgovarajući način prilagođavaju zakonske odredbe vezane uz označavanje duhanskih prerađevina (maloprodajna cijena neće biti naznačena na duhanskoj markici) te utvrđivanje maloprodajne cijene – objašnjavaju iz Vlade RH.

 >>Linić: Proizvođači cigareta pokrali su državni proračun

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije