Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Središnji državni portal

Odzvonilo redovima na šalterima! Evo kako možete do dokumenata na internetu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
10.06.2014.
u 11:31

Kako bi mogli pristupati sustavu svaki građanin od danas može doći u poslovnicu FINA-e i besplatno postati e-Građanin

Vlada je danas predstavila novi Središnji državni portal gov.hr te projekt e-Građani. Njima žele građanima omogućiti da na jednom mjestu mogu komunicirati s javnim sektorom, ali i da ovdje budu dostupne sve informacije o radu Vlade te da građani imaju siguran pristup elektroničkim uslugama korištenjem elektroničkog identiteta.

Već sad građani mogu koristiti usluge vađenja domovnice, rodnog lista, izvatka iz matične knjige rođenih, a tu je i usluga e-školskog dnevnika. Putem portala moguće je i provjeriti podatke o liječniku i stomatologu te doći do podataka o stažu, mirovinskom osiguranju, poreznoj kartici.

Putem e-školskog dnevnika moguće je pratiti ocjene i izostanke djece što je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku prokomentirao riječima:

 - Ako vam dijete kaže da je u školi, a vi vidite da je izostalo možete ga nazvati i provjertie. Djeluje malo spooky, ali takav je svijet u kojem živimo, rekao je Parić.

Sustav će se dodatno nadograđivati pa će tako u budućnosti ugraditi i sustav punomoći kojim će se usluge moći zatražiti i za člana obitelji.

Nakon što se izglasa zakon o državnoj informcijskoj infrastrukturi, a to je planirano do 15. srpnja, sve javne institucije imat će obavezu biti u sustavu pa će na raspolaganju biti puno više usluga.

 – Građani će manje nositi papire, od danas su sve informacije dostupne na internetu – rekla je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih i dodala kako se država sada približila građanima te da će građani sve više informacija moći pronaći na ekranu mobitela.

 – Prije dvije godine, nažalost, morali ste nositi potvrdu da ste živi, a od danas će to biti moguće riješiti aplikacijom – rekao je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku.

Kako bi mogli pristupati sustavu svaki građanin od danas može doći u poslovnicu FINA-e i besplatno postati eGrađanin.

Potrebno je doći s osobnom iskaznicom i ispuniti formular nakon kojeg se dobiva korisničko ime i lozinka te mtoken. Potom putem korisničkog imena i lozinke možete pristupiti osobnom korisničkom pretincu i vidjeti koje su vam usluge na raspolaganju.

Iz Vlade napominju kako je sustav u potpunosti siguran te su svi podaci zaštićeni. Za sustav koji je prema riječima vladajućih, korak do države bez papira, će se u periodu od 3 godine izdvojiti 30 milijuna kuna.

Vlada je izdala i besplatu mobilnu aplikaciju e-Građani mToken čiju verziju za Android možete preuzeti ovdje.

>> Zagrebačka uprava šest je puta veća od splitske

Komentara 63

DU
Deleted user
12:07 10.06.2014.

Samo treba opet stati u red kakoviše ne bi stajali u redu!

JS
ja sam gladan
12:33 10.06.2014.

Istina. Prije dvije godine,mogao sam tražiti potvrdu da sam živ. Imao sam i za novi printer i za tonere. Sad sam na rubu smrti, nemam ni za printer a bogme ni za toner. I kruh svagdašnji mi je upitan, jer ove uhljebuše brinu samo o svojoj riti. Dajte nam radna mjesta, a onda ću imati i za sve drugo. A i moja baka sigurno će imati laptop i printer!

DU
Deleted user
12:41 10.06.2014.

Uvodeći ove aplikacije vlada dobro pazi da sektor činovnika ne bude zakinut i da milijarde potvrda i dalje postoje jer činovnik mora nešto raditi. Usput koliko sada činovnika čita ovaj portal a rade u državnoj službi!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije