Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjetovanje.gov.hr,

Vlada predstavila e-savjetovanje, portal na kojem građani mogu sudjelovati u svim javnim raspravama

bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.04.2015.
u 13:24

Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je da predizborno obećanje vladajućih bilo stvaranje otvorene i transparentne javne uprave, što se ovim portalom i ispunjava

Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću "e-Savjetovanja", na adresi savjetovanje.gov.hr, predstavljen danas u Vladi, omogućit će svim građanima da na jednoj adresi aktivno sudjeluju u kreiranju svih zakona koja donose tijela državne uprave. Portal je odgovor na sve veći broj savjetovanja i sve veći interes građana da sudjeluju u javnim raspravama, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi.

Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je da predizborno obećanje vladajućih bilo stvaranje otvorene i transparentne javne uprave, što se ovim portalom i ispunjava.

- Ovo je još jedan korak u reformi javne uprave koja će se nastaviti. Ovim sudjelovanje građana u donošenju odluka dižemo na još višu razinu, pa pozivam sva državna tijela da svoja savjetovanja stave na ovaj portal, kao i sve građane da sudjeluju u javnim raspravama na ovom jedinstvenom portalu – poručio je Bauk. Približavanje i olakšavanje pristupa državnim institucija građanima započelo se i projektom e-građanin, koji je, tvrdi Bauk, ispunio sva očekivanja budući se na njega prijavilo više od 136 tisuća korisnika.

Ravnatelj Ureda za udruge Igor Vidaček naglasio je da je e-savjetovanje jedinstven portal u svijetu koji na jednom mjestu okuplja sva javna tijela.

- Portal omogućuje pregled otvorenih savjetovanja, propisi su dostupni svima, no za komentiranje se potrebno registrirati. Cijelo postupak je transparentan, jasno se vidi tko i što predlaže i što se prihvaća, a svaki prijedlog, bio on prihvaćen u cijelosti ili djelomično, ili pak odbijen prati i objašnjenje institucije koja provodi savjetovanje – pojašnjava Vidaček. Broj javnih savjetovanja raste iz godinu u godinu, pa je u odnosu na 2011., zabilježeno povećanje od čak 1033 posto.

- Komentari nisu tek puki ukras, od oko 15 tisuća prispjelih, prihvaćeno je njih 41 posto – tvrdi Vidaček.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros kaže da njegovo ministarstvo ovaj portal koristi od rujna, provelo je dosad dva savjetovanja i niz sugestija poduzetnika već ugradilo u svoje zakonske prijedloge.

- Dosad portal ima već 600-tinjak registriranih korisnika od kojih smo zaprimili 400-tinjak komentara. Ovima poduzetnicima, udrugama i građanima omogućujemo da na jasniji način izraze svoje stavove – kaže Pros.

Ratko Mutavdžić, člana izvršnog odbora HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti dodao je da će se ovim portalom utjecati na poziciju Hrvatske na dva važna indeksa, indeksu konkurentnosti te indeksu koji pokazuje gdje je Hrvatska plasirana u smislu razvoja digitalnog društva u EU.

Jelena Berković iz GONG-a pohvalila je pokretanje ovog portalqa, no i izrazila zabrinutost da se zbog posljednjih izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, na njemu neće provoditi savjetovanja za nove pravilnike, uredbe i kriterije koje donose Vlada i druga tijela javne uprave.

>> Milanović: Konačno i to imamo. Kad već prije to nije napravljeno

Komentara 1

KO
komšikanac
14:09 27.04.2015.

bacanje prašine u oči...jasno je da ogromna većina građana ne žele sudjelovati ni u čemu što je povezano s ovom neuspješnom vladom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije