Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
višestruke uštede

Vlada pokreće jednu od najavljivanih reformskih mjera: Ukidaju se pečati

pečat
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
03.05.2016.
u 19:15

Vlada će sutra osnovati od Odbor za obilježavanje obljetnica važnih za RH, a u kojem će biti predsjednica RH, predsjednik Sabora i premijer

Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku kojom obvezuje tijela državne uprave da u roku od 15 dana izrade izmjene propisa kojima će se ukinuti obaveza upotrebe pečata u svim birokratskim i poslovnim procesima. Ukidanje pečata, kako piše u obrazloženju Vladine odluke, reformska je mjera iz paketa Nacionalnog programa reformi kojom će se smanjiti administrativno opterećenje i troškovi poslovanja poduzeća, ali i poboljšati usluge tijela državne uprave u komunikaciji s građanima.

Cost Model mjerenjem u sklopu "Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva“, koji je usvojila bivša  Vlada u kolovozu 2015. godine, izračunato je da će se ukidanjem upotrebe pečata uštedjeti skoro šest milijuna u osnivanju obrta i poduzeća (izračun za 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o-a s jednim osnivačem). U odluci Vlade navodi se da prema izvještaju Doing Businessa Svjetske banke za 2017. godinu, od svih članica EU, pečat u pokretanju poslovanja koriste samo Hrvatska, Irska i Grčka.   

"To govori u prilog nužnosti provođenje mjere kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavku izgradnje elektroničkih usluga prema građanima i poslovnim subjektima", stoji u obrazloženju odluke. Ne navodi se kada bi bile usvojene izmjene zakona kojima bi se ukinula upotreba pečata. Vlada je osnovala i šesteročlanu radnu skupinu koja će pratiti provedbu reformske mjere ukidanja pečata.   

Vlada će sutra osnovati od Odbor za obilježavanje obljetnica važnih za RH, a u kojem će biti predsjednica RH, predsjednik Sabora i premijer.

>>Vlada donosi Nacionalni program reformi

Komentara 18

Avatar juricamesko
juricamesko
19:19 03.05.2016.

hvalim te Bože možda nešto napokon počnu raditi.

AF
afer
19:39 03.05.2016.

Početak kraja turskog nasljeđa koji donijet u Hrvatsku 1918-e.

FN
Fr@njo
19:34 03.05.2016.

a i one crne odurne ploce , koje je jos drug tito donio iz sssr, da ne stoe na zgradma vrtica, vele republika hrvatska djecji vrtic, ne ukinuti vec zabraniti zakonom. Ako vlada zeli uciniti ustedu gradjanima, ukinuti unosenje adresuu stanovanja u osobne dokumente..to je bezpotrebno, i ne treba osobne dokumente mjenjati svaki puta prilikom promjene adrese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije