navigacija Hrvatska 15
Indicent na utakmici

Vlada osudila skandiranje u Osijeku. Kraus: Zašto utakmica nije prekinuta?

Ognjen Kraus: Zašto se premijer Orešković nije ustao i otišao? Zašto utakmica nije prekinuta? Kažu, nema dosta policajaca. Problem je što nema volje

Vlada osudila skandiranje u Osijeku. Kraus: Zašto utakmica nije prekinuta?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Policija će pregledati televizijsku i snimke sa svojih kamera nogometne utakmice Hrvatska – Izrael da bi utvrdila ima li osnova za podizanje prekršajne prijave protiv onih koji su na stadionu u Osijeku u srijedu navečer uzvikivali “za dom spremni”.

– Nije na policiji da odlučuje o prekidu utakmice, nego na organizatoru. Zakon je jasan. Nikakvih prijava nije bilo – kaže Damir Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Šturo priopćenje

Posao će policiji olakšati izvješće Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) čiji su promatrači gledali prijateljsku utakmicu bilježeći što se u kojoj minuti zbilo. U izvješću koje je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak piše da se skandiranje “za dom spremni” stadionom prolomilo u drugoj minuti, u 14. se čulo “ajmo, ajmo, ustaše”, u 43. “HNS, pederi, nogomet ste sjebali”, a od 50. do 52. minute uzvikivalo se: “Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar”.

Minutu kasnije opet se skandiralo “za dom spremni”. Promatrači HHO-a koji su utakmicu gledali pred malim ekranima tvrde da su se na televiziji čule tek pogrde na račun Hrvatskog nogometnog saveza i da su ostali povici bili stišani.

Iako je premijer Tihomir Orešković zajedno s ministrima Predragom Šustarom i Darkom Horvatom bio na utakmici, sramotnu su atmosferu u Vladi osudili tek jučer i to u šturom priopćenju u kojem piše da osuđuju svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje. Osuđuju i isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu.

– U fragmentiranoj slici današnjice pozivamo na sve civilizacijske vrijednosti i standarde te osuđujemo svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost. Pozivamo sve građane da poštuju dosegnute demokratske vrijednosti i da svojim primjerom ne narušavaju ugled nas samih i naše domovine – objavila je Vlada.

Isto slušamo godinama

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus razočaran je i atmosferom i Vladinom osudom.

– Pa to slušamo godinama. Bili su na utakmici, sjedili u loži, zabavljali se. Zašto se premijer Orešković nije ustao i otišao? Zašto utakmica nije prekinuta? Kažu, nema dosta policajaca. Problem je što nema volje – ogorčen je Kraus. Sve, dodaje, što se događa u Hrvatskoj podsjeća ga na Njemačku 1933. i Hrvatsku iz 1941. Tako je, kaže, i tada sve počelo jer se nije reagiralo.

>>IDS osudio fašističko skandiranje na nogometnoj utakmici Hrvatska - Izrael

>>Jedina mrlja u Osijeku bilo je skandiranje 'Za dom spremni'

Policajci prije utakmice lecima pozivali navijače na toleranciju

“Naoružani” lecima, pripadnici policije uoči nogometne utakmice Hrvatska – Izrael u Osijeku posjetiteljima su u sklopu projekta “Budi navijač, a ne razbijač” ispred stadiona dijelili promidžbeni materijal kojim ih se podučava kako navijati bez vrijeđanja, nasilja i uništavanja. No, nažalost, poruke do jednog dijela navijača na osječkom stadionu očito nisu stigle.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (30 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

83
Registracija
 • Mimizo Mimizo

  25.03.2016 u 10:31h

  moguće da je i ovo djelo udbe kao i svastika na poljudu koju ni ova ministar izgleda da ne želi riješiti
  35 66% 18
 • lunar777

  25.03.2016 u 10:44h

  Zar nije licemjerno da onaj koji nosi petokraku i slavi Tita prosvjeduje zbog pozdrava "za dom spremni"?
  34 65% 18
 • 000000 000000

  25.03.2016 u 10:45h

  Zašto kraus ne ode iz RH! Možda bi mogao otići u Izrael pa ubijati Palestinsku djecu?!
  29 60% 19
 • Herceg-Bosna-Mostar

  25.03.2016 u 22:53h

  opet će se gusta magla spustiti
  0 0% 1
 • vukmandusic

  25.03.2016 u 14:57h

  to su oni pozdravljali ministra kulture
  3 100% 0
 • Stipeprof Stipeprof

  25.03.2016 u 14:47h

  Na dan kad je osuđen Karadžić Hrvati pozdravljaju fašističkim pozdravom. I onda neka netko negira da nije bilo nikakve žrtve ni agresora nego da je, jednostavno, udario divljak na divljaka.
  3 75% 1
Pregledaj sve komentare