Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV EKSTREMIZMA

Vlada oštro osudila plakate i postrojavanje A-HSP-a: 'Promoviraju ustaštvo i potiču strah'

Zagreb: Pristaše A-HSP prisegnuli na vjernost domovini i Trumpu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
26.02.2017.
u 16:52

'Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije'

U povodu uvredljivih i sramotnih plakata, koji su se jučer pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine koji ne doprinosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske - stoji u priopćenju Vlade.

Također, oštro je osudila i današnje postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu jer se, promoviranjem ustaštva i nacizma, napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka RH.

- Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Republike Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi.

Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije.

Miletić: To je čista nacistička parada

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić u nedjelju je osudio, kako je naveo, "marš crnokošuljaša u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) i njihovo postrojavanje na središnjem trgu u Zagrebu", ocjenivši ga demonstracijom rigidnog nacionalizma.

- To je čista nacistička parada. Teško je 2017. godine zamisliti veći oblik primitivizma od te sramotne i opasne parade. Zgrožen sam činjenicom da je takvo što uopće moguće organizirati u Hrvatskoj, a da snage reda to ne spriječe u startu - priopćio je predsjednik IDS-a, dodavši kako je širenje takvih poruka apsolutno nezamislivo u civiliziranim zemljama.

- Nakon poziva na nasilje prema studentima, napada na LGBT zajednicu, plakata s obješenim ljudima i iživljavanja nad manjinama jasno je samo jedno - ovo mora prestati - naveo je Miletić. Dodao je kako poziva Vladu i hrvatsku predsjednicu da bez rezerve najoštrije osude "svaku vrstu oživljavanja mračne hrvatske prošlosti, svaki govor mržnje i svako iskazivanje netrpeljivosti prema manjinama".

- Nečinjenjem i šutnjom potičete potpirivanje ekstremizma i ohrabrujete nazadne radikalne opcije. Sve političke opcije kojima je stalo do Hrvatske i njene budućnosti, bez obzira na svjetonazor i vjersku pripadnost, moraju reagirati. Granica dopuštenog odavno je prijeđena - ocijenio je Miletić, napomenuvši kako je "šutnja političkih aktera, posebice onih na vlasti, najveća  prijetnja tolerantnom i uljuđenom društvu".

>> Pristaše A-HSP-a marširali Zagrebom, priveden Dražen Keleminec

>> U Vukovaru zalijepili plakate stabla s obješenim ljudima i slikom Ante Pavelića

Komentara 21

Avatar Mirko224
Mirko224
17:44 26.02.2017.

Sramotno priopćenje vlade.Više se ne čudim Plenkovićevoj izjavi, da hrvatski veleposlanici u svijetu dobro rade.

TO
Tomisl
17:15 26.02.2017.

Vise bi se trebali brinut o iseljavanju nego o ovim manje vaznim temama.

SD
sdpesticid
17:56 26.02.2017.

Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije. - - eto, a reakcija na slučaj ''novosti'' bio je ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije