navigacija Hrvatska 117
Čeka se konsenzus

Vlada osmislila model za otkup dionica Ine: Inicijalnom javnom ponudom prodaju 25% HEP-a?

Moguće je da će Vlada tražiti novog partnera koji bi imao 25% kompanije, dok bi Hrvatska držala kontrolni paket nešto manji od 75%

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Vladin tim osmislio je model za otkup dionica Ine od strateškog partnera MOL-a koji se temelji na prodaji 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude, ali za zeleno svjetlo čeka se konsenzus koalicijskih partnera. Iako je razmatrana i mogućnost osnivanja nove tvrtke konzorcija, analizama je utvrđeno da se tako ne bi osiguralo dovoljno novca. Mogućnosti se razrađuju posljednja dva mjeseca, od kada se sumnja u ishod arbitraže koja je završena negativno za Hrvatsku. Pripremljene su i zakonske izmjene kako bi se doskočilo imovinskopravnim opterećenjima koja su zakočila djelomičnu privatizaciju HEP-a prošle godine.

Hoće li se zaista prodavati dio HEP-a da bi se otkupila Ina ovisi ponajviše o odluci MOL-a, koji se mora izjasniti misli li zaista napustiti Hrvatsku i po kojoj cijeni. Cijena je ključna, pogotovo uzmemo li u obzir da su rezerve Ine značajno pale, što uvelike utječe na njezinu današnju vrijednost. Vlada je uvjerena da IPO HEP-a može realizirati za šest mjeseci jer može koristiti pripremu iz 2015. Sve je na dugom štapu jer se čeka MOL i Most te obraćanje premijera Andreja Plenkovića koje je najavljivano do kraja tjedna. Službeno je tek rekao da će se o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane jučer, a nakon koje je potpredsjednik Vlade iz Mosta Ivan Kovačić poručio da “još nisu ništa odlučili, već se samo upoznali”.

Moguće je da će Vlada tražiti novog strateškog partnera koji bi kontrolirao 25 posto kompanije, dok bi Hrvatska u svojim rukama držala kontrolni paket nešto manji od 75 posto. Podsjetimo, mirovinski fondovi posjeduju 4,31 posto Ine, a na slobodnom tržištu je oko 1,7 posto dionica.

>> Inu kupuje konzorcij? U njemu bi bile državne tvrtke HEP, Janaf, Plinacro

>> Ina je nacionalni interes, ali nema viziju i financijski plan

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (14 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

61
Registracija
 • adrad adrad

  30.12.2016 u 08:46h

  Prvo će prodati HEP da kupe INA-u, onda će za par godina prodati Hrv. šume da kupe HEP. U međuvremenu INA će proći kao Imunološki. Onda će se sjetiti da su nam šume devastirane i da bi trebalo prodati autoceste da se šume vrate pod okrilje države. Poslije će prodati Hrvatske vode da ponovo kupe devastirane autoceste. U međuvremenu HEP će propasti jer neće biti voda. Ostati će samo vlada i sabor koji će se financirati iz mirovinskih fondova jer ce postojeći umirovljenici odumrijeti, a novih neće biti jer po ovom sustavu radnici s posla idu u grob. A djeca će se i tako odseliti u iozemstvo. Na ovim prostorima živjeti će samo umirovljenici sa zapada a služiti će ih izbjeglice sa istoka, ili će biti obrnuto. Baš nas briga jer nas biti neće.
  24 77% 7
 • abakus

  30.12.2016 u 08:47h

  Molim?! Svi mi znamo već jako, jako dugo da je prodaja i jedne jedine dionice INA-e bila teška, preteška pogreška - izd.aja je prava riječ za to - kao što je to bila i prodaja Hrvatskih telekomunikacija i koječega drugog, a sada bi ovi išli prodavati HEP?! Ovo je ne izd.aja nego veleizd.aja! Ne, ne, ne i ne! Referendum!
  22 79% 6
 • žoržet žoržet

  30.12.2016 u 09:36h

  dakle, opet jašu novi sanaderi i sanaderići - da bi se otkupilo nekoć uspješno strateško državno poduzeće, sada svedeno na trgovačku firmu koja jedva opstaje, prodavat će se dionice državnog proizvođača i opskrbljivača strujom??? pa tko se tu najeo bunike, glasačka masa koja se 'ne bi štela mešati' pa kojekakvi gelipteri slobodno nastavljaju privatizacijsko-pljačkaške pohode započete devedesetih, kada su nam kojekakvi gazde ispred nosa maznuli javna dobra koja nam je ili sam svevišnji darovao (poput izvora vode, i prirodne i mineralne) ili su omnražene socijalističke generacije tijekom 'jednoumlja' i 'diktature' u njih ulagale (poput tvornica, škola, bolnica, staračkih domova...)? ili 150 i sitno saborskih patuljaka kojima su se omilile foteljice, plaćice i druge pogoleme beneficije, zajedno s izvršnom vlašću svih saziva i lokalnim moćnicima (koji nas npr. u metropoli već najmanje 16 godina pelješe kroz stupiće, klupice, kantice, toaletiće, fasadice i slična farbanja), uključujući i pravosudna tijela koja zamalo pa redovito amnestiraju kriminal? nekako u sjeni ove najnovije budalaštine s inom promiče telekomunikacijska problematika (širokopojasni internet), a s njom i sjećanje na marifetluke u kojima je njemačkom telekomu prepuštena infrastruktura, pa smo sad, je li, u problemu... ispada zapravo da od svih tih silnih 'domoljuba' lijepu našu zapravo malo tko voli; ili, ako je voli, valjda je onda to, radi nekakve osobno-obiteljske nostalgije ili tko zna koje druge mentalne rane, isključivo u onim skromnim granicama u kojima je bila tijekom svoje prve ovodobne 'suverenosti', za zločinačko-kvislinškog režima... sve u svemu, teška katastrofa, koja ide u prilog tezi da se ova država održava tek nekom slučajnom i pukom inercijom, a ne vizijom i strategijom, pameću i radinošću tzv. upravljačke 'elite' iliti petrovljevih 'stručnjaka'
  13 93% 1
 • muse muse

  31.12.2016 u 09:45h

  "Jeftino smo prodali da kupimo skuplje, pametno trgovali, da ne može gluplje..." P.Lucić
  0 0% 0
 • Stefan1954 Stefan1954

  31.12.2016 u 08:51h

  A mi bi se j---li ali da ne udje takav smo mi narod oni koji su krivi sada sute ti koji su to zapoceli sada ih nema nigdje ili samo cekaju povolnju priliku da opet zapocinju svadju medju ljudima Racan je zapoceo a njegova bratija nastavila
  0 0% 0
 • FB FB

  31.12.2016 u 07:48h

  Budimo realni.Politicar,strucnjak,ekspert u ovoj ili onoj branzi netrebas biti da bi u ovom nasem vrtlogu dao pametan zakljucak.Domacin koji stalno nesto prodaje da bi prezivio ili da bi funkcionirao,nije pravi domacin.Nase ,nazovimo ih kakogod hocemo,elite,strucnjaci politicari,i to svi do sada,ovih dvadeset i pet godina,su ili neznalice ili muljatori.Jedno doduse stoji,oni nisu dosada nikada ni odgovarali nikome za svoje propuste.Zato nam i jest ovako stanje u drzavi i drustvu opcenito.Sve dosadasnje vlade a posebno nasi domoljupci,morali bi se duboko sramiti za ono sta su dosada nacinili svojoj drzavi i svome narodu.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare