Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas odluka

Vlada odlučuje o prijedlogu SDP-a, Most će glasovati za Karamarkov opoziv iz Vlade

Petrov Karamarko
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
27.05.2016.
u 07:42

Prijateljstvo Karamarka i lobista MOL-a Joze Petrovića vladajućima je postalo prevelik teret

Most je odlučio – vrijeme je da prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko napusti Vladu, potvrdio nam je čelnik Mosta Božo Petrov. Priča koju je započeo upravo Mostov zastupnik Miro Bulj, prozivajući Karamarka zbog prijateljstva s lobistom MOL-a i bivšim članom uprave Ine Jozom Petrovićem, u očima Mosta postala je preveliki politički teret za Vladu.

Iako su u početku slali poruke kako treba pričekati pravorijek Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, spoznaja da Vlada mora u roku od osam dana od podnošenja SDP-ova zahtjeva za Karamarkov opoziv dati svoje mišljenje na tu inicijativu cijelu je proceduru ubrzala. Rok za tu odluku Vlade istječe noćas pa je Petrov o stavu Mosta izvijestio Karamarka dajući mu tako šansu da se prije svega sam povuče, no prema našim izvorima iz HDZ-a, njemu tako nešto ne pada na pamet.

Politička odgovornost

Mostovi ministri podržat će prijedlog oporbe o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Prema mom prijedlogu, saborski zastupnici, ministri i članovi Nacionalnog vijeća Mosta odlučili su da će u Saboru glasati za opoziv šefa HDZ-a s mjesta potpredsjednika Vlade zbog političke odgovornosti – kaže nam Petrov te dodaje kako je poznato kako Mostovi zastupnici, kada je riječ o ključnim pitanjima, glasaju jedinstveno.

– Most čvrsto stoji uz Vladu pa nikako ne može podržati Karamarka koji je ovog trenutka veliki teret izvršnoj vlasti. Vladu Republike Hrvatske ne čini jedan čovjek, ona može opstati i bez Karamarka i bez mene. Ideja o boljoj državi, kvalitetnijoj politici i većim standardima veća je od bilo koje stranke i bilo kakvih fotelja – zaključuje Petrov.

Danas, najvjerojatnije prije podne Vlada će telefonski odlučiti o SDP-ovu zahtjevu za Karamarkov opoziv. Kako neslužbeno doznajemo iz Banskih dvora, tekst Vladina očitovanja već je napisan. Ukratko, predlaže se odbijanje SDP-ova zahtjeva kao neosnovanog, odnosno daje se podrška prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku. To očito znači da će samo šest Mostovih ministara biti protiv takve odluke Vlade, dok će 14 HDZ-ovih ovakav prijedlog teksta podržati. Ipak, i takav omjer jasna je poruka Mosta, koja bi se dodatno trebala zapečatiti glasovanjem u Saboru.

S Mostovim rukama Karamarko u Saboru pada. Međutim, u HDZ-u sumnjaju da Most može jedinstveno nastupiti u Saboru. Prema dosadašnjim istupima mostovaca, tri Posavljaka – Juro Martinović, Ivan Lovrinović i Ivica Mišić – mogli bi biti upitni, no 12 preostalih čelniku Mosta potvrdilo je da stoje uz njegovu odluku. Iako u HDZ-u na sve načine žele spustiti loptu na zemlju i prave se kao da se ništa ne događa, kada se razgovara sa širim krugom utjecajnih HDZ-ovaca, svjesni su da situacija nije nimalo dobra, štoviše da je kritična. No u HDZ-u uvjeravaju da Božo Petrov neće imati dovoljno zastupnika za opoziv Karamarka. Izvori iz HDZ-a tvrde da troje Posavljaka – Martinović, Mišić i Lovrinović – sigurno neće biti protiv Karamarka, ali najavljuju da će biti još iznenađenja iz čega proizlazi da i HDZ-ovci “prebrojavaju” mostovce. Računaju da će dio mostovaca biti suzdržan i da SDP neće s Mostom uspjeti prikupiti 76 ruku potrebnih za rušenje prvog potpredsjednika Vlade. Ne vjeruju, a i u kontaktu su s nekim mostovcima, pa zaključuju da će zastupnici Mosta riskirati nove izbore i gubitak vlasti.

Dvije rizične točke

U HDZ-u nastoje relativizirati političku dramu jer je sutra izborni sabor HDZ-a na kojem će se birati novi vrh stranke. Dio sugovornika sklonih Tomislavu Karamarku kažu kako subotnje izbore u HDZ-u smatraju događajem visokog rizika jer se pod utjecajem aktualnih okolnosti nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti što će se stvarno događati. Dvije su rizične točke; osim samog izbora kandidata za Predsjedništvo i potpredsjednike, nakon glasanja bit će otvorena rasprava (nakon što Karamarko podnese izvještaj o četverogodišnjem radu i podnese plan rada za novi mandat) u kojoj mogu sudjelovati svi delegati kojih su na saboru 2122. Iako se procjenjuje da Most napadom na Karamarka zapravo učvršćuje njegovu poziciju u HDZ-u jer se sada u HDZ-u konsolidiraju odnosi i sada je svim strujama “zajednički neprijatelj” Most, ipak je nemoguće isključiti bilo kakvu neugodnu raspravu ili prolazak Karamarku nepoželjnih kandidata u vrh stranke.

Izvor iz vrha HDZ-a kaže da Karamarko mirno čeka glasanje u Saboru i da Most sada odlučuje o svojoj sudbini. Jer, sruše li Karamarka u Saboru, pada i Vlada i idu novi izbori. U toj stranci smatraju da Most uoči izbornog sabora radi pritisak na HDZ kako bi se Karamarko povukao iz Vlade, a Vlada HDZ-a i Mosta opstala bez njega. S druge strane, u HDZ-u su svjesni da bi stranka na novim izborima bila potučena.

>>Petrov: Karamarko mora otići iz Vlade. Most će glasati za SDP-ov prijedlog u Saboru!

Komentara 103

CI
civil
09:02 27.05.2016.

Ovo je bio projekt rusenje hdz od pocetka, zato nisu nikoga mjenjali iz policije, apis-a, drzavno tuziteljstvo, kocili su svaku promjenu sdp-ovog kadra jer su znali s kim ce na kraju.

MO
mozdaznam
08:01 27.05.2016.

tko god vama Tomislav karamarko u očima bio iza kulisa su mnogo veći lopovi od njega koji doslovno i stvarno pljačkaju milijarde godinama. nije karamarko počeo prodavati inu. nije ni dao upravljačka prava. očekivao sam ovako nešto nakon što karamarku nisu dali da vrati konce nad obavještajnim službama ali ako su ušli u koaliciju s hdz - om da ciljano ovako sruše hdz , rušeći nakon svih lopuža baš tomislava karamarka ( iigrama u stilu turskih sapunica ) onda je most dobrano izjeb*** hdz i lagao od početka

PO
Posten
08:50 27.05.2016.

To moze da znaci samo jedno: "Novi izbori".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije