Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranje novca

Vlada od lipnja 2018. skida tajnu sa skrbničkih računa

uskok
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
19.04.2017.
u 15:30

Vlada namjerava osnovati registar stvarnih vlasnika trgovačkih društava. Projekt će stajati 3,7 milijuna kuna, a podmirit će se iz fondova EU

Ured za sprječavanje pranja novca u zadnjih je šest godina nadležnim tijelima prijavio 1187 predmeta vezanih uz pranje novca i još 39 predmeta vezanih uz financiranje terorizma, a u budućem bi mu radu trebao pomoći niz alata predviđenih novim Zakonom o sprječavanju pranja novca koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Najznačajnija izmjena odnosi se na osnivanje Registra stvarnih vlasnika. Riječ je o središnjoj elektroničkoj bazi podataka o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih osoba. Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, taj bi registar trebao zaživjeti u lipnju iduće godine, a operativno će ga voditi Fina.

Transparentnost podataka

– Registar se osniva radi veće transparentnosti i raspolaganja točnim informacijama, ne samo o osobama koje su zavedene u sudskom registru kao oni koji predstavljaju društvo nego i širem krugu fizičkih osoba koje stoje ne samo iza trgovačkih društava nego i iza udruga, institucija i sličnog – objasnio je ministar Marić.

Osim službama Ministarstva financija, podaci iz Registra bit će dostupni i drugim državnim institucijama koje se bave sprečavanjem poreznih prijevara, pranja novca, utaja i financiranja terorizma. Podatke iz Registra moći će tako koristiti Državno odvjetništvo i USKOK, policija, SOA, HNB, ali i banke i drugi obveznici, odnosno svi koji dokažu opravdani pravni interes. Ustrojavanje Registra koštat će 3,7 milijuna kuna, a trošak će se u potpunosti podmiriti iz fondova EU.

Novi zakon predviđa i proširenje koncepta politički eksponirane osobe, koji se do sada odnosio isključivo na strance, a ubuduće će obuhvaćati i domaće političare. Pri stupanju u poslovni odnos s osobom koja je u tom trenutku na političkoj funkciji ili je bila angažirana do godinu dana unatrag, banke će biti dužne utvrditi izvor imovine ili novca koji je uključen u transakciju i pojačano pratiti čitav ugovoreni posao. Bankama se nalaže i da prilikom uplate više od 200.000 kuna traže podatke o porijeklu novca, a obrtnici i ostale pravne osobe koje se bave registriranom djelatnošću u gotovini više neće smjeti primiti ili uplatiti više od 75.000, umjesto dosadašnjih 105 tisuća kuna.

>>Počiva li hrvatsko gospodarstvo na lažnim knjigama, friziranoj dobiti, mjenicama bez pokrića?

>>Hrvatski će BDP u 2017. nastaviti rasti, a nezaposlenost padati

Komentara 9

DO
dopizdilomi
15:53 19.04.2017.

Tek od 2018???????? A mene banka naganja danima da je u EU a i kod nas s 01.01.2017. stupio novi zakon o prometu i pranju novca te da hitno dođem u poslovnicu potpisati izjavu. Ovim putem izvješćujem banku da ću doći u 2018. jer moja Vlada kaže tek od 2018.

Avatar bujica
bujica
16:16 19.04.2017.

Dobro ste se i sjetili,dajte im još vremena da prebace lovu na druge račune.Koja šarada!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:31 19.04.2017.

Nalažu bankama da traže podatke o porijeklu novca uplata većih od dvjesto tisuća kuna, a operativu će vodit fina, dajte molim vas, zanimljivo da se isplata ne spominje niti kontrolira, puni su im računi pa nestane više u kasu, kako sapunaju narodu oči, sad kad su se namirili donose zakon da sve kao ispadne pošteno, od danas pa nadalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije