Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Oktan

Vlada objavila kompletnu listu postaja na kojima je testirano gorivo

gorivo
Foto: ilustracija
19.12.2014.
u 13:09

Ministarstvo gospodarstva jučer je objavilo rezultate prve inspekcije kakvoće goriva

Vlada je na svojoj Facebook stranici objavila kompletnu tablicu ispitivanja kvalitete goriva, na kojoj su navedene sve benzinske postaje koje su bila obuhvaćene akcijom testiranja.

Podsjetimo, nakon javne prozivke našeg lista da vozači imaju pravo znati na kojim se benzinskim crpkama toči loše gorivo, Ministarstvo gospodarstva jučer je nakon prve inspekcije kakvoće goriva otkrilo na kojim su crpkama pronađeni benzin i dizel loše kvalitete.

To su tri crpke Croduxa i jedna postaja tvrtke Naftne crpke ulice d.o.o. iz Županje. Na županjskoj crpki pronađena su dva uzorka neadekvatne kvalitete i to eurosuper BS 95 i eurodizel BS. Imaju niske oktanske i cetanske brojeve. Proizvođač goriva koja su se prodavala je Ina, ali nedostaci koji su pronađeni upućuju na to da se u benzin miješalo dizelsko gorivo pa je za lošu kvalitetu odgovoran trgovac, a ne proizvođač.

Na crpkama Croduxa u Dugopolju, Varaždinu i Sisku u uzorcima eurodizela premium BS, odnosno eurodizela BS ustanovljena je niža filtrabilnost od propisane. Filtrabilnost je na -13 Celzijevih stupnjeva, umjesto na standardnih -15 stupnjeva. To znači da se motor može ugasiti, a implicira da nema dovoljnu količinu aditiva ili da ima više vode nego što je to dopušteno. Riječ je o talijanskom gorivu, a s obzirom na to da je na čak tri postaje Croduxa pronađeno dizelsko gorivo manjkave kvalitete, pretpostavlja se da je riječ o pogreški proizvođača.

Tablica ispitivanja kvalitete goriva - 18-12-2014

Komentara 16

DU
Deleted user
14:04 19.12.2014.

U dva navrata sam imao probleme s Ininim gorivom i rekao sam više nikad. Ova filtrabilnost govori samo o nedostatku aditiva za niske temperature, dok je gorivo u svojoj biti ispravno. Ne znam, točio sam po navici na Croduxu jer sam navikao na OMV, ali sad ne znam što bih mislio. Nikad nisam imao problema,a koristim diesel. Istina će brzo izaći na vidjelo ako Čermak dokaže u drugom laboratoriju izvan RH da je gorivo u redu. E, onda da mi je vidjeti Vrdoljaka!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
13:36 19.12.2014.

Koje su to muljancije, sad odjednom oni provjeravaju gorivo nakon toliko godina, i začudo nijedna benziska nije od velike INE..

MA
maximinimax
14:51 19.12.2014.

A kako Čermak može dokazati ispravnost goriva koje su kontrolirali? Dat će on uzorak koji je ispravan. Nego zašto se ne kontrolira rafinerija? Događa se da male pumpe kupe gorivo od Ine i ako ne valja propast a nisu krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije