Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povrat troškova izborne promidžbe

Vlada neće promijeniti odluku iako to traži i Ivo Josipović

Ivo Josipović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.11.2014.
u 19:17

Troje najjačih kandidata napalo vladu – kažu da bi 250.000 kuna bilo dovoljno

Odmah nakon što je Vlada u četvrtak donijela odluku da će pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora dobiti povrat (dijela) troškova promidžbe u visini od milijun kuna, a ostali koji osvoje najmanje 10 posto glasova, dobit će povrat troškova razmjerno broju osvojenih glasova, sva tri najjača kandidata oštro su napala Vladu.

Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić poručili su kako u vrijeme gospodarske krize takva rastrošnost nije potrebna. Zadovoljni bi bili, doznali smo iz njihovih stožera, da je Vlada visinu naknade troškova ostavila na razini prošlih predsjedničkih izbora – 250 tisuća kuna za sve koji osvoje više od 10 posto glasova.

"Mogu se odreći novca"

Predsjednik Ivo Josipović jučer je još jednom pozvao Vladu da promijeni svoju odluku o visini naknade za povrat troškova izborne promidžbe.

– Riječ je o odluci o kojoj me nitko nije pitao i koju ne podržavam. I zapravo predlažem Vladi da je ponovno razmotri – rekao je Josipović. Iako je riječ o njihovu kandidatu, u SDP-u i Vladi i dalje stoje pri svojoj odluci koju očito neće promijeniti.

– Sve troje kandidata imaju pravo taj novac ne konzumirati. Državnom izbornom povjerenstvu mogu reći da ne žele primiti taj novac. Ili dio svote koju smatraju previsokom. Stav Vlade je kako je bolje da se predsjednički kandidati financiraju javnim novcem kako bi što manje ovisili o privatnim donatorima – rekao nam je jučer ministar uprave Arsen Bauk. Doznajemo kako Vlada ne misli promijeniti svoju odluku iako to od njih traži predsjednik države.

U stožeru Milana Kujundžića smatraju kako je odluka Vlade nerazumna, pogrešna i neprimjerena teškom gospodarskom stanju u kojem se Hrvatska već godinama nalazi.

– Očito je kako od te Vladine odluke najviše može profitirati Ivo Josipović, ali je i on zbog reakcije javnosti morao reći kako misli da je iznos pretjeran. Josipović ionako ima novca koliko hoće, pa mu ta naknada zapravo i ne treba – rekao nam je Ivan Hrstić, glasnogovornik Kujundžićeve kampanje.

Kolinda Grabar Kitarović rekla je jučer kako će se u potpunosti odreći naknade i novac ostaviti državnom proračunu. Kako je dan prije rekla da će sav novac od naknade donirati u humanitarne svrhe, novinari su ju jučer pitali kako je moguće da nije znala da je to zakonom zabranjeno.

– Poznajem taj zakon dosta dobro i znam da ne mogu donirati novac iz svoje kampanje, ali sam mislila da se ovaj novac iz državnog proračuna može donirati – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je odluka Vlade o visini naknade troškova izborne promidžbe nemoralna s obzirom na ekonomsku situaciju.

– Naknada od milijun kuna je četiri puta veća nego što je bila na prošlim predsjedničkim izborima prije pet godina, a realni dohodak građana još je manji nego što je tada bio – rekao je Puhovski. Dodaje kako "netko u SDP-u namjerno sabotira" vlastitog kandidata Ivu Josipovića!

– Premijeru Zoranu Milanoviću bilo bi lakše s Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku jer s Josipovićem teško izlazi na kraj – rekao je Žarko Puhovski, koji je siguran kako i Kolindu Grabar Kitarović sabotira vlastita stranka.

– Nemoguće je da bude toliko nepripremljena, da ne poznaje hrvatske propise, pa se stalno mora ispričavati javnosti – zaključuje analitičar Žarko Puhovski.

Demagoški napadi

Naravno, ima i puno demagogije u napadu predsjedničkih kandidata na odluku Vlade. Prvo, ako smatraju da je milijun kuna previsoka nagrada, slobodno mogu organizirati skromnije kampanje i ne potrošiti svih osam milijuna kuna, koliko je maksimalno dopušteno. Drugo, ionako njihove kampanje u najvećem dijelu financiraju građani jer novac koji dobiju od svojih stranaka stranke u najvećem dijelu dobiju iz državnog i lokalnih proračuna, a ne od članstva i donacija. 

>> Vlada otkrila koliko će predsjednički kandidati dobiti za izbornu promidžbu

Komentara 7

DR
Drzinedaj
21:05 22.11.2014.

JošmaloPredsjednikIvo nema prolaza

GO
Gomila
19:52 22.11.2014.

Vrijeme za promjenu Ivo izvini se narodu i idi u penziju zavadio si narod

GU
General_U
21:19 22.11.2014.

od vašeg prava i pravednosti sve više obespravljenih isromašnih a pokušavate i zavadit hrvatski narod ali nće moći odlazi u miru božjem ovom narodu će biti bolje bez vaše pomoći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije