Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugog izlaza nema

Vlada ne želi financirati gubitaše, Imunološki ide u privatizaciju ili stečaj

21.05.2015., Zagreb - Radnici Imunoloskog zavoda ponovno su zbog sporosti u rjesavanju privatizacije prosvjedovali ispred Banskih dvora.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
23.05.2015.
u 09:15

Tvrtka neće moći preko noći početi poslovati pozitivno zbog opterećenja

Iako su radnici Imunološkog zavoda ponovili nezadovoljstvo privatizacijom tvrtke, odnosno da ne prihvaćaju nijednog privatnog vlasnika, pa tako ni Visia Croaticu, to neće omesti Vladu da prihvati građansku inicijativu Visia Croatica za novog većinskog vlasnika Imunološkog zavoda. I to zato, kaže nam sugovornik iz Vlade, jer drugog izlaza osim stečaja za Imunološki nema. Radnici je vide u pomoći države, no država je prekinula s praksom financiranja gubitaša, a Imunološkom, koji je u dugovima i sva mu je imovina založena, treba previše ulaganja, pa i kada mu se vrate izgubljene dozvole i pokrene proizvodnja, ne bi, s obzirom na opterećenja, brzo mogao ponovno krenuti s pozitivnim poslovanjem.

Nepotrebne isplate

Radnici koji žele zadržati državu za vlasnika upravo su govorili da je država kriva za propadanje Imunološkog jer 20 godina o njima nije vodila brigu. Problem je, naime, bio u vodstvima tvrtke koja su postavljana po političkoj liniji te su previše opteretila tvrtku dugovima, od kojih neka zaduženja nisu bila opravdana, pa su tako i nepotrebno isplaćivali neke privatne tvrtke, što je prije nekoliko godina pokazala revizija. No, za to nitko nije odgovarao! Zato radnici zapravo žele samo stručno vodstvo, a državu zadržati kao vlasnika jer je riječ o vrijednoj proizvodnji važnoj za zdravlje naroda. No nepotrebno je isključiti da o tome neće brinuti i novi vlasnik jer je upravo Visia Croatici to cilj – postaviti stručne ljude i nastaviti s kvalitetnom proizvodnjom. U Visia Croatici udjelničari su građani i tvrtke koji su uložili novac koji se još uvijek prikuplja, a potreban je za otkup dionica Imunološkog te daljnja ulaganja. Preklani je Imunološki izgubio dozvole za krvne pripravke i bakterijska cjepiva, zbog čega je potrebno stvoriti bolje uvjete poslovanja, a što podrazumijeva preseljenje u novi pogon. Za oko deset dana HALMED će provesti kontrolu o uvjetima rada, nakon čega bi se mogle dobiti uvjetne dozvole, a što bi posao olakšalo i novom vlasniku. Osim toga, uskoro istječu dozvole za virusna cjepiva zbog čega su nova ulaganja još potrebnija. Uza sve to, radnicima dva mjeseca kasne plaće, no za razliku od prijašnjih mjeseci kada su još na zalihama imali proizvode koje su prodali, sada nema ni toga, pa je isplata tih plaća upitnija, a posebno onih sljedećih ne uloži li se novac i ne vrate li se dozvole.

DORH-u objasnili odnose

Visia Croatica tvrdi da Imunološki može izvući iz sadašnjeg stanja. U petak su DUUDI-ju predali zadnju traženu dokumentaciju koju je zahtijevao DORH, tj. objašnjenje o odnosima Visia Croatice, komanditnog društva i d.o.o., te kako će zaštititi ulagače koji su uplatili novac. Nakon toga, kaže nam sugovornik iz Vlade, nema prepreke da Visia Croatica na sljedećoj sjednici Vlade bude potvrđena za novog većinskog vlasnika Imunološkog zavoda.

>> Radnici Imunološkog ne žele ni Visia Croaticu

Komentara 10

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:41 23.05.2015.

Ne želi financirati imunološki tako da netko pokupi lovu na uvozu proizvoda koje inače proizvodimo mi...

ŠO
šoštar
10:33 23.05.2015.

Vlada ne želi financirati gubitaše,kako li ga ovi seru,zašto spašavaju i uložili su u ĐĐ,Petrokemiju a njima spasa nema osim prodaja stranom ulagaču.IZ se hoće uništiti jer se pogoduje uvoznicima,izgleda da se bolje isplati platiti proizvod više nego ga proizvoditi,netko tu iz vlade dobiva dobre provizije.Dobro je Marko napisao,svi bi političari odmah napustili politiku da ih se plaća po produktivnosti.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
10:51 23.05.2015.

po medijima piše da nije gubitaš. prije par tjedana pisalo je da su ljudi sakupili novac? odakle sada ovi problemi kao da je status quo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije