Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada tjera novu predsjednicu u visoku

Kolindi Grabar Kitarović dali Vilu koju je tražila, a oduzeli sve ostale

kolinda grabar kitarović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
31.01.2015.
u 19:45

Kada će nova predsjednica otići na novu adresu u Visoku ulicu, ovisi o dogovoru s Ivom Josipovićem

Hoće li nova predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović već prvi dan na funkciji provesti u vili u Visokoj ulici 22, ovisi isključivo o dogovoru između nje i Ive Josipovića, koji broji zadnje dane predsjedničkog mandata. Predsjednica je tijekom cijele kampanje i nakon što je proglašena pobjednicom govorila da Ured predsjednika namjerava preseliti u rezidenciju u Visokoj. Podsjećala je pritom kako je karijeru započela radeći u tome prostoru, da ga dobro poznaje i smatra primjerenijom i jeftinijom lokacijom za Ured nego što je to sadašnji na Pantovčaku.

Odluka već stupila na snagu

Vlada joj je ispunila želju i prije nego što se to očekivalo te je na posljednjoj sjednici Vlade donesena odluka da se vila u Visokoj daje na raspolaganje Uredu predsjednika. Trebalo je, međutim, proći nekoliko dana da se u cijelosti pročita odluka od samo pet članaka i shvati da predsjednica neće imati na raspolaganju vilu u Visokoj i objekt na Pantovčaku. U odluci stoji da će Ured predsjednika, nakon što se preseli u Visoku, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dati na raspolaganje sve objekte koje sada koristi. A riječ je o Vili Zagorje, Vili Prekrižje, Zelenoj vili i klijeti s vinogradima u Samoboru, pa će uredu predsjednice Grabar-Kitarović ostati samo vila u Visokoj.

Zadnja točka odluke kaže da ona stupa na snagu danom donošenja, dakle na snazi je od četvrtka 29. siječnja. A upravo je ta zadnja točka i nagađanja o njenu tumačenju stvorila povod za razvijanje nove sapunice o predsjedničkim odajama. Postavilo se pitanje znači li to da još uvijek formalni predsjednik Ivo Josipović mora pod hitno Ured s Pantovčaka preseliti u Visoku ulicu kako bi se novu predsjednicu natjeralo da mandat započne na adresi koju je sama tražila. Josipović odgovara dvosmisleno.

– Postupit ću po zakonitoj odluci kakva god ona bila. Sve bi drugo značilo da se miješam u odnose nove predsjednice i Vlade. Zato sve prijepore neka rješavaju nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Vlada. Moje je da poštujem zakonite odluke – poručio je Josipović.Na izravno pitanje je li Vlada tražila od njega da se seli Ured predsjednika prije nego što mu 19. veljače i formalno istekne mandat, odgovorio je da ga “zanimaju samo pisane odluke i da će ovdje biti do kraja legalist”.

Dodao je još da su želje i poruke irelevantne ma s koje strane mogle doći. Kako iz njegova odgovora ipak nije bilo jasno što to znači u smislu seljenja, a u odluci Vlade kojom DUUDI vilu u Visokoj daje Uredu predsjednika ne govori se ništa o tome kada se mora seliti, nego se samo kaže da će se nekretnine Ureda na Pantovčaku nakon preseljenja predati DUUDI-ju, precizniji smo odgovor zatražili na Markovu trgu. I dobili smo ga. A on glasi da je odluka o novoj lokaciji na kojoj će stolovati šef(ica) države na snazi pa se Josipović može već sutra preseliti tamo.

Ali i ne mora jer nije naveden nikakav rok. Budući da Josipović i njegov tim, koji je još uvijek na Pantovčaku, dogovara sve pojedinosti o primopredaji dužnosti, pa i o inauguraciji Grabar-Kitarović, na njima je i da se dogovore o dinamici seljenja u Visoku ulicu. Slože li se predsjednici na odlasku i dolasku da Josipović treba obaviti selidbu pa da novu šeficu države dočekaju pripremljen prostor u vili na novoj lokaciji – dakle izbačeni kreveti iz spavaonica i useljeni radni stolovi, prebačene arhive i drugi materijali, onda će tako i postupiti. Na Markovu trgu kažu da im je potpuno svejedno što će se dogovoriti. Josipović može iza sebe ostaviti otvorena vrata Pantovčaka, no to bi značilo da predsjednicu Grabar-Kitarović dovodi u situaciju da se sama obraća predstojniku DUUDI-ja Mladenu Pejnoviću i inicira preseljenje.

Zahtjev je ispunjen

“Njezin je zahtjev ispunjen, Vlada je donijela odluku da se Uredu predsjednika daje na raspolaganje objekt u Visokoj ulici 22. Na njoj je da se dogovori s Josipovićem i odluči tko će ga fizički zaposjesti”, kažu u Vladi.

>> 'Želi li Vlada spriječiti da Grabar-Kitarović dođe u posjed predsjedničkih arhiva?'

Komentara 443

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
19:58 31.01.2015.

Ako je dosljedan pa počne ispunjavati želje naše predsjednice to znači da će do Njezinog dolaska i sam odstupiti !!!

Avatar puky
puky
20:03 31.01.2015.

... ništa njoj nisu ni uzeli niti dali ... na osobnu razinu odnosa između Predsjednice Republike Hrvatske i jugo komunističke partije inzistiraju upravo crveni jer ne mogu podnijeti poraz ... sve je to hrvatsko i nas Hrvata a ne nekeke partije i njezinog sekretara ... Hrvati su izabrali Kolindu sebi za predsjednicu a ne crvenima za protivnicu ... dokle će partija ne poštivati volju Hrvata izraženu na predsjedničkim izborima ? ... njihovo načelo da ne poštuju ono što im nije po volji najbolje se pokazuje u njihovom odnosu prema samostalnoj našoj Domovini ... nije im po volji niti išta što joj pripada pa tako ni Predsjednica Republike ... strava ...

KG
KGK
20:02 31.01.2015.

ne sumnjam da će predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović iz ove situacije izić ko pobjednica .. možete vi donositi još ovih 18 dana odluka koliko vam volja .. ali do sada niste nasuprot sebe imali odlučnu žensku odluku .. letjet će perje kukurikovaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije