Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčić:

Strateški projekti su naši 'kapitalci' teški 15-20 milijardi kuna

Boris Lalovac Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
15.05.2014.
u 11:15

Na sjednici Vlade prvi put je nakon izglasavanja povjerenja u Saboru novi ministar financija Boris Lalovac

Današnja,156. sjednica Vlade prva je na kojoj će i formalno biti Boris Lalovac kao novi ministar financija, kojemu je povjerenje dano jučer u Saboru. Na samom početku sjednice premijer Zoran Milanović poželio mu je dobrodošlicu na prilično neobičan način:

- Pozdravljam prvi put među nama novog ministar financija Borisa Lalovca. Bit će mu teško, ali znam da ima pluća, ima glavu...ima pleća i pluća - rekao je Milanović.

– Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) u 2013. imala je dobit od 189,3 milijuna kuna, puno više nego u 2012., a konsolidirani prihodi bili su 989 milijuna kuna, rashodi 800 milijuna kuna, dok je imovina bila 22 milijarde kuna – iznio je podatke o poslovanje ove državne banke novi ministar financija Lalovac.

Prošle je godine, dodaje, HBOR odobrio 1256 kredita ukupno vrijednih 7,8 milijardi kuna.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Dobro je to što je od tog iznosa 64 posto odobreno za investicije, a manje za obrtna sredstva. Vlada će u kapital HBRO-a uplatiti 2 milijarde kuna, što je više nego što su učinile vlade u prethodna 2 mandata, i to je snažan zamah HBOR-u. To je u doba krize i snažna podrška za financiranje poduzetništva, pogotovo malog i srednjeg – objasnio je Lalovac. Premijer Zoran Milanović dodao je da je to jedina mjera vrijednosti.

Jedna od važnijih tema jest i prijedlog odluke o proglašenju projekta rekonstrukcije termoelektrane Plomin strateškim za RH. Cijeli je projekt, kojim se postojeći blok 1 mijenja blokom C radi modernizacije i povećanja kapaciteta, "težak" oko 6,3 milijarde kuna.

Modernizacijom termoelektrane čuva se i postojeća kategorija zaštite zraka i okoliša, a pomaže i osiguranju energetske neovisnosti Hrvatske.

Stigle su tri ponude i do kraja kolovoza bit će gotova prva faza, a zatim slijede pregovori s investitorom. Stupanj korisnog djelovanja projekta je 45 posto, više od ostalih elektrana – istaknuto je na Vladi.

Ministar Branko Grčić spomenuo je i dosad proglašene strateške projekte, poput Zagrebačkog pristaništa u Luci Rijeka, LNG terminala na Krku, rekonstrukcije Zračnog pristaništa Mali Lošinj i Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica kod Koprivnice.

– Izgleda kao da je to mali broj projekata, ali po vrijednosti oni su teški između 15 i 20 milijardi kuna, a stvarna cijena znat će se nakon objave javnih natječaja – kazao je Grčić i ocijenio da je riječ o "5 kapitalaca". Nada se da će oni biti dodatni impuls razvoju gospodarstva.

Donesena je i odluka o darovanju zgrade u Dežmanovoj ulici u Zagrebu (bivša zgrada HRT-a) Židovskoj općini Zagreb. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je odluku o darovanju. Sve do Drugoga svjetskog rata u Zagrebu je djelovala jedna židovska humanitarna zaklada, kojoj je ustaški režim oduzeo imovinu, među kojom i zgradu u Amruševoj ulici.

Kako ta zgrada nije više u vlasništvu države, Vlada je u zamjenu odlučila dati zgradu u Dežmanovoj. Važno je napomenuti da ovdje nije riječ o povratu oduzete imovine jer spomenuta židovska zaklada nema pravnih sljednika, pa tako joj imovina nije mogla biti vraćena.

– Mislimo da je ovo bitna stvar, to nije nikakva naknada ili povrat imovine Židovskoj općini Zagreb, već darovanje koje ima simbolično značenje – objasnio je Miljenić.

Premijer Milanović je rekao kako je ovo darovanje politička odluka o kojoj se raspravlja posljednje dvije godine. Naglasio je da je to i važna gesta prema židovskoj zajednici koja je gotovo istrijebljena za vrijeme ustaškog režima.

– Vlada ovime ne preuzima odgovornost za ono što su radili bivši fašistički režimi. Ovo je dug časti prema istrijebljenoj (židovskoj) zajednici, čiji pravni sljednici ne postoje. Ovo nije nikakva naknada i nikakav presedan – rekao je Milanović.

Vlada raspravlja i o strategiji sudjelovanja Hrvatske u međunarodnim misijama i operacijama. To je, ističe se u obrazloženju prijedloga, važna komponenta hrvatske vanjske, sigurnosne i obrambene politike. Zbog specifičnog iskustva tranzicije i Domovinskoga rata, Hrvatska, koja je brzo prošla put od primateljice do davateljice snaga, želi se profilirati kao zemlja koja sudjelovanjem u misijama i operacijama u inozemstvu može pridonijeti stabilizaciji kriznih žarišta.

>>Vlada će Plomin C proglasiti projektom od strateškog interesa RH

Komentara 57

TP
Tihomir Prdež
10:47 15.05.2014.

A koji bi tek zamah bio da se maknete s vlasti!

Avatar mili99
mili99
10:48 15.05.2014.

"Ministar Branko Grčić spomenuo je i dosad proglašene strateške projekte." Ovo se Grčić šali s nama. Ono spomenuo nešto strateško, ma dajte.... Pa to je za rubriku vjerovali ili ne...

MO
moskito
10:46 15.05.2014.

Vec dulje vremena su se Hrvatski gradani uvijerili u lazi i obecanja vlade koji su nesposobni za isto uciniti osim kako bi krivicu svalili na druge a Grcic im je kao baba vracara i samo sanja kako da ostane u fotelji bez obzira kako bezobrazno laze narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije