Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'porezna reforma neće ostati ista'

Petrov: Poskupljenje struje je jedan ogroman kostur iz ormara Vlade Zorana Milanovića

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.10.2016.
u 12:00

– Trenutačno radimo na usuglašavanju s partnerima o poreznoj reformi, te nakon što sve definiramo izaći ćemo sa završnim prijedlogom – komentirao je Petrov

Čelnik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov poručio je danas kako vjeruje da porezna reforma koju je jučer u Vladi predstavio ministar financija Zdravko Marić neće biti provedena baš u tom obliku.

– Trenutačno radimo na usuglašavanju s partnerima o poreznoj reformi te nakon što sve definiramo, izaći ćemo sa završnim prijedlogom. Hoće li baš sve ostati isto, vjerujem da u konačnici neće – komentirao je Petrov te dodao kako dok usuglašavanje nije gotovo ne želi govoriti o pojedinim, Mostu problematičnim, stavkama te reforme.

Osvrnuo se i na najave o poskupljenju struje.

– Trudimo se pronaći rješenje da se izbjegne poskupljenje struje. Ono što je zaista katastrofalno što se dogodilo je da jedna od zadnjih odluka Vlade Zorana Milanovića bude jednokratno potpisivanje da se udvostruče kvote za obnovljive izvore energije, što u konačnici znači da će proračunska rupa upravo u tom dijelu biti mjerena u milijardama kuna i povećavat će se svake godine.

Pokušat ćemo pronaći način da to građani ne osjete. Nadam se da ćemo i uspjeti u tome, ali nažalost, to je jedan ogroman kostur iz ormara koji nas je dočekao od bivšeg ministra Vrdoljaka. Valjda je samo njemu znano i jasno zbog čega je odlučio to potpisati na zadnjoj sjednici – poručio je Petrov.

Sabor danas raspravlja o kažnjavanju zastupnika koji petkom nisu u Saboru, o jednom od Mostovih jamstava.

– Cilj nam je bio da se oni pojavljuju u trenutku kada oni trebaju doći u Hrvatski sabor. Saborski zastupnici imaju pravo biti na terenu i to im je u opisu radnog mjesta, to moramo poštivati i to će imati u ponedjeljak. Utorak je dan za odbore, a od srijede do petka mogu prisustvovati sjednici odnosno biti u sabornici. To je načelan dogovor koji smo dogovorili s predsjednicima svih klubova i oni su rekli da će se bi se toga držati. Nije sve samo na nama, nego i na predsjednicima klubova zastupnika koji su se s tim složili – tvrdi Petrov.

Upitan je i gdje je nestalo Mostovo obećanje kako će smanjivati plaće zastupnicima.

– Govorilo smo o tome da nam je neprihvatljiv rad na način na koji se obavljao u Saboru što se tiče saborskih zastupnika. Taj dio sada pokušavamo promijeniti. Za početak smo krenuli s ovim prijedlogom da saborski zastupnici trebaju dolaziti barem na glasovanje, a da je dužnost predsjednika klubova zastupnika voditi računa o tome da saborski zastupnici dolaze na svoje radno mjesto. Ako se to ne riješi na takav način, ići će i malo radikalniji pristup.

Plaće mogu ostati iste, ali s druge strane, ako osoba ne poštuje svoje radno mjesto, ne dolazi na svoje radno mjesto, postoje solucije i za to, postoje kazne da se oduzima od samog njihova postotka nedolaska. Nije prihvatljivo da primaju punu plaću, a da ih nema na njihovom radnom mjestu. Pokušali smo prvo s jednim korektnim pristupom, apeliramo na njihovu odgovornost, na zadaću predsjednika klubova zastupnika. Vidjet ćemo kako će to ići i nadam se da će takav način biti prihvatljiv – zaključio je Petrov.

>> Porez na dohodak nakon reforme neće plaćati 1,4 milijuna ljudi

Ključne riječi

Komentara 15

TW
TWITOIST
12:10 28.10.2016.

Maras kaze da ce lijekovi poskupiti 7%,obzirom sta sve covjek govori u saboru nije ni cudo sto se zabrinuo za poskupljenje lijekova.

LI
Lisnjak
13:36 28.10.2016.

Novoj vladi puno je tezi Vrdoljakov potpis negoli kompletan Maras.

OS
osica
12:27 28.10.2016.

Ma Božo ne fitilji " ojačao si , uskoro kreda od miljun Kn ,povoljno"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije