Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čelnik udruge "U ime obitelji"

Vjernik Krešimir Planinić traži zabranu Indexa zbog vrijeđanja sveca Leopolda Mandića

Krešimir Planinić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
28.04.2016.
u 16:13

Tužitelj ističe da portal Index i njegovi novinari prikazuju vjernike kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje prikazuje se bolesnim. Tuženi novinar Vojislav Mazzocco ističe da je šokiran informacijom da ga je “dotična individua” tužila

Odvjetnik Krešimir Planinić, čelnik udruge “U ime obitelji” i bliski suradnik Željke Markić, traži zabranu rada portalu “Index” i njegovim novinarima zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj.

Tuži izdavača portala Index, direktoricu, glavnu urednicu te novinare Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i “nepoznatog počinitelja” koji je potpisan inicijalima I. K. Ako sud prihvati Planinićeve argumente, onda prema Prekršajnom zakonu Indexu i njegovim novinarima prijeti zabrana rada do godinu dana.

U obrazloženju tužbe Planinić ističe da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ izruguje “hrvatskom svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke Crkve, Katoličkoj Crkvi u cjelini i svim vjernicima. Objašnjava da se u inkriminiranom članku navodi da smo "na TV-u gledali prijenos nekrofilskih orgija u kojima je sudjelovao vrh katoličke crkve u Hrvata, desetak tisuća vjernika svih uzrasta i jedan odavno mrtvi svetac”. Marjanović je u tekstu napisao i da se mnoštvo jagmi oko otvorenog lijesa ne bi li snimilo dobru fotku dobrodržećeg leša koju će objaviti na Fejsu i skupiti barem pedeset lajkova.

– Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređuju vjerski obredi sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi – objašnjava Planinić u tužbi.

Zatim iznosi optužbu protiv autora I. K koji je napisao tekst “Što slušati u redu za diranje mrtvaca”. U članku su navedene pjesme koje u svom naslovu na hrvatskom ili engleskom jeziku sadrže riječi tijelo i dodir, a te su pjesme popraćene uz komentare koji u sebi sadrže očite seksualne aluzije.

Zatim secira Vojislava Mazzocca koji je napisao članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ Tvrdi da Mazzocco u svom tekstu vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim.

Kako bi dokazao da je oštećenik, Planinić je priložio potvrdu iz crkve svetog Marka da je primio sve sakramente odnosno da je praktični vjernik.

>>Kako nam je sveti Leopold svima očitao duhovnu lekciju

>>Sv. Leopoldu Mandiću poklonilo se 200 tisuća hodočasnika

Komentara 267

Avatar delminium
delminium
17:17 28.04.2016.

Hm, da ima pravne drzave Matija Babić osudjeni kriminalac bi odavno bio iza resetaka.

PO
pozornik66
16:57 28.04.2016.

Ako to nije govor mržnje, šta je. Toliko ološa na jednom mistu, to triba pregledati i ustvrdit tko to financira,(nadam se ne gradjani)kome je u interesu vridjanje katolika . To je nekultura i netoleranstvo istih ljudi koji se pozivaju na to

SF
Sv Franjo
16:53 28.04.2016.

Indeks je otvor pakla putem kojeg nečastivi širi zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije