Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marasović u Saboru

'Više bih da MVP vodi jedan Srbin, a da vodi hrvatsku politiku, nego što ga vodi Pusić'

dujomir marasović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
17.10.2014.
u 16:04

Rasprava o pravima nacionalnih manjina u 2013. godini vrtjela se oko Vukovara, ali i suživota sa Srbima

Saborska rasprava o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2013. godini glavninu vremena vrtjela se oko Vukovara. Tako je SDSS-ov Mile Horvat izjavio da smatra da nije dobra naredba ministra branitelja Predraga Matića da učenici osmih razreda moraju na dva dana posjetiti Vukovar. 

– Nemamo ništa protiv posjećivanja Vukovara, ali rezolutna naredba nije dobra stvar. Slažem se da treba odati pijetet žrtvama Vukovara, nitko nije protiv toga, ali zar gospodin Matić misli da će ovime proizvesti pravi efekt?  Pa zar je to "Kumrovec 1 i 2"? Da se objasnilo roditeljima, vjerujem da bi efekt puno bio veći. Ovako imate otpor na istoku, ljudi govore kako im nitko neće naređivati da šalju djecu onamo na dva dana. Pa je li to odgojna mjera? Govorimo li to o obrazovanju,  zaštiti, obrazovanju nacionalnih manjina? – čudio se Mile Horvat.

Nevjerojatno neznanje

S njime se nikako ne slaže HDSSB-ov Boro Grubišić koji smatra da su posjeti "stratištima i svetištima" dobri.

– Što imate protiv toga? Nitko ne reagira na činjenicu da osnovci iz nekih udžbenika iz povijesti uče da je Domovinski rat poćeo zbog povećanog otpuštanja Srba s posla i pojave radikalnih četničkih skupina u Srbiji – komentirao je Grubišić, a Horvat mu je odgovorio kako je forma i dalje za njega neprihvatljiva jer stvara određeni animozitet kod ljudi. 

– Kao ministrica branitelja nailazila sam na nevjerojatno neznanje, ne samo kod djece nego i odraslih. Da zastupnike upitamo koliko je žrtava Ovčare, nisam sigurna da bi svi točno odgovorili – primijetila je Jadranka Kosor koja također misli da je dobro da djeca idu u Vukovar. Taj grad je, dodala je, višeznačan simbol pa joj je nezamislivo da ima političara koji nikad nisu bili u Koloni sjećanja. Iskoristila je priliku da apelira da se 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, dočeka dostojanstveno. Plaši je da bi s približavanjem tog datuma ponovno mogle rasti tenzije. S njome se složio i HDSSB-ov Josip Salapić koji vjeruje da bi taj dan trebao biti državni blagdan zbog svih žrtava, i Hrvata i hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Upute za suživot

Zastupnici su se dotaknuli i postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, a HDZ-ovci su opet ponovili svoj stav da .je Vlada u tom slučaju postupala nezakonito. Govoreći o položaju manjina u Hrvatskoj, kao ključni problem izdvojeno je njihovo zapošljavanje.  – Na prste jedne ruke može se nabrojiti koliko je pripadnika manjina u deset godina zaposleno u državnom odvjetništvu, koliko je u pravosuđu zaposleno sudaca – komentirao je SDSS-ov Mile Horvat te se požalio na letak koji kruži Belim Manastirom.

U njemu se, objašnjava, Hrvate upućuje kako trebaju živjeti sa Srbima – ako prodaju nekretnine, da ne prodaju Srbima, ako traže zaposlenike, da ne uzimaju Srbe...

– Ima i pozitivnih primjera, kod mene na Šolti došao je Srbin iz Beograda i gradi kuću. Ja vam kažem da u državnim institucijama RH, Vladi, Saboru, ministarstvima, ima toliko nacionalnih manjina da se neke institucije ne bi postidjele da budu na Terazijama. Ja bih više volio da Hrvatsku u Ministarstvu vanjskih poslova vodi jedan Srbin, a da vodi hrvatsku politiku, nego što ga vodi Vesna Pusić jer bi se to ministarstvo moglo, dakle nazvati Ministarstvo inostranih poslova, Terazije 2, po sadržaju koji vodi – odgovorio mu je Dujomir Marasović. Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas ukazao je pak da samo pet zaposlenika u osam baranjskih općina govori mađarski jezik.

>>Čudo u Vukovaru: televizijske kamere svratile, a nije Dan sjećanja!

>>Predložite program za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

>>HSP AS protiv nasilnog uvođenja dvojezičnosti

Komentara 9

MX
MXLCLGTG
16:23 17.10.2014.

Dobro rece gospodin Boro Grubisic ako stvarno postoje ti udjbenici sa ovakvim ucenjem o agresiji na Hrvatsku te koji su dozvolili takve knjige treba procesuirati jer takvu laz dozvoliti da dijeca uce je zlocin i te knjige povuci i unistiti.

TT
tik tak
17:26 17.10.2014.

E moj Marasoviću Pusička je veča srbofilka od Milorada pupovca.

DU
Deleted user
17:26 17.10.2014.

Koliko još dugo će nam srbi govoriti što je za nas dobro... i to u našem saboru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije