Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan slobode medija

Više od 200 ljudi u prosvjedu: 'Nećemo dopustiti da vlast onemogućuje slobodu medija i neovisnost novinarstva'

Prosvjedna šetnja povodom Svjetskog dana slobode medija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/25
03.05.2016.
u 12:16

Ispred Ministarstva kulture prosvjednici su položili olovke ispred transparenta s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima i člankom Ustava koji jamči slobodu medija kao simboličan čin kojim žele ukazati da je vlast pokopala ta zajamčena prava.

Više od dvjesto novinara u utorak se okupilo na 'šetnji' od Novinarskog doma do Ministarstva kulture gdje su prosvjedovali zbog narušavanja medijskih sloboda i tražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

"Aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva. Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković.

Istaknuo je i da je zadovoljan odazovom na prosvjed i potporom HND-u, ali i da među novinarima, posebno onima koji rade na HRT-u, vlada strah te se nisu odazvali zbog straha za egzistenciju.

Ispred Ministarstva kulture prosvjednici su položili olovke ispred transparenta s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima i člankom Ustava koji jamči slobodu medija kao simboličan čin kojim žele ukazati da je vlast pokopala ta zajamčena prava.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

HND je i na ranijim događanjima u povodu Dana slobode medija upozorio da je razina medijskih sloboda nakon posljednje smjene vlasti u Hrvatskoj najniža u posljednjih 25 godina.

Leković je u ponedjeljak, na konferenciji "Problemi medijskih sloboda u Europi", istaknuo i da su najnovija upozorenja međunarodne zajednice o zabrinutosti zbog stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj posljedica ponašanja nove vlasti koja odbija dijalog, ali i provodi sporne odluke - od ukidanja potpore neprofitnim medijima, tretiranja HRT-a kao "ratnog plijena" i postavljanja "podobnih" urednika i novinara.

>> Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Sandra Veljković dobili novinarske nagrade

>> Sloboda medija u Europi: Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo

Komentara 28

IV
ivan3
12:38 03.05.2016.

jos im faii Milanovic,Pupi,Stazic,Pusici,Terselicka ,uglavnom cjeli SDP,HNS,SDSS,tako bi bratija bila na broju,i jos da pozovu Lazinskog iz Srbije.

DU
Deleted user
12:50 03.05.2016.

više od 200 neradnika koji imaju vremena za prosvjed, a poslije svi u prostorije Hnd-a na vino i janjetinu

RE
rem
12:30 03.05.2016.

Skupili se "vrhunski novinari" koji nisu zabrinuti za medijske slobode u Hrvatskoj nego za svoje fotelje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije