Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vilim Ribić:

'Štrajkat ćemo dok postoji volja kod članova sindikata'

Vilim Ribić
Foto: screenshot HRT
30.09.2015.
u 00:04

Možemo (štrajkati) i do Božića ako članovi imaju volju, dodao je Ribić

- Mi mislimo štrajk nastaviti sve dotad dok postoji volja kod članova sindikata da se bore za svoje interese - rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, jedan od predvodnika aktualnog štrajka, gostujući u Dnevniku 3 HTV-a.

- Možemo (štrajkati) i do Božića ako članovi imaju volju - dodao je, a na pitanje što to znači za djecu rekao je da to treba pitati premijera Milanovića.

Danas nije postignut dogovor između predstavnika sindikata i ministra obrazovanja Vedrana Mornara, što znači da se štrajk nastavlja. Mornar je sindikalistima ponudio pismo namjere s obećanjem da će "u skladu s mogućnostima državnog proračuna razmotriti prijedlog modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu", što su oni odbili.

Ribić je u Dnevniku rekao da ne može biti bolje vrijeme za štrajk nego pred izbore. - Vrijeme za štrajk čak nismo birali mi već je birao Zoran Milanović izabravši mogućnost da jednom sektoru plaće rastu, a onome kojemu je obećao da će povećati plaće nije - rekao je Ribić.

- Gospodin Milanović nije imao vremena da se s nama nađe, morao je ići po izložbama, partyjima i domjencima - dodao je. Odbacio je optužbe da je štrajk prije izbora ucjena rekavši da je to legalan ustavno dopušteni pritisak.

Ribić je komentirao i optužbe koje je na svom blogu iznio Marko Rakar, a prema kojima se njegov sindikat između ostalog bavi kreditiranjem poduzetnika. Nazvao je to "bedastoćom", Rakara je nazvao "SDP-ovim pulenom", te se upitao zašto se to iznosi upravo sada.

- Ribić ima ovlaštenje od 50.000 kuna u tri mjeseca. Sve odluke u sindikatu donose kolektivna tijela izabrana u tajnim i demokratskim izborima. U našim kolektivnim tijelima sjede profesori ekonomskih fakulteta, renomirani stručnjaci. Oni su odlučivali i donosili savjete što raditi s tim sredstvima. Da, sindikat je izuzetno uspješan, oplodio je, napravio zgradu, napravio je čudo - rekao je Ribić.

>> 'Štrajk se nastavlja, uvredljiva će nas ponuda motivirati'

Komentara 30

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:05 30.09.2015.

Dobro, ako sad SDP popusti tvrdi se da poklanja u izborne svrhe...ako ne popusti onda mrzi zemlju...pa što hoćete onda? Ok, SDP odlazi, ali ulazak sindikata u izbornu utakmicu ih jako kompromitira i gube neovisnost pred očima svih...zašto to članovi podržavaju, rado bi da mi ovdje netko da odgovor.

MI
mississippi
08:19 30.09.2015.

A kada su slijedeći izbori u Sindikatu?

DU
Deleted user
07:23 30.09.2015.

Nema problema, Ribiću, možete štrajkati zauvijek. Ali ne na naš račun, već naknadu štrajkašima isplatiti iz sredstva sindikata. Nigdje u svijetu poslodavac ne isplaćuje plaću radnicima za dane kad su radnici u štrajku! Dakle, molim Vladu da u škole pošaljeje nastavničke zamjene za one kojima se štrajka, kako bi djeca imala normalnu školsku godinu i savladala gradivo. Koliko je štrajk politički motiviran, govori činjenica da je pokrenut u trenutku raspuštanja Sabora i tehničke Vlade, da se povećanje plaća može ostvariti uz rebalans proračuna, a Sabora više nema da taj rebalans izglasa. Dakle, nastavnici, ili na posao ili uzmite svoje knjižice i zaposlite se privatno. A djecu nam ostavite na miru! Imaju pravo na normalnu nastavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije