Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma školstva

Ribić: Bit će demonstracija jer ova reforma mora ići dalje

20.08.2015. Zagreb- Vilim Ribic, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
27.05.2016.
u 21:10

Zbog činjenice da članovi ekspertnog tima ne vide izlaz, kurikularna reforma od ove školske godine teško da će ući u škole

I gdje smo sad? Je li se reforma obrazovanja zaustavila i potpuno srušila ili će se nastaviti tu gdje se stalo? Je li krizu zbog reforme posljednjih dana najviše zakuhao saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i njegova predsjednica Gordana Rusak predloživši proširenje ekspertnog radnog tima kojem je na čelu bio Boris Jokić, jer je voditelj Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu reforme Neven Budak upozorio da je jedino to tijelo nadležno za formiranje ekspertnog tima?

Ako ministar obrazovanja Predrag Šustar nije prihvatio zatraženi zahtjev za razrješenje Jokića i ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, znači li to da oni moraju nastaviti raditi? Pitanja se množe, pa smo ih postavili nekima od aktera u priči.

35.000 primjedbi

I dok je Jokić jučer uzvratio da nema više što reći i dodati onome što je rečeno na prekjučerašnjoj konferenciji “jer je na njoj sve rečeno”, ostali su naši sugovornici bili razgovorljiviji.

– Reforma obrazovanja nije se raspala. Ona mora ići dalje. Ne može reforma školstva u jednoj zemlji ovisiti o jednom čovjeku. Jokić nije podnio ostavku jer ostavka nastupa odmah. On i ekspertni tim kojem je na čelu zatražili su razrješenje, a ministar im to razrješenje nije dao – kazala nam je Gordana Rusak. No kada smo je pitali – što sad, znači li ministrovo neprihvaćanje razrješenja da Jokić i njegov ekspertni tim moraju nastaviti raditi na reformi, Rusak je uzvratila da će to biti stvar dogovora Jokića i ministra Šustara.

– Mi smo ministru samo podastrli zaključke tematske sjednice našeg Odbora, što njega ne obvezuje. I ne mislim da smo time pridonijeli rušenju reforme. Ukazala sam na veliki broj, čak 35 tisuća, pristiglih primjedbi na dokumente, i dužnost saborskog Odbora i mene bila je ukazati na takve stvari. A ta 52 dokumenta kurikularne reforme, na više od tri tisuće stranica, napravljena su u roku od pet mjeseci, što ukazuje na to da u tako kratkom roku ne možete napraviti dovoljno kvalitetne dokumente – dodala je Rusak.

– Zbog činjenice da članovi ekspertnog tima ne vide izlaz, radi izostanka ne samo deklarativne nego i stvarne podrške reformi, proces cjelovite kurikularne reforme nedvojbeno ove školske godine ne ulazi u hrvatske škole. Ministar je imao i više nego dovoljno vremena izjasniti se o tome želi li podržati promjene u obrazovnom sustavu ili ne. Vlada i ministar odlučili su se za to da budućnost Hrvatske i naše djece stave na čekanje jer im očito to nije prioritet – rekla je potpredsjednica Odbora SDP-ovka Sabina Glasovac.

– Reforma je sad dobila mogućnost da ide brže jer u pluralnom društvu reforma može opstati ako su glavni sudionici tog procesa otvoreni i spremni surađivati s drugimna. A Jokić je pokazao da je spreman surađivati i slušati mišljenje drugih samo kada im je on nadređen. Odnosno, pokazao je da nije spreman za ravnopravnu suradnju sa stručnjacima iz različitih područja koja je neophodna da bi reforma uspjela.

U postupanju G. Rusak nipošto nije došlo do kršenja ovlasti, jer to da se ekspertna skupina proširi još nekim stručnjacima nije njezin prijedlog nego prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje. Mi nismo nikoga imenovali nego predložili, na što kao Odbor imamo pravo. A članove ekspertne skupine, umjesto da su odabrani javnim natječajem koji bi vodilo Povjerenstvo za strategiju obrazovanja na čelu s Budakom, imenovao je javnim pozivom SDP, konkretno bivši ministar Mornar, što je u suprotnosti sa Strategijom obrazovanja koju je donio Sabor, te je to i sudski utuživo. Ima dosta toga dobrog što je učinjeno u ovoj reformi i zato vjerujem da će se nastaviti, ali s drugim sastavom ekspertne radne skupine – kaže član Odbora Ladislav Ilčić dodajući da je Jokić svojom komunikacijom i ultimatumima pokazao da pripada SDP-ovu načinu funkcioniranja po sistemu “ili mi ili oni”, te da “takav njegov isključiv pristup ne može rezultirati dobrim za našu djecu”.

Prosvjed sindikata i udruga

– U srijedu će biti velike demonstracije za kurikularnu reformu koje zajedno organiziraju sindikati i udruge civilnog društva. I to zato što se ta reforma mora spasiti jer treba spasiti građane i jer je ta reforma važna za budućnost zemlje, a ova je politika neodgovorna prema toj budućnosti i građani su opet prevareni – kazao je sindikalist Vilim Ribić, dok je voditelj Strategije obrazovanja Neven Budak poručio da reakcije javnosti i najava prosvjeda pokazuju da je obrazovanje od velike važnosti za društvo. 

>>Boris Jokić nije jedini u Hrvatskoj koji nešto zna o obrazovanju

Komentara 7

BU
Bulaba
21:16 27.05.2016.

Jokić, Jovanović...pa to nisu demontracije nego antibirokratska revolucija. Možda dođe i Šešelj.

JU
jurayy
22:09 27.05.2016.

Marginalac

Avatar kravata
kravata
21:25 27.05.2016.

Polako vracaju se bivsi ministri , odgoj, kultura, familija dobit cete vjeru, ljubav i bogatu domovinu a i poglavnika koji sve cisti koji ne misle kao on a ne da njega netko ocisti, sa njima ste imali vise uspjeha ii necete morat demonstrirat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije