Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davorko Vidović

'Prije je bio problem što nisam potkupio vijećnike... A sad me žele za župana'

davorko vidović
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
20.09.2014.
u 15:50

Davorko Vidović (58) kandidat je SDP-a za sisačko-moslavačkog župana na prijevremenim izborima 12. listopada...

Davorko Vidović (58) kandidat je SDP-a za sisačko-moslavačkog župana na prijevremenim izborima 12. listopada. Nakon tri godine izvan aktivne politike, vraća se u političke rovove. I to na bojišnici koja je zbog afere bivše županice Marine Lovrić-Merzel za SDP posebno teška. Davorko Vidović član je Glavnog odbora SDP-a, a bio je i dugogodišnji predsjednik Gradske organizacije SDP-a Sisak, saborski zastupnik te ministar rada u vladi Ivice Račana. Anketa koju je proveo SDP pokazuje da je trenutačno SDP-ov najpopularniji političar u SMŽ-u. Bio je 2005. samo šest mjeseci gradonačelnik Siska, a smijenjen je jer su dvojica SDP-ovih vijećnika prešla na stranu HDZ-a i HSP-a. Četiri godine poslije na izravnim izborima za gradonačelnika Siska izgubio je u drugom krugu od HDZ-ova kandidata Dinka Pintarića. Sada je zaposlenik Hrvatske gospodarske komore.

I sami ste rekli da ste iznenađeni pozivom da budete SDP-ov kandidat za sisačko-moslavačkog župana. Kako se to dogodilo?

Posljednje tri godine povukao sam se iz aktivne politike i nisam planirao skori povratak, no kako su se promijenile okolnosti uhićenjem Marine Lovrić, njezinim isključenjem iz stranke i ostavkom na dužnost, ni moji planovi nisu mogli ostati nepromijenjeni. Odmah su se pojavile inicijative i zaredali su pozivi iz raznih dijelova SDP-a da se kandidiram za župana, što sam uglavnom otklanjao. No, uslijedio je i poziv predsjednika stranke da razmislim o kandidaturi. Nakon analize i ankete o rejtinzima pojedinih mogućih kandidata, ipak sam prihvatio.

Zbog čega ste odlučili prihvatiti kandidaturu? Nije baš zahvalna situacija braniti boje stranke čiji je bivši dugogodišnji župan pod teškim optužbama za korupciju.

Kandidaturu sam prihvatio kao svojevrsni izazov da u teškim okolnostima posvjedočim spremnost da svoje znanje i iskustvo stavim na raspolaganje ljudima i kraju u kojem živim cijeli život. Nažalost, upravo se u našoj županiji dogodio jedan od najtežih udara na javnu percepciju politike, koji je doveo do uhićenja i optužnice protiv donedavne županice i visoke stranačke dužnosnice SDP-a. Bez obzira na to što još nema optužnice, sama činjenica uhićenja znatno je narušila povjerenje i u stranku. Osim toga, i pad podrške SDP-u na državnoj razini, na našem terenu dodatno čini kompleksnim pitanje vraćanja povjerenja u SDP. U takvim okolnostima, iako se za njih ne mogu smatrati odgovornim, smatrao sam dužnim pokušati založiti svoj dosadašnji politički rad i ponašanje za projekt vraćanja povjerenja ne samo u SDP nego i u politiku kao djelatnost.

Mislite li da vas SDP sada možda koristi kao alibi, jer opće je poznato da ste se suprotstavljali i bivšoj županici, ali i politici ove vlade koja je očito dovela do trenutačno niske popularnosti SDP-a?

Nisam ni na koji način participirao u devet godina vladavine županice, ali ni u radu i aktivnostima stranke, nakon mojega odlaska iz Sabora. Kod dijela naših građana, ta se moja apstinencija s pravom doživljava kao izraz svojevrsnog neslaganja s nekim oblicima političkog ponašanja i stranačkih odluka, ali moj ostanak u stranci znači i neodustajanje od temeljnih političkih vrijednosti na kojima se temeljila visoka razina prihvaćanja hrvatske socijaldemokracije. Mislim prije svega na zauzimanje za pošteniji odnos prema građanima i njihovim potrebama. Dobra je stvar što SDP ima snage i demokratskog potencijala otrpjeti ljude koji ne odustaju od vlastitog integriteta i zauzimanja za vrijednosti politike koje nije jednostavno čuvati pod pritiskom dnevne pragmatike, koja često traži brza i prijeka rješenja, pa i kompromise koji ugrožavaju političku dosljednost.

Kolika je odgovornost SDP-a za sve ovo što se dogodilo oko Marine Lovrić-Merzel? Je li stranka trebala ranije reagirati?

Odgovornosti su uvijek individualne. Kako za one koji se ogriješe o neke vrste pravila, tako i za one koji im to dopuste. U Hrvatskoj perzistiraju oblici političke korupcije, stranačkog nepotizma, bahatog prisvajanja javnih dobara i ovlasti svih ovih godina. Zakazale su i stranke i institucije države. Što je to Sabo činio što nisu činili i svi ili većina drugih? Njega su rušili kupujući vijećnike, a onda je on učinio to isto. Kada su me rušili s mjesta gradonačelnika Siska pomoću dvojice evidentno potkupljenih vijećnika, onda za mnoge nije bilo problem to što su oni potkupljeni, već to što ih nisam potkupio ja. Iz redova moje stranke moglo se čuti da nisam bio sposoban. Tako se politika, naročito lokalna, svela na puko trgovanje, ucjenjivanje i potkupljivanje. I to se smatra normalnim. A ja to ne smatram normalnim.

DORH je do sada u istrazi pokazao da ima velikih razloga vjerovati kako je utemeljeno sve ono što oporba godinama govori o postupcima županice. Kako to da na te optužbe nije reagirala HDZ-ova vlada? Kako to da je sustav reagirao tek 2014., a oporba o tome govori još od 2008. i ranije?

Pa poštene, odgovorne i građanima okrenute lokalne čelnike proglašavalo se nesposobnima i naivnima ako svoje mandate nisu čuvali političkim gadarijama svake vrste. Da se reagiralo onda prema ovima, moralo bi se reagirati i prema onima. Tko bi to reagirao na županicu u sustavu u kojemu je na najvišem mjestu, na čelu vlade, bio čovjek koji se bavio lopovštinama?

Poznavatelji lokalnih prilika ističu da je bivša županica imala veliku ulogu u vašem rušenju s pozicije gradonačelnika Siska 2005. kada su dva SDP-ova vijećnika prešla HDZ-u i HSP-u. Jeste li vi u to uvjereni i koji je bio motiv vaše smjene?

Nemam dokaze za to, a nisam se bavio ni istragama te vrste. Policija je nešto istraživala, ali ne znam do čega je došla. U svakom slučaju, ona je bila u vrlo dobrim odnosima, pače koalirala je s onima koji su organizirali taj sramotni puč. Meni je bilo i onda jasno da već samo moje inzistiranje na uspostavljanju poštene vlasti u Sisku, neće biti lak posao jer sam ugrozio mnoštvo malih i velikih lopovskih interesa. Ali sam ugrozio i paradigmu vladanja koja je grad i zajednicu smatrala svojom prćijom, a vlast kao medij u kojem se dijeli plijen. Više problema imao sam s nekima iz tzv. koalicije koji su smatrali samorazumljivim da je sada došao red i na nas da se namirimo. Siguran sam da su mnogi mislili da sam ja ili potpuno nesposoban ili blentav što im to nisam dopuštao. Ta paradigma vladanja je i dalje vladajući model upravljanja u većini naših otužnih gradova, općina, županija, agencija, ministarstava, javnih poduzeća...

Što očekujete od izbora s obzirom na to da je u SMŽ-u Marina Lovrić-Merzel dobivala više od 10 posto glasova nego SDP-ove liste za Županijsku skupštinu? Dakle, za nju su glasovali i drugi birači.

Logično je da je dobivala više glasova, jer je bilo manje kandidata za župana nego stranaka za skupštinu. Od ovih izbora priželjkujem da ljudi u općoj rezignaciji ne ostanu doma i da iziđu u što većem broju i tako ne predaju svoje pravo u ruke onima koje bi možda najmanje željeli. Ovo je možda pravi trenutak za početak jedne stvarne preobrazbe paradigme vladanja ovom županijom koju su oslikavali nedodirljivi i svemoćni gospodari sudbina, s naglašenim autokratskim i cezarističkim ambicijama. Kažem početak, jer funkcija župana jest bitna, ali nije dostatna da se te promjene zaista i dogode.

>>Davorko Vidović SDP-ov kandidat za sisačko-moslavačkog župana

>>Davorko Vidović - Zoki ga nije volio, a Nadan ga je uhljebio

Komentara 28

AN
Antiflašist
16:09 20.09.2014.

U cijelom tekstu najvažnija rečenica: sada je zaposlenik hgk. Nisam ni mislio da će partijski uguz u realnu privredu nešto stvarno raditi. Davorko cijelo vrijeme jaše na leđima poreskih obveznika , prokleta partijska parazitski banda, uništili državu.

Avatar GERO2
GERO2
16:13 20.09.2014.

E bas stima ovaj slogan"Radom i postenjem" hehehheee

FI
fileck
16:06 20.09.2014.

Davorko kaže:" Odgovornosti su UVIJEK individualne"! Pa zašto onda SDP i njegovi jurišnici napadaju HDZ radi Smranadera???? Što o tome misle Jovanovići i Stazići???? Svi su političari isti! Gledaju samo na svoje guzice i jedan drugome oči ne vade. Ae. A to što se svađaju javno, privatno se međusobno druže i uhljebljuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije