Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpisan zrakoplov

MiG 21 parkiran ispred Fakulteta strojarstva. Evo zbog čega...

MiG 21 ispred Fakulteta strojarstva
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/16
12.11.2016.
u 14:39

Zaslužni za donaciju i realizaciju projekta su dekan FSB-a prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, prof. dr. sc. Ivan Smojver i docent Darko Ivančević.

U kišno subotnje jutro, nekoliko minuta prije 7 sati i jutarnje gužve koja obično počne u to vrijeme, na kamionu Zagrebtransa projurio je zagrebačkim ulicama MiG 21 BIS.

Vojni zrakoplov nije kamionom dopremljen na neki borbeni položaj, već je iz Zrakoplovnog tehničkog centra (ZTC) u Velikoj Gorici MiG 21 BIS, evidencijskog broja 115, prebačen kao eksponat ispred zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB). Upravo tim je zrakoplovom pilot Ivica Ivandić u kolovozu 1995. prošao kroz krošnje stabala u akciji Oluja kako bi izbjegao radarsko praćenje i neprijateljsku protuzračnu obranu u blizini Knina.

Zaslužni za donaciju i realizaciju projekta su dekan FSB-a prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, prof. dr. sc. Ivan Smojver i docent Darko Ivančević. Profesori i nekoliko studenata dočekali su djelatnike ZTC-a i MiG u dvorištu fakulteta. Tu su ga sastavili te će ga odvući na već pripremljeno postolje ispred južne zgrade fakulteta.

Izloženi avion bit će predstavljen javnosti u petak 18. studenog na proslavi 60. obljetnici FSB-a kao samostalnog fakulteta.     

>>Migovi lete i ovaj tjedan: Moguće probijanje zvučnog zida od 9 do 15 sati

Ključne riječi

Komentara 12

AN
anajed
17:27 12.11.2016.

Hrvatska za znanstvena istraživanja i inovacije izdvaja samo 0,76 posto BDP-a, dok je prosjek u razvijenim zemljama oko tri posto. Premalo, a ovi zlobni komentari su odraz samih komentatora. Bilo bi divno da i mi izdvajamo 2-3 %. Samo naprijed profesori poboljšate FSB,, sa vašim htijenjima se može puno.

AA
aabbcc
17:40 12.11.2016.

Bolje bi odgovarao ratni, skolski avion galeb kao uspomena na domacu proizvodnju aviona .

LU
luftbrenzer
08:54 13.11.2016.

Obzirom na godine starosti, MIG-a- je trebalo staviti u Tehnički muzej.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije