Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić:

'Slali bismo vojnike u misiju u BiH, ali zasad nismo uspjeli'

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.10.2015.
u 22:10

Vesna Pusić: Jedno je prekid vatre, i u toj fazi Assad ima ulogu, a drugo je rješenje za izgradnju mira, i tu Assad vjerojatno nema ulogu

Hrvatska želi sa svojim vojnicima sudjelovati u vojnoj operaciji EUFOR Althea u BiH sa zadaćom nadgledanja primjene Daytonskog sporazuma, otkrila je jučer šefica diplomacije Vesna Pusić, no u toj ideji Hrvatska nije uspjela ove godine, već će pokušati sljedeće. Vijeće za vanjske poslove EU jučer je, naime, izglasalo produljenje misije Althea (koja je naslijedila SFOR i IFOR), ali bez rasprave pa i nije raspravljan hrvatski pokušaj pridruživanja misiji koja djeluje od 2004. i u kojoj je oko 600 vojnika iz 17 zemalja članica EU te još 5 zemalja izvan EU.

– Smatramo da bismo trebali sudjelovati u Althei zbog uloge koju je Hrvatska imala u oživljavanju europskog procesa za BiH te zbog činjenice da se radi o susjednoj zemlji i o projektu pripreme za članstvo u EU i NATO-u – rekla je Vesna Pusić jučer u Luksemburgu.

U zaključcima Vijeća o BiH izražava se "ozbiljna zabrinutost zbog priprema za referendum u Republici Srpskoj" jer bi takav referendum doveo u pitanje "koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet BiH". Najveća rasprava na sastanku Vijeća vodila se o Siriji, a Pusić je rekla da Hrvatska ima stav o dva koraka. – Jedno je prekid vatre, i u toj fazi Assad svakako ima ulogu, a drugo je političko rješenje za dugoročnu izgradnju mira, i tu Assad vjerojatno nema ulogu, no to je druga faza – rekla je Pusić.

>> Dodikov referendum ne tiče se Hrvata u Bosni i Hercegovini

>> Svi složni: Daytonski model u BiH je mrtav

Komentara 9

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:29 13.10.2015.

Ne trudi se draga Vesna, na tebe jednostavno nitko ne računa!

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
22:20 13.10.2015.

Zašto je ovo vijest da kukuriku vlada nije uspjela u nečemu što je planirala? Pa kukuriku vlada nije uspjela u ničemu što je planirala.

LU
Lujo123
22:35 13.10.2015.

Vesna Pusić: Jedno je prekid vatre, i u toj fazi Assad ima ulogu, a drugo je rješenje za izgradnju mira, i tu Assad vjerojatno nema ulogu ------------------------------------------------------------------------------- A ko bu tebe zgubidanko pital kakvu bu ulogu imal Asad? Nisi ni ni za mudraca ni za madraca! Kuhaču u ruke, a i za to nisi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije