Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVLAČI SE

Vesna Pusić: Odustajem od kandidature za glavnu tajnicu UN-a, moje šanse nisu realne

Vesna Pusić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
04.08.2016.
u 13:10

"Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku"

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova i počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić odustaje od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, navodi se u njezinu pismu koje je danas objavio HNS.

– Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor – rekla je Vesna Pusić u pismu, koje je osim javnosti uputila i predsjedniku Opće skupštine UN-a, predsjedavajućem Vijeća sigurnosti i premijeru Tihomiru Oreškoviću, a razgovarala je i s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

Navela je kako joj je bilo veliko zadovoljstvo i izazov sudjelovati u izboru te zahvalila svima koji su joj pružali pomoć i podršku.

– Posebno zahvaljujem Vladi Zorana Milanovića koja me predložila te svojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske. Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno. 

>> Vesna Pusić: Završavam kampanju za UN, preusmjeravam se na izbore u Hrvatskoj

>> Bivši australski premijer povukao kandidaturu za glavnog tajnika UN-a

Komentara 147

DU
Deleted user
13:19 04.08.2016.

Borac za ženska prava koja to nije! Vaše su lažne predstave pošteno honorirane,...na začelje.

LU
lukborn
13:19 04.08.2016.

zamisli.....odustaje

SH
shannoncrobriggs
13:22 04.08.2016.

Osramotila se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije