Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić:

'Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum, Slovenija ga je prekršila'

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.07.2015.
u 13:51

Na pitanje jesu li sada dugoročno uništeni diplomatski odnosi sa Slovenijom, Pusić kaže kako nisu i ne mogu biti, ali Hrvatska će i dalje raditi na tim diplomatskim problemima

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić također je bila na sastanku premijera s predsjednicima Klubova zastupnika.

– Dali smo sve dodatne informacije o svim koracima koje je Vlada poduzimala, uključujući one od travnja kad smo prvi put imali neke indicije da nešto možda nije sasvim u redu, nakon izjave slovenskog ministra vanjskih poslova da iz pouzdanih izvora ima neformalne informacije da će presude ići u određenom pravcu, iako mi nismo imali nikakve informacije. I zatim o svim koracima koji su uslijedili i imat ćemo raspravu u srijedu u parlamentu – kaže Pusić. Vlada je, dodaje, Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji kao informacije poslala pisma.

– U njima ih se obavještava o zadnjim događajima i napisima u medijima, poslani su i ti sami napisi i prijevodi tih napisa, i zamolili smo Arbitražu da odgovori na to, da na neki način komentira jer smatramo, s obzirom na to da su u međuvremenu dva člana slovenskog tima dala ostavke, da to nešto govori o vjerodostojnosti tih napisa. U ovom trenutku čekamo definitivni stav. Odgovor je već stigao u tom smislu da je Slovenija dobila rok da se očituje o tome – naglašava Pusić koja poput premijera nije željela komentirati treba li slovenski ministar vanjskih poslova podnijeti ostavku zbog ovog skandala.

– To nije naša stvar, naša stvar je samo Arbitražni sporazum i pridržavanje svih njegovih odredbi, što obavezuje obje strane, i smatramo da je ovim postupcima prekršen Arbitražni sporazum – odgovara Pusić. Na pitanje jesu li sada dugoročno uništeni diplomatski odnosi sa Slovenijom, Pusić kaže kako nisu i ne mogu biti, ali Hrvatska će i dalje raditi na tim diplomatskim problemima, iako je ovo što se sada dogodilo veliki problem.

Nije željela dodatno objašnjavati daljnju proceduru, već je rekla da treba pričekati saborsku raspravu u srijedu na osnovu koje će Vlada poduzeti daljnje korake.

– Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum.U ovom trenutku slovenska strana prekršila je sporazum. Nije pitanje hoće li to sud uzeti u obzir, u ovom trenutku imamo te napise i ostavke članova slovenskog tima kao reakciju na to. Polako, to je ozbiljna stvar, korak po korak – zaključila je Pusić.

>> Vlada i oporba složni: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma!

>> Karamarko: Siguran sam da će Sabor pokrenuti proceduru izlaska iz tog ugovora

Komentara 74

DU
Deleted user
14:24 27.07.2015.

'Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum, Slovenija ga je prekršila' . Malo odvjetničke edukacije jer nije baš tako. Treba reći 'Hrvatska je jednostrano raskinula sporazum jer ga je Slovenija prekršila'. . Pa nek se Slovenci češu i znoje od muke.

DU
Deleted user
14:57 27.07.2015.

Doc. dr sci. Sancin je kao slovenski ekspert, uključena u arbitražu, priznala u mikrofon slovenskih medija da je prekršena arbitraža - ne moramo mi to ni konstatirati kad je evidentno. Uostalom, Erjavec je već "fasovao" i prije službenu opomenu arb. suda. Problemi tek nastupaju jer će Slovenija ujesen maksimalno zaoštriti i već treba imati spreman fond u MVP iz kojeg će se plaćati kazne našim ribarima jer će oni biti prva meta, čim počne sezona ribolova na list. Tamo će biti doista gadno, na rubu oružanog sukoba. Frustracija u SLO je ogromna, a frustracija rađa po pravilu agresiju!

MM
Mm2015
14:50 27.07.2015.

Hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije