Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Veleposlanik Ukrajine pojasnio veleposlaniku Rusije 'zašto ne može doći na slavlje'

oleksandr Levčenko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
10.02.2016.
u 10:19

Priznajem da sam bio pomalo zaprepašten kad sam dobio Vašu pozivnicu na prijem povodom Dana ruske diplomacije. Jer Rusija de facto vodi protiv Ukrajine rat u kojem su poginule tisuće mojih sunarodnjaka."

Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko odlučio je poslati otvoreno pismo veleposlaniku Rusije u Hrvatskoj Anvaru Azimovu kako bi mu pojasnio "zašto ne može primiti poziv na proslavu u povodu Dana ruske diplomacije. 

"Jer Rusija vodi rat protiv Ukrajine...", započeo je pojašnjavati Levčenko..

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vaša Ekscelencijo! 

Priznajem da sam bio pomalo zaprepašten kad sam dobio Vašu pozivnicu na prijem u povodu Dana ruske diplomacije. Jer Rusija de facto vodi protiv Ukrajine rat u kojem su poginuli tisuće mojih sunarodnjaka, okupirala je naš Krim i dio Donbasa, a ruska diplomacija, i Vi osobno, svesrdno tu agresiju opravdavate. Svakako, mogao bih ostaviti Vaš poziv bez odgovora, ali diplomacija uz svu kurtoaznost je lukava igra. Budući da ne želim dati povoda da se o meni kaže kako sam odbio pruženu ruku „prijateljstva i pomirenja“, odlučio sam javno objasniti zašto ne mogu primiti Vaš poziv na slavlje. Da sam ga prihvatio, time bih prešutno prihvatio i rusku okupaciju ukrajinskih teritorija, ponizio bih i sebe i svoju domovinu. Zato u pozivu koji izgleda kao prijateljska gesta osjećam skriveno omalovažavanje. 

Da stavim točku na i: ja jesam za pomirenje, ali ne za pomirenje sa zločinom. Ja vjerujem u obnavljanje prijateljstva između Ukrajine i Rusije. Ali samo tada kada Rusija bude vratila Ukrajini Krim i ostale zauzete teritorije, a svi oni koji su skrivili agresiju nađu se pred tribunalom negdje u Moskvi ili Haagu. 

Dotle, molio bih Vas, poštovani Veleposlaniče, da se ne opterećuje slanjem sličnih pozivnica meni.

>>Porošenko: Ukrajina mora u 2016. vratiti suverenost nad istokom zemlje

Komentara 8

DU
Deleted user
10:32 10.02.2016.

Kad se samo sjetim naših prolaznih uhljeba koji su odmah nakon VRA Oluja nazivali Beograd i tvrdili da su za sve krivi dr.Tuđman i ekstremisti zaboravivši lopove unutar komunističke partije koji su i organizirali rat na području Juge. Još i i danas raspravljamo o zločinima 91-5 a ne o tome tko je i na koji način opljačkao INA-u zbog čega je i ubijen Đureković kao i mnogi drugi koji su u borbi protiv kriminala u bivšoj Jugi preko noći nazvani Ustaše,četnici ili Balisti te likvidirani.

PE
pessimus
13:25 10.02.2016.

gospodine veleposlaniče tražili ste, dobili ste i u čemu je sad problem? obratite se onome tko vas je gurnuo u situaciju u kojoj ste trenutno. odgovor je u bruxelesu i washingtonu. neke stvari jednostavno nisu išle. pa zar ste moglili zamisliti da bi se američki i nato-ovi brodovi kočoperili na krimu, zar ste stvarno mislili rusima u ukrajini zabraniti uporabu ruskog jezika?

Avatar navijač
navijač
11:13 10.02.2016.

Nije to Josipović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije