Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.04.2017. u 07:00

Milorad Pupovac kaže kako sporna ploča "jednako prijeti i Vladi". I tu je u pravu

Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni” u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog logora i sve žrtve ustaškog režima.

Prvi je to od tri zaključka koje je saborski odbor za Ustav donio prije više od četiri mjeseca, a logična reakcija na takav zaključak bila bi automatsko micanje sporne ploče. Vlada se, međutim, odlučila na nečinjenje. Andrej Plenković vjerojatno se uplašio reakcije njemu nesklone desnice u HDZ-u pa je, umjesto micanja ploče, osnovao povjerenstvo koje bi u godinu dana trebalo riješiti sve nedoumice vezane uz Drugi svjetski rat i poraće.

Rezultat takve neodlučnosti je tužna slika triju zasebnih komemoracija na obljetnicu proboja jasenovačkih logoraša. U onoj koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće jučer je sudjelovala i oporba. Slika je, dakle, slična onoj otprije godinu dana, no tada je HDZ vodio Tomislav Karamarko, koji nimalo nije krio svoja politička uvjerenja.

Na čelu Vlade sada je “umiveni Europejac” Plenković, a ne treba zaboraviti ni da su čelnici SNV-a ujedno i u SDSS-u, stranci koja čini parlamentarnu većinu.

Milorad Pupovac tako poručuje da žali zbog odvojene komemoracije jer zna kako sporna ploča “jednako prijeti i Vladi”. I tu je u pravu. Samo slijepac ne vidi da je riječ o goloj provokaciji usmjerenoj protiv Vlade, prije svega protiv premijera. Žalosno je samo što oni koji su ploču postavili ne razumiju da time ne štete samo Plenkoviću nego i Hrvatskoj, a ako ne vjeruju, bilo bi dobro da pogledaju koji su sve veleposlanici sudjelovali u jučerašnjoj povorci.

A rasprave o kontekstu, o tome je li se pločom htjelo veličati NDH ili branitelje HOS-a, postoje li takve ploče i u drugim mjestima, u ovoj su priči posve promašene. Ovo nije “drugo mjesto”.

Ovo je Jasenovac, mjesto u kojem su ljudi stradali na temelju gnjusnih rasnih zakona i prema kojem će se svatko iole civiliziran odnositi s posebnim pijetetom. 

>>'Ploča u Jasenovcu je na zgradi koja je oteta Srbinu i u kojoj je bila komanda logora"

Ključne riječi

Komentara 90

BE
BEASY
07:29 24.04.2017.

Više nitko ne govori o pokoljunSrba nad Hrvatima u Domovinskom ratu,nego se evociraju događaji prije Krista,i o njima se trabunja svaki dan.Pa stvarno je sada D O S T A.

BB
bblc
07:27 24.04.2017.

Milorade bekrijo,sve si pare pokupio,drpio si tri zgrade,i ostale livade-kaže vaša 'pesma'.Parazitu živiš na Hrvatskoj grbači,zar si zaboravio?

KO
Komacero
07:28 24.04.2017.

A nikog od ovih likova nema na komemoraciji najvecog svjetskog logora u Novom Sadu gdje Draza Mihajlovic raportiro Hitleru da nema zivog Jevreja ni zivoh Hrvata na tlu Srbije.Degutantno od zidovskih udruga a i od hrvatske politike koja pojima nemaa o vlastitoj povjesti sramota zato nas prozivaju opancari i njihova zlocinacki popovi,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije