Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAZIVI DOVODE POTROŠAČE U ZABLUDU?

Vegetarijanska kobasica
 više neće biti kobasica?

Kobasica
Foto: Shutterstock
29.12.2016.
u 23:15

Pašteta je pašteta i kad je napravljena od graha, pa ne možemo kobasice zvati štapićima, poručuju vegetarijanci. Ministarstvo drži da se ti nazivi ne bi smjeli koristiti za vegetarijanske proizvode

Vegetarijanske kobasice, odresci, ćevapi, hamburgeri i slične delicije s predznakom “vege”, ako se pita saveznog njemačkog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta, uskoro bi u Njemačkoj mogle izgubiti pravo da ih se naziva imenima “mesnih” specijaliteta.

Schmidt, koji je i od europskog povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa zatražio jasno označavanje vegetarijanskih i veganskih proizvoda na nivou cijelog EU, smatra kako se “mesnim” imenima za proizvode namijenjene vegetarijancima i veganima, u kojima nema ni trunke mesa, kupci dovode u zabludu.

Kobasice, kotleti, odresci... za njega nikako ne mogu biti imena za nešto biljnog podrijetla pa poručuje proizvođačima da ne varaju potrošače nego svoje proizvode nazovu pravim imenom. Koja bi to imena bila, Schmidt ne sugerira.

No pitaju li se hrvatski “vege” proizvođači, dovoljna asocijacija da njihovi proizvodi nemaju mesa je i etiketa s imenima njihovih brendova na proizvodima poput Vegetariane ili Vegefino.

– Ako na proizvodu piše da je vegetarijanski, potrošači sigurno znaju što kupuju. Pa ne možemo naše hrenovke nazvati štapićima – kaže Damir Šket, direktor zagrebačke Vegetariane, koja se posljednjih godina na tržištu nametnula namazima, salamama, narescima i drugim bezmesnim proizvodima kojima su osnova sojini ili pšenični proteini te začini, bez kojih ne može ni većina industrijskih mesnih inačica.

Ako proizvod sliči na burger – onda je burger – bio on mesni ili vegetarijanski, tvrdi Šket, s kojim bi se teško složio naš poznati kulenar Tomislav Galović.

– Kakve kobase, kuleni i ostalo biljnog podrijetla – pita on – kad se zna da su to imena tradicijskih proizvoda s mesom.

Stalno ima nekih novih ideja. Eto vam sad i kobasica sa šaranom. Poštujem svačije pravo na različitost, no ovo danas je više pomodarstvo – tvrdi Galović te ističe kako kulen podrazumijeva delikatesu od najboljeg mesa domaćih slavonskih svinja.

No u čakovečkoj tvrtki Vegefino kulen podrazumijeva tofu, sejtan, soju, začine...

– Reakcija njemačkog ministra poljoprivrede nespretan je i loš odgovor na nezaustavljiv rast tržišta proizvoda biljnog podrijetla koji šteti i proizvođačima i potrošačima i dokaz je da stočarska industrija ima golem utjecaj na politiku pod geslom brige za potrošače.

Primjerice, potrošači se pitaju kako je moguće da kravlje mlijeko bude jeftinije od vode, a zna se koliki resursi trebaju biti uloženi, tko plaća sve te silne subvencije i tko je na kraju prevaren. To su realni problemi o kojima bi ministar poljoprivrede trebao govoriti – kaže Luka Oman iz Udruge Prijatelji životinja.

Ističe kako je logično da se proizvođači prilagođavaju potrebama tržišta i da trebaju i mogu raditi kobasice, paštete, salame, ćevape, majoneze... onakvog sastava kakav kupci traže, a traže ekološkije, zdravije i etičnije proizvode.

– Ako može postojati kobasica od konja, krave, svinje, nema razloga da ne postoji kobasica od graha, soje, leće, pšenice ili slanutka. Kupci se pritom nikako ne dovode u zabludu. To više ako se zna da i one životinjskog podrijetla, osim mesa, sadrže soju i druge biljne bjelančevine, pa su i dalje kobasice.

Potrošači će ih uvijek zvati kobasicama, samo što će netko kupovati kobasice od konjetine, a netko od soje – poručuje Oman. Iz Ministarstva poljoprivrede pak kažu kako proizvodi koji su namijenjeni skupini vegetarijanaca i vegana, a koji spadaju u kategoriju tzv. mesnih nadomjestaka, u pravilu ne bi smjeli nositi nazive vegetarijanska kobasica, pašteta...

Iako je većina potrošača upoznata s činjenicom da vegetarijanci ne konzumiraju meso i mesne proizvode pa neće ni očekivati meso u vegetarijanskoj kobasici, dio potrošača zbog takvih se naziva, tvrde, ipak može dovesti u zabludu. 

>> VIDEO Gdje jesti, što kušati? Popis neobičnih delicija na Adventu

Komentara 4

TH
than
00:18 30.12.2016.

Apsolutno se slazem. Neka smisle imena za svoja jela. Ne smeta mi nekada pojesti nesto sto nema mesa (cak mi nekada i godi), ali kobasica je kobasica. Sarma je sarma. Pasteta je pasteta.... Kada sam u guzvi to mi itekako znaci da vidim sto kupujem, a ne da citam jel' ovo kobasica sa mesom ili sa cime vec... Ili tko zna od cega pasteta. To su nazivi za stara mesna jela, a vi izmislite nazive za svoja....

Avatar DŠ.....
DŠ.....
00:18 30.12.2016.

Kobasica je smeće bez obzira bila "prava" ili vegetarijanska. Prezačinjena je i iznimno toksična za organizam.

Avatar Azriel
Azriel
06:31 30.12.2016.

Isto vrijedi i za pureću šunku. Zna se kaj je šunka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije