Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijska skupština

Povećali si naknade za rad za više od 300 posto godišnje!

Županijska skupština
Foto: ilustracija
1/2
09.03.2015.
u 20:09

Do sada su primali 500 kuna po sjednici, a naknadu su digli na 600 kuna i to od sada – mjesečno

Većina u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije, unatoč kritici javnosti, povećala si je večeras naknade za rad u Skupštini. Do sada su primali 500 kuna po sjednici, to im očito nije dovoljno nego su za svoj rad u skupštini županije, koja ima stopu nezaposlenosti više od 35 posto, naknadu digli na 600 kuna i to od sada – mjesečno. Umjesto prosječnih 2000 kuna, sada će primati najmanje 7200 kuna na godinu.

Za članstvo u Županijskim odborima smanjili su naknadu sa 500 na 300 kuna, ali opet uveli mjesečnu isplatu, pa su opet na dobitku.  Povećanje naknada za više od 300 posto godišnje izglasalo je 23 vijećnika  SDP-a, HNS-a, HSP-a, Laburista, DSU-a, HSU-a, Reformista, AHSS-a, SPH-a te SDA. 

Za županijski proračun to znači izdvajanje nekoliko stotina tisuća kuna više na godinu za naknade. No, župan Ivo Žinić se s tim ne slaže.

- Županijska većina je imala mogućnost da to izglasa i mi nismo mogli utjecati. No, ja i moji zamjenici im isplatu tih naknada nećemo nikad potpisivati. U Županiji koja ima 20.000 nezaposlenih, koja je lani završila 13 milijuna u minusu zbog nebrige upravo tih vijećnika i bivše županice, ima puno većih prioriteta o kojima županija i proračun treba brinuti, nego je isplata tih naknada – rekao je HDZ-ov župan Ivo Žinić.

SDP-ova koalicija branila je ovu odluku tvrdnjama kako i drugi gradovi i županije imaju puno veće naknade vijećnika, te da su vijećnike naknade manje nego su naknade upravnih i nadzornih odbora tvrtki u vlasništvu Županije. Rasprava je išla toliko daleko da su se pojedini vijećnici za govornicom žalili kako im djeca nemaju što jesti. Jedan od takvih je bio i Milivoj Tičarić, čelnik Demokratske stranke umirovljenika, koji je u vrijeme bivše županice Marine Lovrić Merzel, svaki mjesec primao 5.000 kuna neto za članstvo u famoznim Savjetima županice. USKOK tvrdi da je riječ o fiktivnim naknadama, tj. da su savjetnici, koji su bili i vijećnici, primali novac, a da nisu ništa radili nego im je tako plaćano za vjernost većini u Skupštini.

>> Josipović ima pravo samo na dvije dužnosničke plaće, a ne 6 plus 6

>> Sisak tone sve dublje i dublje, a vijećnici si povisili naknade do 300%

Komentara 17

Avatar imadunic
imadunic
20:40 09.03.2015.

Ivo Žinić (HDZ) protiv a to je ta glasovita socijala od SDP-a i HNS-a

KS
krao_sam
20:26 09.03.2015.

Tako je Ivo.Samo ti njima reci,ionako sve propalo pa bar da savjetnici imaju za sebe i svoje. u biti,jedan drugog savjetuju i za svaki savjet dobro si isplacuju. Divno .

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:57 09.03.2015.

Kupe srebrninu s Titanica. Prepredeni glodavci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije