Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srednje škole

Većina osmaša želi u opću gimnaziju i u ekonomiste, a nitko ne želi u zanatlije

Upisi u škole
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
06.07.2015.
u 15:50

Objavit će se u subotu 11. srpnja, a oni koji se ne upišu, imat će drugu šansu.

Više od 99 posto osmaša do petka je prijavilo srednjoškolske programe koje žele pohađati. Naime, od njih ukupno 43.178, među kojima je i 653 učenika iz inozemstva, čak 42.824 prijavilo je barem jedan srednjoškolski program koji želi upisati. Kao što je poznato, prijave su počele 26. lipnja, a osmaši svoj izbor od najviše šest programa mogu mijenjati sve do 12 sati 8. srpnja. U subotu 11. srpnja bit će objavljene rang-liste upisanih.

Pritisak na medicinske

Prema informacijama pomoćnice ravnatelja CARNET-a Barbare Kolarek, najviše kandidata, njih čak 30.712 na jednoj od svojih šest pozicija ima upisanu opću gimnaziju, a slijedi zanimanje ekonomist koje želi 13.772 kandidata. Jezičnu gimnaziju odabralo je njih 10.074, a u prirodoslovno-matematičku 8701.

Ipak, najveća borba za upis vodit će se među kandidatima koje se žele upisati u program medicinskih sestara, hotelijersko-turističkog tehničara ili komercijalista gdje se za jedno planirano mjesto natječe čak pet kandidata. Među gimnazijama najveći će pritisak biti na jezične u kojima se za jedno mjesto natječe 4,7 kandidata te prirodoslovno-matematičke s nešto više od tri kandidata na jedno slobodno mjesto.

Izravan upis u srednje škole imaju učenici koji su pojedinačno osvojili neko od prva tri mjesta na državnom natjecanju, a ostali dobivaju od jedan do četiri boda koji se dodaju uspjehu u četiri posljednja razreda osnovne škole. Superodlikaša sa 5,0, prema podacima dr. Borisa Jokića, voditelja reforme kurikuluma, u generaciji bude oko pet posto, što znači da ih ove godine ima maksimalno oko dvije i pol tisuće.

Najveći pritisak i ove godine bit će na desetak najatraktivnijih gimnazija u Hrvatskoj.

Prošlih godina neke od njih su od ministarstva tražile odobrenje za upis dodatnih razreda, a ove godine one koje su za to imale uporište organizirale su dodatnu provjeru znanja, odnosno svojevrsni prijemni ispit. Za redovne programe to se nije moglo i bit će dopušteno tek od sljedeće školske godine, no gimnazije koje imaju međunarodni program, poput zagrebačke Petnaeste gimnazije, na taj su način željele napraviti selekciju kandidata.

Nitko neće u ratare

Novi Pravilnik o elementima i kriterijima za upis u srednje škole to im donekle omogućava. Naime, u članku 5 kaže da “za upis u međunarodne programe može se provoditi provjera znanja koju propisuje i provodi škola”. Na temelju toga učenik može dobiti maksimalno pet bodova, koji će za neke učenike biti presudni, dakle selekcijski.

– Nisam sigurna je li to u redu budući da u članku 5 Pravilnika piše da provedena provjera znanja ne smije biti eliminacijska. Nije nam jasno što će to značiti mojoj kćeri – komentira majka učenice koja se želi upisati u međunarodni program zagrebačke Petnaeste gimnazije. Za sve ostale gimnazijske programe prijemnih ispita ove godine ne smije biti. Za razliku od gimnazijskih i programa medicinskih sestara, ekonomista, komercijalista, hotelijersko-turističkih tehničara nikakvog ili gotovo nikakvog interesa nema za ratara, tehničara za obrađivačku tehniku, tehničara zaštite prirode, pomoćnog obućara, glazbenika eufonista, dimnjačara JMO, alatničara JMO, parketara...

>>Izravan upis dopustiti svima, a selekciju raditi nakon 1. godine

>>Svaka srednja škola sama odlučuje 
hoće li uvesti bodovni prag

Komentara 10

CA
campa
16:17 06.07.2015.

Posve logično.Pa tko će u zanatlije kad se radi za minimalac ili se ne dobivaju plače po nekoliko mjeseci.Samo su rijetki poslodavci u Hrvatskoj koji svog radnika istinski nagrađuju za njegov rad.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:42 06.07.2015.

Tko je vidio raditi, u drzavi u kojom se najvise isplati baviti prodajom ljudi. Tako su se raznorazni trgovci ljudima (Tipa Mamic) obogatili, pa nisu djeca luda da idu raditi I onda ne primate place mjesecima dok se "poduzetnik" vozi u najnovijem Bentley-u.

Avatar NoProfit
NoProfit
16:50 06.07.2015.

svi hoće u uhljebe. opći ves. tomu je kriva država što dopušta takve škole i školovanja s kojima nakon završetka znaš isto kao i na početku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije