Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potop u gradu

Herojska akcija kod Dubrovnika: Spasili sedmero ljudi, među njima dvoje djece

poplave dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/32
12.09.2014.
u 17:15

Policijski djelatnici izveli su akciju spašavanja u kojoj su iz jedne kuće spasili su čak sedmero ljudi

MeteoUNIQA je izdala upozorenje drugog stupnja najavljujući obilnu i jaku kišu. Upozorenje vrijedi za poštanski broj 10000 (Zagreb) i to od 20 sati danas do sutra u 9 sati.

Kod potoka i malih rijeka postoji opasnost od poplava većih razmjera, jezera se mogu izliti, kod dugotrajnih kiša raste opasnost od poplava i na većim rijekama, priopćili su iz MeteoUNIQA-e.
Prijeti opasnost od odrona i klizišta, moguće su poteškoće u cestovnom i željezničkom prometu, postoji opasnost od poplava u podvožnjacima, velika opasnost od akvaplaninga, u cestovnom prometu djelomično će biti znatno smanjena vidljivost. U područjima s visokim vodostajem mogu biti poplavljeni ceste i podrumi, moguć je porast razine podzemnih voda, a neasfaltirani putovi mogu postati neprohodni.

Potop u Dubrovniku

Ovogodišnji rujan već je osigurao klimatološku kategoriju “ekstremno kišan” u većem dijelu zemlje iako je prošla tek trećina mjeseca, zaključio je meteorolog Rade Popadić s portala Crometeo.hr. Dubrovnik je već oko 11.30 sati zahvatilo snažno nevrijeme s kišom koja je poplavila ulice.

Na mjernoj postaji Dubrovnik Petka palo je 32 litre kiše po četvornome metru, a čak 64 na postaji Dubrovnik Mandaljena između 10 i 12.30 sati, javlja Crometeo. Dok je veći dio Dalmacije u petak ujutro uživao u pretežno sunčanom i toplom vremenu, grmljavinski oblaci stvorili su se nad dubrovačkim područjem i satima obnavljali na istom mjestu.

Zbog velike količine kiše u kratkom vremenu poplavljene su brojne dubrovačke ulice, ali i Stradun, koji je za nevremena bio pun turista. Osim kiše, nevrijeme je donijelo novi pad temperature zraka pa je upravo Dubrovnik s izmjerenih 17  stupnjeva u 12 sati bio najhladniji grad na obali.

Policajci u Kuparima iz jedne kuće spasili čak sedmero ljudi

Poplave su stvorile probleme i u Kuparima kod Dubrovnika. Tamo su danas policijski djelatnici izveli akciju spašavanja u kojoj su iz jedne kuće spasili su čak sedmero ljudi, javlja dubrovackidnevnik.hr.

Među onima koje su spasili bilo je i dvoje male djece te jedna nepokretna osoba koju su spasili od sigurne smrti te je prevezli u bolnicu.

Današnja ciklona će nad unutrašnjost zemlje stići u prvom dijelu subote

Novi grmljavinski oblaci u prvom dijelu petka stvaraju se nad sjevernom Italijom, gdje se formira novi ciklonalni centar. Kao ni jučerašnja, ni današnja ciklona neće imati tipičnu stazu od Jadrana prema jugoistoku, nego će se s područja srednjeg Jadrana centrom tijekom večeri premjestiti nad kopno i preko područja BiH stići nad unutrašnjost zemlje u prvom dijelu subote.

Jutarnji sati donijeli su tek prolaznu stabilizaciju vremena. Zbog vedrije noći sa slabim vjetrom, minimalne jutarnje temperature zraka bile su niže u odnosu na prethodne dane. S obzirom na to da se očekuje naglo produbljivanje ciklonalnog centra iznad srednjeg Jadrana tijekom večeri i njegov ulazak s mora nad kopno, u ovakvim situacijama realno je očekivati ciklonalnu plimu na dijelu obale praćene jakim lebićem koji će u dijelu Dalmacije u drugom dijelu večeri zamijeniti jugo. 

 

Vrlo promjenjivo

Danas tijekom dana na cijelom Jadranu bit će vrlo promjenjivo. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremena sunčanija razdoblja. Više sunčanih razdoblja ujutro, minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16 stupnja Celzijusa, uz obalu i na otocima od 17 do 21 stupnja Celzijusa. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 18 do 25 Celzijusa.

Sutra se nastavlja vrlo promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Više suha i sunčana vremena u drugom dijelu dana, na sjevernom Jadranu bit će bure i tramontane, u Dalmaciji će većinom puhati slab do umjeren lebić ili jug. Jutro još malo svježije, najviše dnevne temperature od 18 Celzijevaca ponegdje u Istri do 25 stupnjeva Celzijusa u južnoj Dalmaciji

U nedjelju će biti znatno stabilnije u odnosu na prethodne dane uz više suha i sunčana vremena. Sunčanije će biti na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će ponegdje biti slabe kiše ili pljuskova. Noću tiho ili burin, danju će puhati većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13 stupnja Celzijusa, uz obalu i na otocima od 14 do 19 stupnja Celzijusa. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 19 do 24 Celzijusa.

>> Kolaps u Vodicama, nevrijeme stiglo do Splita i Dubrovnika! Poplavljene kuće, škole...

>> Jako nevrijeme u Dalmaciji: Padala tuča, poplavljene ceste i dvorišta

Komentara 14

OB
Objektivno...
19:45 12.09.2014.

Ministre Ostojić, a gdje su sada oni humanitarci iz Crvenog križa s kojima ste prije sepse bili u HTV studiju kod Maje Sever? Jel još prebrojavaju drugi dio od onih šezdesetak milijuna kuna što smo zvali 060 9011 a da pojma nemamo kome koliko ide od onih 6,25 kn. Tražite taj ugovor sa privatnim poduzetnikom i vidite što piše u članku 17.? Pa nam javite...

DO
dostatoga
14:58 12.09.2014.

objavljeno je kao da se ocekuje kataklizma epskih razmjera... novinar na tripu

ZG
zgblabla
10:18 12.09.2014.

Naš dragi premjer pije gemište s društvom u Jaski ,a svaki normalni premjer bi organizirao i opremio inerventne postrojbe za postoječe i nadolazeče "bujice".KAVA JE OVO SRAMOTA OD VLADE I PREMJERA!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije