Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

'Već ove godine vidjet ćemo stabilizaciju udjela javnog duga i spuštanje BDP-a ispod 86 posto'

Zdravko Marić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
03.05.2016.
u 16:00

Marić ističe da se projekcije za ovu godinu za Hrvatsku odnose na razdoblje zaključno do 22. travnja i da ne uzimaju u obzir Program konvergencije i Nacionalni program reformi, koje je Hrvatska poslala Europskoj komisiji.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je ocijenio da možemo biti zadovoljni najnovijim prognozama Europske komisije (EK) vezanim uz hrvatski gospodarski rast u 2016. te istaknuo da su projekcije rađene do 22. travnja, što znači da nisu uzeti u obzir Program konvergencije i Nacionalni plan reformi.

"Bez obzira na blagu korekciju naniže, možemo biti zadovoljni projekcijama. One su još uvijek blizu onima koje smo i mi uzeli u procesu planiranja proračuna za ovu godinu. To je velik iskorak za Hrvatsku, jer radimo na vjerodostojnosti i kredibilitetu ukupne ekonomske politike i ekonomske statistike", izjavio je Marić na konferenciji za novinare u Vladi.

Marić ističe da se projekcije za ovu godinu za Hrvatsku odnose na razdoblje zaključno do 22. travnja i da ne uzimaju u obzir Program konvergencije i Nacionalni program reformi, koje je Hrvatska poslala Europskoj komisiji.

Pozitivnima za Hrvatsku ocijenio je fiskalne projekcije koje predviđaju deficit opće države u ovoj godini od 2,7 posto bruto domaćeg proizvoda. "One pokazuju da je Hrvatska na pravom putu i da je vratila povjerenje i vjerodostojnost svoje fiskalne politike", kazao je, dodavši da su te projekcije praktički identične Vladinima.

Što se tiče javnog duga, naglašava da procjene EK-a nisu uzele u obzir aktivnosti koje je hrvatska Vlada najavila vezane uz aktivaciju državne imovine i da zato Komisija očekuje blagi porast duga u ovoj godini. "Mi smo uvjereni da ih u tijeku godine možemo i hoćemo razuvjeriti i da ćemo već ove godine vidjeti, ne samo stabilizaciju udjela javnog duga u BDP-u nego i njegovo blago spuštanje na razinu od nešto ispod 86 posto BDP-a", izjavio je Marić.

Što se tiče rizika povezanih s procjenama EK-a, Marić je kazao da postoje negativni i pozitivni rizici, te kao negativne izdvojio usporavanje rasta na globalnoj razini, a na domaćem planu provedbu reformi. Kao pozitivne rizike izdvojio je gospodarske pokazatelje u prva tri mjeseca ove godine koji su pokazali rast industrijske proizvodnje, potrošnje na malo i građevinske aktivnosti, ali i turističku sezonu.

 Na upit novinara o stavljanju u funkciju državne imovine, Marić je kazao da je cilj u ovoj godini na taj način prikupiti 1,6 milijardi kuna, ali nije želio govoriti o konkretnim imenima tvrtki istaknuvši da će se Vlada voditi ekonomskim i financijskim parametrima vrednovanja i biranja najboljeg trenutka za pojedine transakcije.

"Značajan dio državne imovine nije u punoj upotrebi, a naša ideja nije da se ona koristi samo za krpanje proračunskih rupa nego stvaranje dodatne vrijednosti i novu zaposlenost", rekao je Marić, ukazavši posebno na nekretnine koje se mogu staviti u funkciju turizma.

Na upit novinara o napetostima unutar Vlade, Marić je kazao da to se trudi da to ne utječe na njegov rad jer "želimo poslati vrlo jake i jasne poruke". Podsjetio je da Hrvatska za plaćanje kamata izdvaja 3,6 posto BDP-a i da je to prioritet, pored gospodarskog rasta i zapošljavanja. "Kamate koje plaćamo drže me budnim po noći", kaže ministar financija.

U pogledu dugova građana i rješavanja problema blokiranih, Marić je kazao da prvo treba analizirati koje bi rješenje bilo najbolje.

>> Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu

Komentara 4

Avatar deziderij
deziderij
08:07 04.05.2016.

Gdje li ovaj vidi potvrdu svojih izjava ? Uglavnom obećavajuća laprdanja koja su u pravilu bez realnog pokrića ? Kome stalno prodaje muda pod bubrege ?

Avatar emilsalis
emilsalis
17:14 03.05.2016.

Doktore cestitam na naporima ...Samo da se jos resite onog sto Vam na glavu visi........iz HDZ je.... al opet bolje i to nego da se drogira

ZA
Zagrebcani
20:13 03.05.2016.

Da ce se cetiri godine svi gradani Hrvatske bolje zivjeti nego danas, to je politicka izreka, obicno bez osnove. Gdje su planovi da se to moze potvrditi? Zar je prodaja drzavne imovine, uvodemje dodatnih taksa,dva auta-nema djeceg doplatka , zar je to gopspodarski rast? Sadasnja Hrvatskla Vlada nije pokazala zrelost i mudrost u donosenju odluka i posteno bi bili da su novi izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije