Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je kriv

Već devet mjeseci nema cjepiva protiv tetanusa

cjepivo
Foto: Thinkstock
1/2
03.08.2015.
u 16:45

Nakon normalizacije nabave Di-Te-Per 
cjepiva moći će se procijepiti i djeca koja pet godina navršavaju iduće godine

Već pola godine kći mi se ne može cijepiti jer cjepiva nema, požalio se na društvenoj mreži jedan otac. Cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca u Hrvatskoj nema još od studenoga prošle godine. Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom svibnja uspio je nabaviti manje količine cjepiva DTP (Di-Te-Per), uz pomoć Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode i one su odmah usmjerene za cijepljene djece koja iz različitih razloga nisu završila primovakcinaciju, a starija su od dvije godine.

Umirujuće izjave

Od mjerodavnih smo prije nekoliko mjeseci slušali umirujuće izjave o kratkotrajnoj nestašici koja će se riješiti kroz mjesec dana, interventnom uvozu i uvjeravanja da zbog visoke procijepljenosti populacije ne može doći ni do kakvih posljedica, odnosno širenja iskorijenjenih bolesti. Međutim, Hrvatska nije jedina zemlja suočena s problemom nestašice cjepiva već je riječ o globalnom problemu. Većina zemalja srednje, južne i istočne Europe ima velikih poteškoća s nabavom Di-Te-Per cjepiva, kao i takozvanih „5u1" i „6u1" cjepiva, kažu u Službi za epidemiologiju HZJZ-a. Nestašice idu do te mjere da neke zemlje zbog toga mijenjaju programe cijepljenja i vraćaju se na prije korištena cjelostanična cjepiva.

– Uzrok nestašice je nerazmjer proizvodnje i potražnje kombiniranih cjepiva koja sadrže acelularni pertusis na globalnoj razini. Mnoge zemlje s jako velikim brojem djece, primjerice Pakistan, prelaze na acelularno cjepivo, a s obzirom na njihovu brojnost skokovito raste potražnja za cjepivima. Proizvođač će radije prodati na tržište koje naručuje milijun doza nego nekoliko tisuća – objašnjava dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Nestašica pak BCG cjepiva uvjetovana je preseljenjem proizvodnih pogona. Zbog svega se planira realizacija zajedničke nabave cjepiva na razini svih 28 članica EU-a.

Kalendar cijepljenja lani je izmijenjen i prešlo se na 6u1 cjepivo. Sada se protiv difterije, tetanusa i hripavca djeca docjepljuju s navršenih pet, a ne više tri godine.

Pumpanje cijena

– To znači da se djeca koja su navršavala tri godine u 2014. nisu trebala docjepljivati jer će se cijepiti prema novom Programu tek s pet godina, u 2016., a oni koji su navršili pet godina u 2014. ionako su se već trebali docijepiti u 2012. ili 2013. godini kada su imali tri godine. Stoga, ako dijete sada ima 5 ili 6 godina, trebalo je biti cijepljeno 2013. godine. Nadamo se da će kroz kraće vrijeme doći do normalizacije nabave ovog cjepiva te će se moći procijepiti i oni koji navršavaju pet godina iduće godine i oni koji iz raznih razloga kasne s docjepljivanjem. – odgovor je iz HZJZ-a.

Kad se dogodila poplava u Posavini prošle godine, Imunološki zavod još je imao zalihe cjepiva protiv tetanusa, no dogodi li se neka velika elementarna nepogoda zbog koje će trebati masovno cijepljenje, pitanje je kako će se cjepiva brzo moći nabaviti. Apsurdno je, ali jedno od osnovnih cjepiva proizvodi sve manje proizvođača jer se tom dugo poznatom antigenu više ne može "pumpati" cijena.

>> Cjepiva protiv HPV-a u Europi na provjeri

Komentara 2

OB
ObrenM
18:47 03.08.2015.

Videci skrb prema bolesnim i nemocnima i najbolji covjek pozeli sve najgore ovoj sebicnoj vlasti na celu sa tatom i ministrom,koji uspjesno brodi prema petoj aferi.

FI
Fisherman
20:07 03.08.2015.

Kad nas nisu uspjeli pobiti mecima sad nas zele iskorijeniti otrovanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije