Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VANDALIZAM

Varivode: Šibenčanin (47) osumnjičen da je srušio spomenik

varivode (1)
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
23.04.2010.
u 15:55

Pozivam policiju i pravosuđe da završe posao koji nisu završili u ovih 15 godina. Dakle da one koji su to učinili tretira onako kako ih pravosuđe treba tretirati - ustvrdio je Milorad Pupovac.

VARIVODE - Zbog sumnje da je tijekom protekle noći oštetio spomenik u Varivodama, tijekom dana je priveden 47-godišnjak iz Šibenika, kako se saznaje iz policije.

Tijekom noći srušen je drveni spomen-križ posvećen devetoro mještana ubijenih krajem kolovoza 1995. godine nakon vojno-redarstvene akcije Oluja u Varivodama, selu kod Kistanja. Drveni križ, na kojem je pisalo "mučki ubijenim u Varivodama" je polomljen, a drvena ploča s imenima žrtava koja se nalazila pod križem je nestala.

- Rano sam legao jer sam bio umoran, pa sam negdje oko ponoći, ali nisam siguran, čuo neki udarac. Mislio sam da je možda mačka. Ali kad sam ustao jer sam krenuo u Knin, vidio sam porušeni križ - kaže Đura Ilijašević iz kuće nadomak spomeniku, koji je sestri Leposavi Berić stigao u posjet iz Srbije.

Policija je obavila očevid i podigla kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog kaznenog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari, koje se dovodi u vezu sa zločinom iz mržnje.

Neslužbeno doznajemo da je policija u kninsku postaju privela osobu koja je sudjelovala u prometnoj nezgodi koja se dogodila nedaleko od razbijenog spomenika.

Do križa su poslijepodne počeli pristizati deseci mještana iz okolnih sela te politički predstavnici srpske manjine: načelnik Kistanja Slobodan Rončević, dožupan Milan Rašković, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ilija Krneta i brojni drugi.

Rončević je osudio vandalizam i potvrdio da bi ovaj događaj mogao imati veze s nedavno objavljenom namjerom kistanjskih SDSS-ovih vlasti da zamijene imena ulica nazvanih po hrvatskim braniteljima, dr. Tuđmanu i sl., imenima osoba iz srpske kulturno-političke ili vojne povijesti.

Oko 14 sati stigao je i Milorad Pupovac i položio vijenac pored križa.

- Koristim priliku da pozovem i policiju i pravosuđe da nakon 15 godina završe posao koji nisu završili u ovih 15 godina. Dakle da one koji su to učinili tretira onako kako ih pravosuđe treba tretirati - ustvrdio je Pupovac te pročitao imena žrtava u Varivodama i Gošićima.

Jovan Berić, kojemu su tada ubijeni otac i majka, pozvao je policiju da pronađe krivce i za rušenje spomenika i za ubojstva jer, kako je rekao, "možda se radi o istima". Kritizirao je i srpske čelnike da su došli tek kada je spomenik srušen iako su obećavali da će doći ranije, ogorčen i što "nisu iskoristili svoj autoritet" i ubrzali potragu za odgovornima za zločin u Varivodama iz 1995. godine.

Komentara 55

Avatar vh1
vh1
16:51 23.04.2010.

Valjamo se u ovom usmrđenom balkanskom blatu. Orgijanje primitivaca pod kišobranom bezumlja se nastavlja i traje još od sarajevskog atentata. Ovo je ples vampira. Otriježnjenje će biti bolno i tragočno. To će biti dan kada vjerovnicima budemo morali vratiti 455 milijardi + kamate vanjskog duga. Dužnici nemaju nacionalnu pripadnost. Svi su isti.

HA
Harrawath
17:07 23.04.2010.

a ja pozivam pupovca da se ispriča za zločine koji su počinili hrvatski srbi an hrvatskom narodu neka se ide pokloniti žrtvama na vukovarskom groblju.

BG
bgcd
20:02 23.04.2010.

Sa zapepascenjem sam procitao da u Srbiji postoji 6./sest/ hrvatskih skola,u radikalnoj stranci uskoro cemo pokrenuti inicijativu da se to pod hitno ukine i posalje u normalne skole ,ko nece ima voz ,moze i vlak , granica nije daleko,nece vam do veka biti na vlasti zuto plavi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije