Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smijenjeni ravnatelji bolnica:

'Varga objavljuje lažne podatke o bolnicama'

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.01.2015.
u 10:38

Svoje rezultate ravnatelji bolnica dokazuju dokumentima

Podaci o poslovanju na temelju kojih je ministar zdravlja prim. Siniša Varga smijenio sanacijske upravitelje četiriju kliničkih bolničkih centara – nisu točni! Smijenjena sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre milosrdnice dr. Vesna Šerić, njezin kolega sa zagrebačkog Rebra dr. Zlatko Giljević te Saša Lamza, smijenjeni upravitelj KBC-a Osijek, službenim dokumentima iz bolničkih sustava potvrđuju nam kako ministrova odluka doista nije imala nikakve veze s njihovim poslovanjem.

Štoviše, otvoreno kažu da su ga na sastanku 19. siječnja i upozorili da barata netočnim podacima te da su realizirali zadane sanacijske programe. No ministar nije dočekao i formalnu potvrdu njihovih riječi, odnosno izvješće o ostvarenju programskih mjera sanacije te ih je smijenio prije nego što je izvješće dobio! Bio je to prvi i zadnji sastanak ministra sa šefovima najvećih hrvatskih bolnica koji su odlučili odgovoriti ponajprije zbog, kako kažu, ministrove manipulacije brojkama i nepravednog omalovažavanja njihova i rada ljudi u bolnicama kojima su donedavno upravljali.

Iz Splita na račun Rebra

– Nakon smanjenja limita 2012. godine za 17 posto HZZO je u svibnju 2013. jednostrano i drastično smanjio cijene usluga za 30-50 posto i time sebe doveo u pozitivno stanje, a sve ostale gurnuo u minus. To je način upravljanja zdravstvom! Postiglo se to da KBC-i za plaće danas daju 80-85 posto budžeta, a za hladni pogon ukupno i više od budžeta koji dobiju od HZZO-a, što znači da za pacijente ne ostaje ništa, odnosno da bi liječio, moraš stvarati minus – objasnio je dr. Zlatko Giljević koji je upravljao sanacijom najveće hrvatske bolnice.

U takvoj situaciji drastično smanjenih cijena i limita bolnice su se svakako snalazile pa su pacijente preusmjeravale u druge bolnice, recimo na Rebro su na kemoterapiju dolazili pacijenti iz Splita, što ide, naravno, na račun Rebra, a Split se tako riješio troška. Isto se dogodilo s djetetom iz Slavonskog Broda, koje tamo nisu mogli liječiti jer su u sanaciji, a za koje lijek mjesečno košta 600.000 kuna, ili dvama pacijentima koja su također primili iz Klaićeve bolnice, čije liječenje ukupno košta oko više od milijun kuna mjesečno.

– Toliko troši jedna velika klinika ili cijeli naš laboratorij, ali ravnatelje nitko nije htio ni saslušati – kaže dr. Giljević i ističe kako sav posao koji su odradili iznad određenog im limita – nisu mogli naplatiti te da nikada za taj posao nisu od HZZO-a dobili novac! Rebru je, nadalje, lani određen deset milijuna kuna manji limit, a 80 posto odlazilo je na plaće zaposlenika, dok je cijelu prošlu godinu limit Rebra bio dostatan samo za hladni pogon bolnice.

– Uz to nije bilo dovoljno što se smanjuje budžet za pacijente (50%), nego su u lipnju prošle godine na listu ušli novi lijekovi, od kojih je 20-ak vrlo skupih, potrošnja Klinike za onkologiju narasla je od lipnja za milijun kuna mjesečno, a limit HZZO-a se smanjivao! Smanjivana su sredstva, a povisivao se standard liječenja – opisuje dr. Giljević situaciju u kojoj je morala poslovati najveća bolnica. No zadani plan sanacije je realiziran, što dr. Giljević potkrepljuje izvješćem u kojem su nabrojeni svi dogovoreni zadaci i projekti te je evidentna njihova realizacija. Ista je situacija i u KBC-u Sestre milosrdnice, čiju je sanacija vodila dr. Vesna Šerić koja je dobila i nagradu za najbolju akutnu bolnicu u zemlji.

– Dobijem nagradu, a onda sam najednom nesposobna! Posljednja tri mjeseca uspjela sam poslovati pozitivno i ministar svojim brojkama obmanjuje javnost – jasna je dr. Šerić kojoj je, kao i ostalim smijenjenim sanacijskim upraviteljima, ponuđena nova funkcija. Štoviše, upraviteljima Osijeka i Rebra ponuđene su funkcije u Ministarstvu zdravlja. Doktorica Šerić dokumentacijom nam dokazuje kako je, među ostalim, iskorištenost kapaciteta bolnice u Vinogradskoj prošle godine bila ili veća ili na istoj razini kao i godinu prije.

– U uvjetima kad su ukupni prihodi smanjeni za oko 80 milijuna kuna uspjeli smo maksimalnom racionalizacijom troškova poslovanja učiniti uštede smanjenjem svih rashoda na ukupnom iznosu od otprilike 135,60 milijuna kuna, dok su ukupne obveze prema dobavljačima smanjene za 70 milijuna. Također, u zadnjem kvartalu 2014. KBC Sestre milosrdnice unatoč teškim uvjetima poslovanja fakturirao je iznad ugovorenog limita HZZO-a 8,46 milijuna kuna – argumenti su dr. Šerić. Da su ministra zdravlja na sastanku 19. siječnja upozorili na opisane probleme u poslovanju, potvrđuje i Saša Lamza koji je upravljao sanacijom osječke bolnice.

Trend smanjenja prihoda

– Sanacijski upravitelji na spomenutom sastanku upozorili su na uvjete u kojima zdravstvene ustanove posluju posljednje tri godine, a na koje oni kao sanacijski upravitelji nemaju gotovo nikakvog utjecaja. KBC Osijek je 2012. i 2013. godinu završio s pozitivnim financijskim rezultatom, a 2014. s manjkom od 13 milijuna kuna.

U 2014. godini HZZO je KBC-u Osijek smanjio prihod za 55 milijuna kuna. Ako pogledamo izdatke, najveći udio čine izdaci za zaposlene, lani su iznosili 405 milijuna i činili 88% limita uplaćenog od HZZO-a – opisao je "krvnu sliku" osječkog KBC-a njegov donedavni sanacijski upravitelj dodajući kako su tijekom tri godine uspjeli u prosjeku godišnje smanjiti izdatke za pet posto, no da taj trend nije mogao pratiti trend smanjivanja prihoda od HZZO-a.

>>Posao bez javnog natječaja: Varga platio 7 milijuna kuna Vojkoviću za posredovanje

>>Varga: Sada imamo nove ljude, znaju sve rupe gdje curi novac

Komentara 20

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
10:52 28.01.2015.

Nema sreće u jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske. Umjesto da iseljena Hrvatska (Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland te europske razvijene zemlje) "pokloni Hrvatskoj kadrove koji će je znati voditi u suvremnom svijetu, oni su njprije davši novčanupomoć Hrvatskoj tražili političkuu pomoć domovinske Hrvatske da bi ih domovinska Hrvatska primila u elitu. Zbog toga Hrvatska tetura, a predstavnici iseljene Hrvatske u njezinoj vlasti nikako da pokažu svoje političke državničke, poslovne i organizacijske kvalitete, već se s tom domaćom elitom nastoje izjednačiti u svakom pogledu. "Plači, voljena zemljo!"

Avatar @promatrač
@promatrač
10:47 28.01.2015.

Ne shvaćam kod ministra Viagre svega je manje i manje sve se skuplja i nestaje umjesto da se širi i raste. Mislim da to nije njegovo pravo ime.

LU
lukateli1
10:54 28.01.2015.

Sada ce se javiti Zoki sa nekom recitacijom ili Zokicka sa prijedlogom mjera stednje kroz tanju prehranu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije