Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj zatišja

Val od 30 tisuća migranata dolazi na hrvatske granice

05.11.2015., Slavonski Brod - Od jutarnjih sati u Prihvatno-tranzitni centar Slavonski Brod vlakovima iz Sida stiglo je 2200 izbjeglica. Po izlasku iz vlaka prolaze registraciju, a potom odlaze u satore u kojima ce se odmoriti prije nastavka putovanja za
Foto: Pixsell
1/7
08.11.2015.
u 00:05

Hrvatska policija kaže da nisu angažirali dodatne ljude jer smatraju da i s postojećim snagama mogu sve odraditi

Zbog štrajka koji je bio u Grčkoj priljev izbjeglica u Hrvatskoj proteklih je dana bio slabiji nego u posljednjih sad već gotovo dva mjeseca. Međutim, štrajk je završio, trajekti s otoka redovito plove, pa se na putu prema Srbiji, a onda i Hrvatskoj, nalaze tisuće i tisuće ljudi. MUP potvrđuje informacije da je na putu oko 30.000 migranata koji bi u noći na nedjelju trebali početi dolaziti na hrvatsku granicu.

Novac iz Bruxellesa

– Prema našim informacijama, prema Srbiji ide više od 10.000 izbjeglica. Bit će prvo registrirani u Preševu, a zatim prevoženi do željezničkog kolodvora u Šidu odakle ćemo ih potom transportirati do Slavonskog Broda – rekao je povjerenik za izbjeglice i migrante općine Šid Ivica Jović. Srbijanska strana će izbjeglice zadržavati u nekoliko prihvatnih centara kako bi se izbjegla situacija da se na kolodvoru okupi prevelik broj ljudi, što bi moglo dovesti do nereda. Hrvatska policija kaže da nisu angažirali dodatno ljudstvo za pojačani priljev izbjeglica jer smatraju da i s postojećim snagama mogu odraditi sve potrebno, a jučer poslijepodne kamp u Brodu bio je prazan.

Sredstva iz kriznih fondova koje je Europska komisija odobrila Hrvatskoj, a riječ je o 16,4 milijuna eura, bit će utrošena ponajprije na dosadašnje pokrivanje troškova krize koja dnevno stoji oko dva milijuna kuna.

Osim za zbrinjavanje i prijevoz migranata, u taj su iznos uračunati i dodatni troškovi, primjerice, plaćanje prekovremenih sati policajcima. Ostatak sredstava rasporedit će se na daljnji prihvat izbjeglica.

Prosvjedi u Njemačkoj

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da će granice braniti žicom, policijom, pa i vojskom, i da to što više "nije samo hipotetička pretpostavka". Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je uspostavu "sigurnih zona" u Afganistanu u koje bi bili vraćani migranti, a buru u toj državi – u kojoj su jučer pripadnici organizacije AFD prosvjedovali protiv imigranata – izazvala je izjava ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizièrea da će "Sirijci dobivati supsidijarnu zaštitu, a ne azil".

To bi značilo da im se odobrava boravak od godine dana bez dovođenja obitelji. Ministra su demantirali iz – ministarstva.

>> Njemački ministar: Izbjeglicama više nećemo automatski dodjeljivati status azila

>> U Berlinu prosvjedovalo 5.000 ljudi: 'Spasimo Njemačku. Zaustavimo Merkel'

Komentara 18

NE
Nepobjedivi
00:35 08.11.2015.

Prema starom novinarskom pravilu da je vijest kad čovjek ugrize psa, a ne kad pas ugrize čovjeka, ovo više nije nikakva vijest. Laku noć, probudite me kad Hrvatska stavi žicu na granicu ili Angela Burka podnese ostavku.

KR
kruško1
07:29 08.11.2015.

jeli dosta?

Avatar vatrogasac
vatrogasac
09:09 08.11.2015.

Ja nikako ne mogu shvatit ove boljševike,ako čovik,točnije Orban želi zaštiti svoju državu i granice i u tome ima podršku svog naroda ne vidim što je tu sporno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije