navigacija Hrvatska 2
Utrka za UN

V. Pusić nije kandidat, Talijani pišu o K. Grabar-Kitarović

UN će službenim nominacijama smatrati samo one koje su poslane nakon 15. prosinca, kada je upućen poziv za kandidate

Kolinda Grabar-Kitarović i Vesna Pusić, Dalia Grybauskaité i Federica Mogherini

Foto: Patrik Macek/Reuters/PIXSELL

Kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a, koju je 2. studenoga poslao premijer Zoran Milanović, UN neće uzeti u obzir! Iz newyorških krugova doznaje se, naime, kako će se službenim nominacijama smatrati kandidature upućene nakon 15. prosinca, kada je državama članicama i upućen službeni poziv. Naša je diplomacija već dobila pravno mišljenje Ureda predsjednika Opće skupštine UN-a i Tajništva UN-a da se sve kandidature istaknute prije 15. prosinca smatraju nevažećima. Neslužbeno, RH je sugerirano da pošalje novu kandidaturu. To otvara zanimljiv problem – može li i je li etički da kandidaturu za Pusić odradi tehnički premijer Milanović ili je razumnije da to ostavi novom mandataru? U međuvremenu strani mediji opet “kandidiraju” i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. 

Dalia Grybauskaitéprva žena predsjednica u povijesti Litve, najavila je svoje odustajanje od kandidature za glavnu tajnicu UN-a, pa je list Corriere della Sera među kandidatkinjama spomenuo i hrvatsku predsjednicu. Litavska predsjednica odustaje jer bi na njezin izbor veto stavila Rusija.

Predsjednici godi pažnja, ali ne razmišlja o kandidaturi

U kolovozu prošle godine New York Times napisao je kako je došlo vrijeme da u staklenoj palači dođe do promjene, odnosno da jedna žena postane glavnom tajnicom UN-a, a kao moguću kandidatkinju spomenuo je Talijanku Federicu Mogherini, povjerenicu za vanjsku politiku EU, ali i Francuskinju Christine Lagarde, šeficu MMF-a. Sada Corriere della Sera spominje da bi „bivše istočnoeuropske države, koje su podupirale kandidaturu D. Grybauskaité, mogle moralnu potporu dati Kolindi Grabar-Kitarović“. 

Hrvatska predsjednica našla se još prošle godine na popisu 30 svjetskih političarki za koje počinje lobiranje, a listu je objavila logistička grupa womansg.org. Našoj je predsjednici ugodna spoznaja da je se spominje, tumači to kao potvrdu da je njezin rad na međunarodnoj sceni bio zapažen. No ne razmišlja o mogućoj kandidaturi za drugu funkciju i odlazak, prioritet joj je dosljedan rad za dobrobit Hrvatske.

>> Započela utrka za novog glavnog tajnika UN-a

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (69 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

137
Registracija
 • EU MOJCA

  08.01.2016 u 08:40h

  Ona dobiva na svim poljima .... predodređena na uspjeh.
  100 85% 17
 • mica1111 mica1111

  08.01.2016 u 08:41h

  ...fenomenalna žena...smeta samo Zoiju...
  98 86% 16
 • navijač

  08.01.2016 u 08:46h

  Vidi se kome je svoj narod i drżava na srcu a ne položaj. Pusićka i Milanović bi se mogli pozvati na pedigre koji imaju, možda zakve trebaju u UN.
  76 84% 14
 • BEASY BEASY

  09.01.2016 u 18:30h

  NNNNNNNNNNEEEEEEEEEEEEEEEEE Pusićku,ona je otrov za HRVATE,ako je potrebno sve druge pa makar i Srbina Ivicu Dačića,ali ne Vesnu Pusić.
  1 100% 0
 • menjševik

  09.01.2016 u 14:51h

  Corriere della Sera ne piše ništa o Kolindi.
  0 0% 0
 • nogogaz nogogaz

  09.01.2016 u 12:56h

  Zanimljivo, da niko od nas ne vidi, da italjani na služnbenim stranicama republike Italije pišu da nemaju ni milimetar granice sa hrvatskom.... A nama je bitno, koja će od dvije ... žene biti sljepi kandidat bez ijedne malene šanse.... ali neko mora da se žrtvuje za demokraciju.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare