Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANA SJEDNICA

Plenković: Pitanje nestalih i danas je jedno od najbolnijih pitanja u Hrvatskoj. Predsjednica: Razni emisari etiketiraju Hrvatsku

Zagreb: Svečana sjednica Sabora povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH
Foto: Damir Sencar/POOL/PIXSELL
1/8
16.01.2017.
u 11:41

Donald Tusk nazočnima se obratio na hrvatskom jeziku, a njegovo citiranje stihova budnice "Još Hrvatska ni propala dok mi živimo" dočekano je pljeskom

Izvođenjem himne i minutom šutnje počela je, a "Mojom domovinom" završena današnja svečana sjednica Sabora u povodu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Na sjednici su govore održali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Plenković je rekao da se danas, 25 godina poslije, prisjećamo tih dana kad smo se borili u posebnom teškim uvjetima i podnijeli iznimnu žrtvu.

– U jeku nametnutog rata i velikosrpske Miloševićeve agresije, branitelji su za samostalnost Hrvatske dali nemjerljiv doprinos i požrtvovnost. Izgubljeni su nevini životi, naši ljudi protjerani su iz domova – rekao je Plenković, dodajući da je u tim danima ključno bilo jedinstvo hrvatskog naroda, a naglasio je i državničku politiku prvog predsjednika RH Franje Tuđmana te hrvatsku diplomaciju koja je uvjerila međunarodnu zajednicu u važnost priznanja RH.

– Glavni argument tada bila je istina – rekao je Plenković.

– Naša trajna zadaća ostaje promicanje istine o Domovinskom ratu – dodao je.

Plenković je rekao da je jedan od bitnih izazova suočavanje s prošlošću te da je namjera Vlade da se to pitanje riješi sustavno, pluralistički i institucionalno.

– Jedinstvo hrvatskog naroda najbolji je zalog za izgradnju prosperitetne budućnosti Hrvatske – rekao je Plenković.

Zahvalio je braniteljima i njihovim obiteljima, Franji Tuđmanu, čije je liderstvo, kako je rekao, utkano u temelje Hrvatske, te Vatikanu, Njemačkoj, Austriji, Italiji i svim državama koje su dale doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske. Ustvrdio je kako je pitanje nestalih još i danas jedno od najbolnijih u Hrvatskoj.

Petrov je također zahvalio Svetoj Stolici i mnogim drugim državama koje su kasnije dale obol te je istaknuo ulogu Franje Tuđmana te iseljeništva kao iznimno važnu.

– Ne zaboravimo da je Hrvatska stekla priznanje za vrijeme Domovinskog rata kada je trećina zemlje bila okupirana – rekao je Petrov.

– Žrtve Vukovara, Škabrnje, Petrinje i drugih mjesta neka nam zauvijek budu u sjećanju – dodao je.

Petrov je rekao kako su nam devedesete podsjetnik da ništa nije nemoguće kada se odlučimo djelovati za zajednički cilj, a obraćanje je završio riječima "Živjela Hrvatska".

Tusk se nazočnima obratio na hrvatskom jeziku pričajući o svom posjetu Opatiji i vezi s Hrvatskom te otkrio kako svog unuka ne zove poljskim imenom Mihal nego "divna beba".

– Nitko Hrvatsku povijest ne može razumjeti bolje od Poljaka, kao što ni poljsku povijest nitko ne može razumjeti bolje od Hrvata – rekao je Tusk, čije je citiranje stihova budnice "Još Hrvatska ni propala dok mi živimo" dočekan pljeskom.

– Znam koliko vam znači vaša neovisnost, platili ste visoku cijenu. Europa i UN priznali su vašu neovisnost vjerujući da će Hrvatska postati dijelom političke zajednice za koju su sloboda, mir, poštovanje prema drugima te poštovanje međunarodnih propisa istinski prioritet. I niste nas iznevjerili. Dobro ste iskoristili zadnjih 25 godina. Zaštitili ste svoj narod od mržnje i započeli izgradnju moderne europske države – rekao je Tusk, koji je na kraju citirao i stihove "Lijepe naše".

Predsjednica je rekla da je Tusk veliki prijatelj Hrvatske te da njegov "prekrasni govor" ni najveći hrvatski domoljub ne bi mogao napisati. 

– Hrvatski narod priznanjem je postao ono što je civilizacijski i kulturno uvijek bio – narod dostojan samostalne i neovisne države, koji može u potpunoj slobodi izražavati identitet i ostvarivati političke interese u međunarodnom životu – rekla je Grabar-Kitarović. Dodala je da hrvatski narod više neće nikad živjeti u tvorevinama u kojima ne bi bio suveren.

– Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve – rekla je predsjednica, upozoravajući na širenje defetizma i optužujući "razne emisare" da etiketiraju Hrvatsku i hrvatski narod.

Zahvalila je braniteljima koji su u časnom Domovinskom ratu obranili Hrvatsku te Franji Tuđmanu koji je, kako je rekla, politikom pomirbe uspješno izgradio nacionalno jedinstvo.

– Posebno je bio važan doprinos hrvatskog iseljeništva, a veliko značenje imalo je i duhovno i humanitarno djelovanje svih vjerskih zajednica. Bilo je to vrijeme kada u svijetu nismo imali mnogo prijatelja. Utoliko je prijateljstvo onih malobrojnih bilo tim dragocjenije – rekla je predsjednica koja je također kritizirala "lažni pacifizam i etički relativizam".

– Neka nam živi vječna i jedina domovina Hrvatska – zaključila je.

>> Grabar Kitarović: Zahvala svima koji su se izborili za međunarodno priznanje Republike Hrvatske

>> Ekskluzivno: otkrivamo detalje diplomatske bitke za priznanje Hrvatske koja se vodila daleko od očiju javnosti

Komentara 72

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
12:11 16.01.2017.

Jos nije slobodna jer su zakazali politicari, radite zato smo vas birali!

EM
Emergo
11:48 16.01.2017.

Upravo je zavrsio govor Prdesjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarovic na svecanoj sjednici Sabora. Fenomenalno.Jasno i glasno. S puno ljubavi prema vlastitoj domovini ali i sa puno postovanja prema drugima. To je predsjednica s kojem se svaki cestit i posten gradjanin Hrvatskeske moze ponositi. Hvala vam predsjednice Grabar-Kitarovic.

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
12:56 16.01.2017.

Je Plenky, toliko ti je bolno da si maknio blokadu Srbiji za predpristupne pregovore, a da to nisi riješio, kao ni povrat umjetnina, ... Ma uostalom, što ti to govorim, tebe to u opće ne tangira, ni tebe ni Kolindu, našu Alisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije